in

U Hrvatskoj potvrđena ptičja gripa

Ilustracija Pixabay

MINISTARSTVO poljoprivrede izvijestilo je da je u Hrvatskoj potvrđena influenca ptica, podtip H5N1, u jednog uginulog crvenokljunog labuda s područja Varaždinskog jezera u Varaždinskoj županiji te virus influence ptica na jednom gospodarstvu u naselju Staro Pračno u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Kako se navodi u priopćenju, u utorak je potvrđena influenca ptica, podtip H5N1.

Kod uginulog crvenokljunog labuda s područja Varaždinskog jezera influenca ptica potvrđena je u utorak, no još se čeka rezultat laboratorijskog pretraživanja u donosu na patogenost virusa.

Usmrćena sva perad na zaraženom gospodarstvu

U srijedu je, pak, virus influence ptica, podtip H5N1, potvrđen na jednom gospodarstvu smještenom u naselju Staro Pračno u Sisačko-moslavačkoj županiji. Na tom gospodarstvu, naime, uočeno je uginuće domaće peradi u posljednjih nekoliko dana te je u lešine domaće guske u Hrvatskom veterinarskom institutu potvrđena bolest. Daljnja laboratorijska pretraživanja su u tijeku kako bi se utvrdilo radi li se o visokopatogenoj influenci ptica.

Zaraženo gospodarstvo stavljeno je pod nadzor od strane veterinarske inspekcije Državnog inspektorata i u koordinaciji s Upravom za veterinarstvom i sigurnosti hrane Ministarstva poljoprivrede određene su i provode se mjere iskorjenjivanja bolesti na predmetnoj lokaciji. Trenutno je na snazi na tom gospodarstvu zabrana premještanja životinja i proizvoda, usmrćena je sva perad na gospodarstvu te se provodi čišćenje i dezinfekcija te druge mjere, ističu iz Ministarstva.

Veliki gubici u proizvodnji

U slučaju potvrde visokopatogene influence ptica u domaće peradi bit će određeno područje pod ograničenjem u kojima će se provoditi daljnje mjere za rano otkrivanje, sprječavanje širenja i iskorjenjivanje influence ptica koje, osim mjera određenih Naredbom o mjerama za sprečavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske, između ostaloga uključuju: popis svih gospodarstava na kojima se drži perad i broja i kategorije držane peradi, obavezno zatvaranje peradi i ptica u zatvorene prostore/nastambe, kliničke preglede i uzorkovanje peradi te druge mjere.

Iz Ministarstva poljoprivrede podsjećaju držatelje peradi i ptica u zatočeništvu da se radi o izuzetno opasnoj bolesti koja izaziva vrlo velike gubitke u proizvodnji te da je rano otkrivanje jedini način sprječavanja daljnjeg širenja na druga gospodarstva. Stoga je, poručuju, iznimno važno odmah prijaviti svaki znak bolesti, smanjeno uzimanje hrane i/ili vode i uginuća ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji kako bi se odmah uzeli uzorci za pretraživanje na influencu ptica.

24-satna pripravnost

Osim mjera propisanih naredbom, dok traje opasnost od pojave influence ptica potrebno je provoditi dnevno praćenje zdravstvenog stanja peradi, pernate divljači i ptica u zatočeništvu te osiguravanje i održavanje higijenskih uvjeta i biosigurnosnih mjera u svim objektima za uzgoj i držanje peradi, pernate divljači i ptica u zatočeništvu – i to korištenje zaštitne obuće i odjeće, dezinfekcija ruku i obuće pri ulasku u objekt, čišćenje, pranje i dezinfekcija obuće pri izlazu iz objekta, zabrana izlaska iz objekta u istoj zaštitnoj odjeći i obući, zabrana ulaska u objekt neovlaštenim osobama, dezinfekcija objekata i opreme u skladu s tehnološkim zahtjevima, korištenjem odobrenog dezinficijensa u propisanoj koncentraciji te držanje hrane za životinje i stelje u objektima zaštićenim od divljih ptica i glodavaca, navode iz Ministarstva.

Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, osigurala je 24-satnu pripravnost na broju telefona 099/4392-507 na koji građani mogu prijaviti svako povećano uginuće ili znakove bolesti u divljih ptica, priopćilo je ministarstvo.

lavovi zoološki vrt zagreb lavica

Kod lavova u ZOO Zagreb potvrđen COVID-19. Poznato kako su se zarazili

posao radnica ured radnik ilustracija

Tjedna ponuda poslova u ISTRI – Zapošljavaju u Poreču, Pazinu, Balama, Umagu, Rovinju…