in

U srijedu počinje štrajk u školama. Hoće li biti nastave?

SINDIKAT zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod najavio je štrajk za sljedeću srijedu. 

Štrajk će, najavili su iz Preporoda, trajati dugo, a pritisci na vladajuće postupno će jačati. Podsjetimo, sindikat Preporod traži povećanje plaća za 18,9 posto, a iz svih dosadašnjih poruka vladajućih jasno je da vlada nema namjeru pristati na to.

Iz Preporoda nisu htjeli precizno reći kako će se štrajk točno odvijati i koliko će trajati, a predsjednik tog sindikata Željko Stipić rekao je da su “spremni na dugotrajne pritiske, iz tjedna u tjedan, iz mjeseca u mjesec”.

Iako je za sljedeći tjedan predviđen još (najmanje) jedan pokušaj mirenja između sindikata i vlade, činjenica je da je već nekoliko pokušaja propalo i nema naznaka da bi novo mirenje moglo donijeti konkretne rezultate.

Trebate li u srijedu poslati djecu u školu?

No javnost i roditelje učenika vjerojatno najviše zanima hoće li u srijedu biti nastave.

Na to pitanje, barem zasad, još nema konkretnog odgovora.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja neslužbeno poručuju da je ministrica Blaženka Divjak razgovarala s predstavnicima sindikata koji je najavio štrajk te očekuje da će se nastava održati.

No bude li bilo najava ozbiljnije obustave rada, Ministarstvo će objaviti informacije, odnosno upute za roditelje.

U Ministarstvu Blaženke Divjak navode da zasad nemaju informacija da će štrajk ozbiljnije ugroziti održavanje nastave te da čekaju ponedjeljak, kada bi trebalo doći do posljednjeg pokušaja mirenja sindikata i vlade.

Očekuje se da će početkom tjedna i sindikati objaviti nove detalje o štrajku pa će biti poznato i više informacija o njegovim razmjerima.

Istramet: U nedjelju obilna kiša moguća diljem Jadrana, krajem ponedjeljka zahladnjenje

Klub žena IDS-a priključio se kampanji #Poslušaj i mene – od 1998. do danas u Istri ubijene 22 žene