in

Kod Umaga vikend za „putoholičare“: U Barboju 2. Festival usporenog putovanja. Dolazi i Stipe Božić

Foto Goran Blažević - Festival u Barboju

Izađi iz komfora svakodnevice. Sjedni na zemlju i osluškuj zvuk tišine. Promatraj plamen vatre i prepusti se pričama putnika i njihovim pustolovinama. Doživi nešto novo i ispuni život strašću.

U Barboju kod Umaga u petak i subotu, 28. i 29. lipnja, održat će se 2. Festival usporenog putovanja kojeg organizira putopisac i avanturist Goran Blažević uz pomoć Grada Umaga, Gradske knjižnice Umag i Kulturne udruge Fotopoetika iz Šibenika. Cilj festivala je popularizacija održivog načina putovanja i povratak prirodi, a koncept su zanimljiva putopisna predavanja s video projekcijom, koja počinju od 20 sati, s renomiranim gostima »putoholičarima«.

Manifestacija je ravnomjerno podijeljena na dva gosta dnevno. U petak će festival otvoriti Marin Zovko iz Zagreba, planinar i avanturist koji je prohodao cijelu dionicu Croatian Long Distance Traila, koja povezuje četiri hrvatske marginalne geografske točke. Krenuo je iz najistočnijeg Iloka, preko najsjevernijeg Martina na Muri i najzapadnije Savudrije i došao do najjužnije točke Republike Hrvatske na Prevlaci.

Druga gošća bit će Tatjana Šavorić, autorica, medicinska sestra, planinarka i alpinistica koja je samostalno prohodala turističko-planinarsku stazu »Via Adriatica« dugu 1.100 kilometara i to tijekom zime. Svoje iskustvo na putu od poluotoka Prevlake kod Konavala do rta Kamenjak u Istri pretočila je u knjigu »Moja planina«.

U subotu dolazi Ivan Đogić, Zagrepčanin nastanjen u Iranu koji je propješačio, jedno od najsušnijih mjesta na zemlji, tamošnju pustinju Lut.

O svom iranskom iskustvu napisao je i knjigu »Iran u prezentu«.

Festival će zatvoriti legendarni alpinist, putopisac, redatelj dokumentarnih filmova i emisija, Stipe Božić. O njegovim poznatim svjetskim planinarskim poduhvatima i ostalim avanturama moći će se čuti iz prve ruke krajem lipnja u čarobnoj atmosferi maslinika uz vatru i dobro društvo.

Za sve one koji su zainteresirani prisustvovati na oba dana festivala, nudi se mogućnost kampiranja u masliniku po simboličnoj cijeni, dok je za one koji na festival dođu nakon najmanje dva dana hodanja ili bicikliranja kamp potpuno besplatan.

PROGRAM FESTIVALA:

28. 6. 2024.
20h Otvaranje festivala
20:30 MARIN ZOVKO
21:30 TATJANA ŠAVORIĆ

29. 6. 2024.
20:30 IVAN ĐOGIĆ
21:30 STIPE BOŽIĆ

Fešta u Kršetama - Foto Grad Buje

Proslava sv. Petra i Pavla u Kršetama uz defile oldtimera, Bukaletu, iće i piće

Kod Buja večeras, 28.6., druženje u znak sjećanja na Marina Voccija