in

KORONA U POREČU: Pozitivno 6 judaša na Europskom prvenstvu u Zelenoj laguni

Kako smo danas saznali, koronavirusom je zaraženo 6 judaša koji su proteklih dana stigli u Poreč na Europsko prvenstvo za juniore koje je danas startalo u Zelenoj laguni, a trajat će do 6. studenog. Naime, prema najavama, oko 700 najboljih judaša iz 40 država u Poreč su morali doći s negativnim testom, napravljenim prije polaska na put. No, organizatori su najavili još prošli tjedan rekli da svatko od njih mora još jednom napraviti test – i to kod nas. A da bi mogli sudjelovati i dobiti akreditaciju – test mora biti negativan na Covid.

Judo u Poreču/Foto Tanja Kocijančić

No, dogodilo se ono čega su se pribojavali Porečani kada su čuli da tako velik broj ljudi dolazi u grad iz velikog broja država i to u jeku novog vala pandemije. Međutim, glasnogovornik Hrvatskog judo saveza Bruno Blumenschein umiruje javnost i kaže da su provedene sve mjere osiguranja i predostrožnosti. Uostalom, radi sigurnosti u sportskoj dvorani Intersport prvenstva se odvijaju s praznim tribinama, bez prisustva publike.

-Šest sportaša (od ukupno 800-tinjak testova) koji su imali pozitivan nalaz došli su s negativnim nalazom i ovdje se ispostavilo da su pozitivni. Smješteni su već u zasebnom objektu koji se nalazi na kilometar udaljenosti od Zelene lagune gdje se odvijaju natjecanja. Zaraženi judaši nisu ni bili u dva hotela koje koristimo. U izolaciji su po svim pravilima i ondje ostaju deset dana, rekao je Blumenschein.

Niko ne smije ući u hotele i dvoranu bez akreditacije a akreditacija se može dobiti tek nakon negativnog testa, dodao je glasnogovornik. Rezultati se čekaju u šatoru u kojem se uzimaju brisevi. Akreditaciju za hotel i dvoranu Intersport centar mogu dobiti tek nakon što se pokaže da je test negativan. Također, kako bi mogli pratiti natjecanja testiraju se i novinari i fotografi, koji također akreditacije ne mogu dobiti bez negativnog testa i bez čega ni ne smiju ući u dvoranu.

Ovih šest zaraženih judaša su iz reprezentacija Bosne i Hercegovine, Italije, Poljske, Slovenije i Rusije, a jedan je predstavnik Europske judo unije. S nikim nisu bili u kontaktu, tako da bojazni nema, veli glasnogovornik.

Dvorana Intersport centar u Zelenoj laguni

-Nitko od njih nema nikakve simptome, što nam je jako drago. Prvo smo zadovoljni jer je stupanj zaraženosti ispod jedan posto, zatim što organizacijska shema jako dobro funkcionira – tj. nitko nije ušao hotel i družio se sa svima pa širio zarazu. Treće, drago nam je da se svi pridržavaju mjera, pa čak i kada sami šetaju Zelenom lagunom imaju maske. Jako smo im zahvalni na tome, komentirao je Blumenschein.

Kako smo objavili prošlog tjedna, u Poreč su ovih dana stigli najbolji juniori Europe koji se natječu od danas do 6. studenog na Europskom juniorskom prvenstvu a od 9. do 10. studenog bore se za titule europskih prvaka najbolji seniori (do 23 godine) Europe. Na Europskom juniorskom prvenstvu sudjelovat će 412 sportaša iz 40 zemalja, od čega 235 judaša i 177 judašica, dok će se u konkurenciji mlađih seniora natjecati 352 sportaša, i to 208 judaša i 144 judašice iz 36 zemlje.

Domaćin za smještaj sportaša i organizatora je ponovno hotelijerska tvrtka Plava Laguna, a gosti borave u hotelima Parentium i Molindrio Plava Laguna.

Šatori ispred dvorane u Zelenoj laguni/Foto Tanja Kocijančić

Grad Novigrad odlične studente nagrađuje s 2.000 kuna

POHVALE ZA NADU I MARIJU – Više od 1.500 porečkih umirovljenika prošlo Galijom zbog sufinanciranja dopunskog osiguranja