in

Kozlevac o pojavi zaraze tijekom ljeta: Spremni smo, u pripremi scenariji za hotele, kampove i otvorena područja

Drugog dana obilaska priobalnih županija pomoćnik ministra dr.sc. Damir Trut održao je radni sastanak sa Stožerom civilne zaštite Istarske županije u Puli. Sastanku su, uz pomoćnika Truta i koordinatore za civilnu zaštitu Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH Marijanu Klanac i Darka Majstorovića, nazočili i načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac, zatim načelnik Policijske uprave istarske Božo Kirin, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović, zamjenik načelnika Stožera civilne zaštite Istarske županije Denis Stipanov, zamjenik zapovjednika Vatrogasne zajednice Istarske županije Klaudio Karlović, pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Rijeka Matko Škalamera i voditeljica Službe civilne zaštite Pazin Nirvana Ukušić.

Teme sastanka bile su aktivnosti sustava civilne zaštite za vrijeme epidemije novog koronavirusa, kao i priprema za protupožarnu te turističku sezonu, a svatko od sudionika je vezano za svoju nadležnost izvijestio o do sada poduzetim aktivnostima te planovima za predstojeće razdoblje.  

Načelnik Kozlevac rekao je da je Istarska županija specifična u odnosu na druge zbog velikog broja ulazaka preko granice i dnevnih migracija, što je dodatno otežavalo situaciju. Međutim, i u tim okolnostima Stožer je odradio sve zadaće. Kozlevac je pohvalio odličnu suradnju s Područnim uredom civilne zaštite Rijeka, Službom civilne zaštite Pazin i s Policijskom upravom istarskom te se zahvalio potpredsjedniku Vlade i ministru unutarnjih poslova Božinoviću na podršci.

-Osnovna daljnja intencija je praćenje razvoja situacije te, kao i do sada, brza reakcija Stožera, ne samo u kontekstu protupožarne i turističke sezone, već je potrebno spremno dočekati jesen, u slučaju novog vala širenja virusa, izjavio je Kozlevac.

Na upite novinara odgovorio je da su spremni za sve scenarije u slučaju da se tijekom ljeta pojavi zaraza koronavirusom. Spremili su ih za hotele, kampove, područja, otvorene prostore i drugo i reagirat će se odmah, s maksimalnim snagama, kako bi se problem brzo sanirao i da omogućimo da se na drugim područjima turizam nastavi neometano.

Imamo scenarije spremne ako se zaraza desi, ali neće biti zatvaranja ni zaustavljanja rada i života, nego će se u uskom području, tj. u objektu u kojem se eventualno dogodi zaraza reagirati. Ako bude trebalo izolirat ćemo dio hotela ili kampa, turiste koji obole, provjeriti ima li kontakata i koliko. Znat ćemo reagirati u momentu ako se to bude desilo, najavio je Kozlevac.

Dodao je da se ništa neće zataškavati kao ni dosad, jer je Stožer poentirao upravo s objavom svih informacija o stanju zaraze kod nas, ne skrivajući ništa. Jedan od aduta Hrvatske jest upravo što ima sustav koji je spreman reagirati i djelovati promptno. Najavio je za 10. lipnja veliki sastanak cijelog sustava civilne zaštite s istarskim hotelijerima radi uspostavljanja preventivnog sustava.

Pomoćnik Trut izvijestio je o poduzetim aktivnostima Nacionalnog stožera civilne zaštite Republike Hrvatske. Suradnju s lokalnim stožerima ocijenio je izvrsnom, posebno u segmentu koordinacije svih 576 lokalnih stožera.

Pohvalio je rad Stožera civilne zaštite Istarske županije te prenio zahvalu potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića.

-S obzirom na kompleksnu situaciju možemo biti izuzetno zadovoljni odrađenim poslom. Međusobna suradnja i koordinacija svih stožera pokazala se kao odlična platforma i kao takva mora funkcionirati i dalje te biti spremna za  protupožarnu i turističku sezonu te poduzimati potrebne mjere, istaknuo je pomoćnik Trut.

Pripremila Tanja Kocijančić

mup policija granični prijelaz

ZBOG TURIZMA: Hrvatska potpuno otvara granice za 10 zemalja

Bez vode 29. svibnja dio Vrsara, Kaštelira, Višnjana i Sv. Lovreča