in

Kompromis u VIŽINADI: Usvojena drugačija odluka o zabrani građevinskih radova tijekom turističke sezone

Ilustracija

Općina Vižinada usvojila je odluku o privremenoj zabrani izvođenja radova u 2020. godini prema kojoj se privremeno zabranjuje izvođenje zemljanih radova, tj. iskopa uporabom pneumatskih čekića i kompresora. Ti se radovi, prema odluci, ne smiju izvoditi od 1. srpnja do 31. kolovoza u vremenu od 00:00 do 24:00 sata.

Ostale, a osobito unutarnje građevinske radove, moguće je izvoditi u tom razdoblju od 9 do 18 sati u naseljima koja imaju registrirane smještajne jedinice.

-U 2019. godini imali smo zabranu gotovo svih radova u trajanju od tri mjeseca, ali imali smo problema s provođenjem odluke na terenu.

Na kraju smo zbog primjedbi građana napravili jednu, možemo reći „lakšu“ verziju, gdje smo zabranili samo pikamiranje. Također, vrijeme zabrane radova skratili smo na dva mjeseca i to od 1. srpnja do 31. kolovoza. Prema Ustavu Republike Hrvatske ne možemo nikome zabraniti da radi. Smatramo da svi trebaju raditi i živjeti od svog rada, pa ćemo stoga ove sezone pokušati vidjeti učinak nove odluke, komentirao je načelnik Marko Ferenac.

Pozvao je svih na kompromis, budući da je i u ovoj općini turistička sezona važna. Naime, svake je godine sve više onih koji zarađuju upravo od turizma, sve više ima iznajmljivača, a zbog toga ima i sve više građevinskih aktivnosti.

-Svi moraju raditi i živjeti od svog rada, bilo od turizma ili građevinarstva. Pikamiranje ja najbučnije, pa pozivam one koji planiraju graditi da imaju razumijevanja i obzira prema svojim susjedima te da tu vrstu radova obave prije turističke sezone. Svi ostali radovi koji ne stvaraju veliku buku mogu se izvoditi, ali samo od 9 do 18 sati. Prije i nakon toga odluka ne dozvoljava nikakve radove, pojasnio je načelnik.

Turističko vijeće općinske Turističke zajednice, međutim, nije podržalo takav prijedlog odluke, navodi Ferenac. Članovi tog vijeća tražili su da zabrana radova bude na tri mjeseca i da se zabrani određena skupina radova, što Općinsko vijeće nije prihvatilo.

-Ostali smo, dakle, na prijedlogu odluke koji je stavljen na javno savjetovanje, prilikom kojeg nije stigla niti jedna primjedba građana, podcrtao je Marko Ferenac.

Kako piše u ovoj odluci, od 1. srpnja do 31. kolovoza iznimno se mogu izvoditi radovi u sljedećim slučajevima: hitne intervencije na popravcima objekata i uređenju komunalne i ostale infrastrukture kojima se sprječavaju posljedice po život i zdravlje ljudi, kao i veća oštećenja na nekretninama, zatim nužni radovi na popravcima građevina kada zbog oštećenja postoji opasnost po život i zdravlje ljudi, te radovi koji se izvode u javnom interesu, a čiji je investitor Općina Vižinada, ustanova ili trgovačko društvo u potpunom ili djelomičnom vlasništvu Općine Vižinada. Odluku o odobravanju iznimnog izvođenja radova donosi načelnik.

Predviđene su novčane kazne za one koji se ovih odredbi ne budu držali, koje se kreću od 5.000 do 10.000 kuna za pravne osobe, te od 1.000 do 5.000 kuna za fizičke osobe, odnosno obrtnike. Novčanom kaznom od 500 do 2.000 kuna kaznit će se fizička osoba u svojstvu izvođača.

POREČ: U Učilištu novi ciklus tečajeva stranih jezika i programa osposobljavanja

Kod Rovinja poginuo motociklist