in

Klub žena IDS-a priključio se kampanji #Poslušaj i mene – od 1998. do danas u Istri ubijene 22 žene

Klub žena IDS-a priključio se obilježavanju 25. studenog – Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i međunarodnoj kampanji „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ koja se ove godine provodi uz slogan  „Oboji svijet narančasto: #Poslušaj i mene“, a koju je 1991. godine pokrenuo Women’s Global Leadership (Centar za globalno liderstvo žena) SAD.

Klub žena IDS-a dio je velike skupine koja broji više od 2.000 različitih organizacija u preko 150 zemalja svijeta, a koje kroz različite aktivnosti upućuju javnosti poruku nenasilja. Kampanja završava 10. prosinca, upravo na Međunarodni dan ljudskih prava, čime se ističe da je nasilje nad ženama kršenje temeljnih ljudskih prava, piše u priopćenju za medije Kluba žena IDS-a.

Klub žena IDS-a još jednom podsjeća da nasilje nije privatna stvar „žrtve“ niti problem obitelji, već širi društveni problem cijele zajednice. Drugim riječima, nitko ne smije ignorirati nasilje – svi imamo obavezu reagirati.

Podaci o nasilju nad ženama u Istri su poražavajući: od 1998. godine do danas ubijene su ukupno 22 žene, te je bilo 17 pokušaja ubojstva. Najveći broj osoba ženskog spola usmrtili su njihovi bračni partneri ili osobe s kojima su u srodničkom odnosu: usmrćeno je 8 supruga, 3 izvanbračne supruge, 1 bivša izvanbračna supruga, 1 šogorica i njezina beba te po 1 prijateljica i 1 djevojka, dok su 4 osobe smrtno stradale od osoba s kojima nisu bile ni u kakvom srodničkom odnosu.

– Ove crne brojke još jednom pozivaju na akciju i mobilizaciju cijele zajednice. Nasilje se ne događa negdje drugdje nego upravo u našim gradovima i našem susjedstvu.  Sudjelujući u kampanji #Poslušaj i mene želimo žrtvama obiteljskog nasilja još jednom poručiti da nisu same, da nasilje nije njihova odgovornost i krivnja te da postoje stručne osobe kojima se mogu obratiti i koje će im pomoći, ističe Sandra Ćakić Kuhar, predsjednica Kluba žena IDS-a.

Istra u filmu Leonarda Di Caprija: Završje kao rodno mjesto Robin Hooda

Istra u filmu Leonarda Di Caprija: Završje kao rodno mjesto Robin Hooda

Davis Cup

Fotogalerija iz Lillea: HRVATSKA OSVOJILA DAVIS CUP!!!