in

Kod Buja večeras, 28.6., druženje u znak sjećanja na Marina Voccija

Tradicionalno paljenje krijesa održat će se i ove godine u čast pokojnom Marinu Vocciju i to u naselju Paldigija kod Kaštela, u petak 28. lipnja 2024. s početkom u 20 sati.

Slijedi druženje uz zabavu. Paljenje krijesa organiziraju mještani uz pokroviteljstvo Grada Buja i Turističke zajednice grada Buja.

Podsjetimo tko je bio Marino Vocci. Vocci je bio novinar, publicist, kulturni gastronomski promotor, ekolog, političar rođen u Kaldaniji 24. ožujka 1950. godine, a umro je 12. prosinca 2017. godine u Trstu. Sa samo četiri godine je zajedno s obitelji, kao ezul, preselio u Opčinu na tršćanskom Krasu. Završio je Tehničku školu “Alessandro Volta” u Trstu, potom je nekoliko godina studirao književnost na tršćanskom Sveučilištu, ali nije diplomirao. Početkom 1970-ih radi kao vodič u tršćanskom muzeju Rižarna sv. Sabe, podučava talijanski i povijest u školama, a od 1977. do 1997. radi u tršćanskom Laboratorio di Biologia Marina, kojega je bio jedan od osnivača. Od prosinca 1997. do ostavke u ožujku 2002. bio je načelnik općine Duino-Aurisina u kojoj je realizirao više razvojnih projekata na području ruralnog turizma, kulture, očuvanja baštine i ekologije. Potom do 2012. radi u Tršćanskim znanstvenim muzejima baveći se vanjskim odnosima u organizaciji priredbi, potom i kulturnim aktivnostima Muzeja mora. Napisao je brojne radove, knjige i organizirao manifestacije. Iako je iz Istre otišao u poratnom egzodusu ostao je vezan uz rodni kraj doprinoseći valorizaciji i promociji Bujštine, pomažući kroz humanitarne akcije u Domovinskom ratu, a 2002. proglašen je počasnim građaninom Buja.

festival usporenog putovanja

Kod Umaga vikend za „putoholičare“: U Barboju 2. Festival usporenog putovanja. Dolazi i Stipe Božić

Foto OŠ Finida Poreč

POREČ: Finida obilježila kraj školske godine nagradama najboljim učenicima i podjelom „zlatnih pera“