in

Klub žena IDS-a: Hrvatska je u 2020. učinila korak natrag po pitanju sigurnosti žena

Danas, 25. studenoga, obilježava se Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Tim je povodom Klub žena IDS-a istaknuo da je Hrvatska u 2020., što se tiče sigurnosti žena, učinila korak natrag. 

Ostali su svi problemi s kojima su se godinama suočavale žene žrtve nasilja te u konačnici cjelokupno društvo, a njima sad moramo pridodati rizik koji sa sobom nosi epidemija koronavirusa. Naime, poznato je da se nasilje nad ženama značajno povećava tijekom izvanrednih situacija, kao i u slučaju pandemije gdje građani moraju provoditi više vremena u svojim domovima, što u potencijalno nefunkcionalnim odnosima može rezultirati nasilnim ponašanjem.

Također treba istaknuti niz promjena u svakodnevnom životu, teži životni i ekonomski uvjeti, veća razina stresa uzrokovana korona krizom, što sveukupno može dovesti do eskalacije nasilja, a istovremeno potencijalno umanjiti broj prijava samog nasilja. Stoga, ne čudi da je u prvih devet mjeseci 2020. u Hrvatskoj nažalost ubijeno 12 žena!

Govoreći o problemima u suzbijanju nasilja u obitelji, posebice u domeni zaštite žena i djece – žrtava obiteljskog nasilja, predsjednica Kluba žena IDS-a Ana Pernić ističe da je još uvijek potrebno mnogo raditi na senzibilizaciji i edukaciji javnosti o toj temi. – Nasilje u obitelji nije privatna stvar žrtve, niti problem same obitelji, već je ono širi društveni problem cijele zajednice i upravo zbog toga nitko ne smije ignorirati nasilje, već svi imaju obavezu reagirati, kazala je Pernić.

Upozorila je i na neusklađenost zakonskih propisa s Konvencijom Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, a posebno je istaknula problem sankcioniranja partnerskog nasilja, odnosno nasilja u kratkotrajnim vezama, čije je sankcioniranje ostalo izvan zakonskog obuhvata, tako da su žene u vezama u kojima partneri ne dijele zajedničko kućanstvo i nemaju zajedničko dijete, ostale nezaštićene.

Klub žena IDS-a upozorava da je u porastu zabrinjavajući trend nasilnih ponašanja u mladenačkim vezama. Međutim, napomenule su da zahvaljujući inicijativi Kluba žena IDS-a,  u svim je istarskim gradovima u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Istarske županije ove godine pokrenuto besplatno Savjetovalište za spolno i reproduktivno zdravlje mladih, koje između ostalog educira i potiče mlade na odgovorno ponašanje u vezama i sprječavanje nasilja.

Pernić se naposljetku osvrnula i na problem financiranja sigurnih kuća, kojeg država nije ni ove godine riješila.  – Istarska županija te istarski gradovi i općine osiguravaju ¾ potrebnih financijskih sredstava za rad Sigurne kuće Istra, dok je od strane države osigurana tek ¼ potrebnih financijskih sredstava.

Klub žena IDS-a vjeruje da je moguće dodatno unaprijediti sustav zaštite žrtava nasilja u Istarskoj županiji. U tom kontekstu, ohrabrujuće je što je zamjenica istarskog župana te članica Predsjedništva Kluba žena IDS-a Sandra Ćakić Kuhar, nedavno imenovana nacionalnom koordinatoricom za primjenu Europske povelje o ravnopravnosti spolova, a od prošlog je tjedna također imenovana u Stalni odbor za jednakost Vijeća europskih općina i regija (CEMR), u čijem se radu posebno ističe važnost zaštite žena žrtava nasilja.

Povodom međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama predstavljen je i video uradak u kojem sudjeluju istaknute članice IDS-a, saborska zastupnica, načelnice općina, članice predsjedništva stranke te predsjedništva Kluba žena, s zajedničkim ciljem ohrabrivanja žena, osvješćivanja koliko su one same važne i jake, motivacije da se ohrabre prijaviti nasilnika i nasilje te podrške u cjelokupnom daljnjem postupku, uz moto: Ti to možeš! Mi smo uz tebe!

Video uradak dostupan je na: https://bit.ly/3l1RD4o

Izvor IDS

NOVE MJERE – Ministar Fuchs objasnio što će dalje biti s nastavom

NOVIGRAD: Lavandi bronca na natjecanju pjevačkih zborova