in

POHVALE ZA NADU I MARIJU – Više od 1.500 porečkih umirovljenika prošlo Galijom zbog sufinanciranja dopunskog osiguranja

Galija - Foto Tanja Kocijančić

Na inicijativu bivše Hrvatske stranke umirovljenika, a sadašnje Istarske stranke umirovljenika, grad Poreč iz proračuna svojim umirovljenicima sufinancira 50% premije dopunskgo zdravstvenog osiguranja. Iznimno ove 2020 godine, radi manjih prihoda proračuna zbog korona-krize Grad sufinacira 40% uplaćene premije ovog osiguranja, a to pravo ne ostvaruju umirovljenici s mirovinom većom od 5.000.00 kuna. No, zato prvi put to pravo ostvaruju osobe starije od 65 godina koje nisu u mirovini.

Predsjednik Istarske stranke umirovljenika Mario Ritoša inicirao je sastanak s rukovodstvom i djelatnicama Udruge umirovljenika Galija, te sa zaposlenicima Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Poreča, koji je održan 1. listopada u Galiji. Na sastanku je dogovoreno da umirovljenici i osobe starije od 65 godina mogu u Galiji preuzeti zahtjev za povrat DZO-a i dobiti sve potrebne informacije kao i pomoć pri ispunjavanju zahtjeva, presliku osobne iskaznice i drugo.

Dogovoreno je da se umirovljenici pridržavaju svih mjera opreza (obavezna maska, distanca, dezinfekcija ruku). Umirovljenici su već od 2. listopada pismeno obaviješteni putem oglasnih ploča, portal i Radio postaje Poreč te odmah počeli koristiti ponuđenu pomoć Galije, navodi predsjednik udruge umirovljenika Franc Dobrilović.

-Do danas je kroz Galiju prošlo više od 1.500 umirovljenika. Oko 900 zahtjeva potpuno je obrađeno. Djelatnice Galije Nada Mraović I Marija Maras po dogovoru su gotovo obrađene predmete predavale nadležnom gradskom odjelu od 20. listopada kad su se počeli zaprimati predmeti. No, one i dalje u Galiji primaju umirovljenike i osobe starije od 65 godina, informiraju ih i pomažu kako bi mogli ispravne dokumente predati u gradsku upravu, objasnio je Dobrilović.

Svakodnevno je vođen spisak svih osoba koje su dolazile u Galiju.

Djelatnice Nada Mraović i Marija Maras vodile su računa da se svi koji dolaze u Galiju pridržavaju mjera predostrožnosti da slučajno ne bi došlo do eventuale zaraze korona virusom, a predsjednik Galije istaknuo je da su se svi pridržavali mjera. -Djelatnice Galije su sa zadovoljstvom radile i rade taj posao, jer treba shvatiti da osobe treće dobi nisu toliko vične s elektronikom, a nemaju svi nekoga u kući koji će im pomoći. Ističem da su Nada i Marija taj posao odradile profesionalno, a mnogi su se umirovljenici obratili meni osobno sa pohvalama za naše djelatnice, zaključio je Franc Dobrilović.

Još jednom ponavljamo postupak za predavanje zahtjeva za ostvarenje prava na sufinanciranje dopunskog zdravstvenog osiguranja.

 • Podnositelji zahtjeva moraju donijeti:
 • – osobnu iskaznicu: obostrana preslika,- osobe koje su u mirovini: dokaz o mirovini – presliku odreska od mirovine ili drugi odgovarajući dokaz,-
 • osobe starije od 65 godina koje nisu u mirovini: izjavu da nisu u mirovini,
 • – svi koji prvi put podnose zahtjev: dokaz da redovito plaćaju policu dopunskog zdravstvenog osiguranja,
 • – presliku iskaznice tekućeg računa s jasno vidljivim IBAN-om,- po potrebi i druge dokaze.  
 • Ako podnositelj zahtjeva ima skrbnika ili punomoćnika:- presliku rješenja o skrbništvu,- punomoć u izvorniku.  
 • Zahtjev s traženim dokazima podnosi se Upravnom odjelu za društvene djelatnosti slanjem zahtjeva i dokaza: – u pravilu elektroničkim putem na adresu: dopunsko@porec.hr– poštom na adresu: Grad Poreč-Parenzo, Upravni odjel za društvene djelatnosti, Obala maršala Tita 5.
 • Osobe koje nisu u mogućnosti zahtjev dostaviti elektroničkim putem ili putem pošte, mogu se obratiti za pomoć u podnošenju zahtjeva
  • – Centru za građanske inicijative Poreč, Partizanska 2d, (kod gradske tržnice) uz prethodnu najavu na broj telefona (052) 452-746.
  • – Udruzi umirovljenika Klub Galija Poreč, Trg Joakima Rakovca 22, od ponedjeljka do subote u vremenu od 9,00-13,00 sati.
  • Prikupljanje zahtjeva i dokumentacije elektroničkim putem vršit će se u dolje navedenim  terminima ovisno o visini mirovine koju ostvaruju umirovljenici:
  • mirovine  do 2.000,00 od 5. do 16. listopada,
  • mirovine  od 2.000,01 do 2.500,00 od 19. do 30.listopada,mirovine  od 2.500,01 do 3.000,00 od 2. do 13. studenog,
  • mirovine  od 3.000,01 do 3.500,00 od 16. do 27. studenog,
  • mirovine  od 3.500,01 do 4.000,00 od 30. studenog do 4. prosinca,
  • mirovine  od 4.000,01 do 5.000,00 od 7. do 15. prosinca.   
  • Osobe starije od 65 godina koje nisu u mirovini podnose zahtjeve neovisno o ovim terminima, odnosno u bilo koje vrijeme, a najkasnije do 15.12.2020. godine.
  • Iznimno, ako zahtjev nije moguće dostaviti na naprijed navedene načine, moguće ga je dostaviti i osobno, u dane primanja stranaka, u Upravnom odjelu za društvene djelatnosti, počevši od 12. listopada 2020.
  • Informacije se mogu dobiti telefonskim putem kod službenica Manuele Krepčić (052) 634-320, Ire Kocijančić (052) 634-321, Ene Beaković (052) 451-409 i Tanje Brčić (052) 431-827.
  • Mole se umirovljenici da se pridržavaju određenih termina kako ne bi došlo do preopterećenja sustava koji prima zahtjeve.

KORONA U POREČU: Pozitivno 6 judaša na Europskom prvenstvu u Zelenoj laguni

Ministar Butković u četvrtak otvara u roku dovršenu dionicu Rogovići – Cerovlje na Ipsilonu