in

Kozlevac objasnio zašto virus zahvaća i cijepljene

Dino Kozlevac - Foto Istarska županija

ŠEF istarskog stožera Civilne zaštite Dino Kozlevac gostovao je u N1 Studiju uživo te je govorio o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj, a komentirao je i kakve bi nove koronamjere Nacionalni stožer trebao donijeti.

“U ovom trenutku svaka mjera će biti dobrodošla. Došli smo u fazu kad moramo ne nešto napraviti, nego moramo donijeti mjere. Mjere mogu biti radikalne, odjedanput, postepeno”, rekao je Kozlevac.

Istaknuo je da mjerama treba potaknuti građane da se cijepe protiv covida-19.

“S obzirom na to da smo imali liberalan pristup cijelo ljeto i jesen i s obzirom na to da je kretanje virusa sada bitno brže, treba donijeti mjere. Nismo za lockdown, za zatvaranje nego da donesemo određene mjere da ljudima ukažemo na ozbiljnost situacije i da pokušaju shvatiti da se treba cijepiti. To je zdravstveno i znanstveno utemeljeno jedina mjera koja daje rezultate”, istaknuo je.

“Nakon liberalnog pristupa ne možete odjedanput ići u radikalni pristup”

Navodi da je cijela Hrvatska zahvaćena te da su zbog toga potrebne mjere na nacionalnoj razini.

“Virus se kretao slobodno, prvenstveno u populaciji koja nije cijepljena, ojačao je, mutirao i danas je puno jači pa zahvaća i ljude koji su cijepljeni s dvije doze.

Prošao je i određeni period od cijepljenja, pet do osam mjeseci. Ono što ohrabruje jest da velika većina ljudi koji su cijepljeni, a koji su se zarazili, prolaze s laganijim simptomima. Jedino nam je rješenje u tom pravcu”, naglasio je Kozlevac.

Što je istarski stožer predložio?, upitali su Kozlevca.

“Podržali smo sve mjere koje su na stolu, osim lockdowna, zatvaranja. Nakon liberalnog pristupa ne možete odjedanput ići u radikalni pristup.”

Govoreći o nastavi, Kozlevac je najavio da će se nastava u svim školama u Istri od ponedjeljka održavati uživo.

Međutim, Stožer je poručio svim školama i njihovim ravnateljima da – ako procijene rizik u svojem okruženju i veliku zaraznost te ako ne mogu organizirati nastavu – samostalno, uz suglasnost osnivača i županijskog Stožera civilne zaštite, mogu donijeti odluku o načinu izvođenja nastave te o slobodnim i sportskim aktivnostima.

Izvor Index.hr/N1

spomen ploča sveti lovreč kukasti križ spomenik antifašistima

Sv. Lovreč: KUKASTIM KRIŽEM oskrvnuli spomenik protiv fašizma

trgovina butiga market ilustracija

Hitna obavijest: Zbog pesticida i alergena povučena dva proizvoda