in

Kod lavova u ZOO Zagreb potvrđen COVID-19. Poznato kako su se zarazili

Foto Zoo Zagreb

Danas, 24. studenoga, u uzorcima izmeta i brisa nosa dva lava u ZOO Zagreb laboratorijskim pretragama potvrđen je virus SARS-CoV-2. Pozitivne životinje uzorkovane su radi pojave kliničkih znakova bolesti te epidemiološke poveznice s COVID 19 oboljelom osobom, a pretražene su u okviru provedbe Programa praćenja proširenosti infekcije virusom SARS-CoV-2 u životinja te utvrđivanja uloge životinja u epidemiologiji COVID-19 na području Republike Hrvatske koji, sukladno Naredbi o mjerama zaštite zdravlja životinja od zaraznih i nametničkih bolesti i njihovom financiranju u 2021. godini, provodi laboratorij Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ovo je prva potvrda bolesti u bilo koje vrste životinja u zoološkom vrtu u Republici Hrvatskoj od početka pandemije, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Kako piše Jutarnji.hr, zaraženi su lavovi Leo i Ayana kod kojih je, nakon što su uočeni prvi simptomi zaraze i nakon što je testiranjem potvrđena prisutnost virusa, započelo liječenje. Jutarnji saznaje kako im je zarazu prenio timaritelj koji se brine o njima, a koji je naknadno testiran na virus te su rezultati pozitivni.

Lavovi i timaritelj se oporavljaju

Budući da se timaritelj brinuo za više životinja, sve koje su bile s njim u kontaktu su testiranje, a nalazi se još uvijek čekaju.

– Timaritelj je sada na bolovanju i oporavlja se. Sve su bolje i zaraženi lavovi, govori Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba.

Skok objašnjava kako su lavovi višestrukim preprekama razdvojeni od posjetitelja te da ne mogu doći u bliski kontakt s ljudima koji bi omogućio prijenos zaraze, lavovi se kreću slobodno svojom unutarnjom i vanjskom nastambom.

U zoološkom vrtu je do daljnjeg na snazi novi sigurnosni protokol kojim će se zaštititi timaritelje i ostalo osoblje koje se brine o lavovima, a kontakti timaritelja s drugim životinjama su svedeni na minimum.

Zaraza tek u četvrtom valu

Skok navodi kako su tijekom tri vala epidemije uspješno zaštitili životinje od koronavirusa te izražava žaljenje zbog toga što to u ovom valu nisu uspjeli.

Iz Ministarstva poljoprivrede podsjećaju da zasad, prema tumačenjima Svjetske organizacije za zdravlje životinja (OIE), nema dokaza  da kućni ljubimci imaju značajnu ulogu u širenju virusa SARS-CoV-2 na ljude te se stoga rizik od širenja bolesti na ljude smatra vrlo niskim. Ministarstvo poljoprivrede Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane u suradnji sa Veterinarskim fakultetom prepoznala je značaj i važnost praćenja proširenosti infekcije virusom SARS-CoV-2 u životinja te se tijekom 2021. godine u tu svrhu i provodi Program praćenja proširenosti infekcije SARS-CoV-2 te utvrđivanje uloge životinja u epidemiologiji COVID-19 na području Republike Hrvatske.

Bez obzira na to što nema epidemioloških pokazatelja da kućni ljubimci sudjeluju u širenju infekcije na ljude, i dalje se preporuča da osobe za koje postoji sumnja ili u kojih je potvrđeno da su oboljele od COVID-19 izbjegavaju bliski kontakt sa svojim kućnim ljubimcima te brigu o istim povjere drugoj osobi do ozdravljenja. Također se preporuča primjena dobre higijenske prakse i nošenje zaštitne maske za lice.

Životinje vlasnika zaraženih virusom COVID-19 trebale bi se držati u zatvorenom prostoru, sukladno epidemiološkim mjerama koje se primjenjuju i na oboljele osobe. Također, kao dio dobre opće prakse, pri rukovanju i njezi životinja potrebno provoditi osnovne higijenske mjere uključujući pranje ruku nakon rukovanja i boravka s životinjama, hranom za životinje, kao i izbjegavanje ljubljenja, lizanja od strane životinja ili dijeljenja iste hrane.

Ministarstvo poljoprivrede Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane redovito prati informacije koje o Sars-CoV-2 u životinja koje objavljuje Svjetska organizacija za zdravlje životinja (OIE) te će u slučaju bilo kakvih novih spoznaja o tome odmah obavijestiti struku i javnost.

učenici dan hrvatskog kazališta poreč

Poreč: “Na istoj strani(ci)” učenici SŠ Mate Balote i TUŠ-a Antona Štifanića

labudovi labud ilustracija pixabay

U Hrvatskoj potvrđena ptičja gripa