in

Sv. Lovreč: KUKASTIM KRIŽEM oskrvnuli spomenik protiv fašizma

Kukasti križ na spomeniku iz doba NOB-a kod Sv. Lovreča

Vandali ne miruju. I ne pokazuju nikakvo razumijevanje ni poštovanje prema našoj povijesti. Naime, neprimjereni nacistički grafit – kukasti križ – oskrvnuo je spomen ploču protiv fašizma koja se nalazi na prometnici između sela Jurcani i Štifanići na području Općine Sv. Lovreč.

Spomen ploča podignuta je u znak sjećanja na seljake iz okolnih sela koji su se na tom mjestu presreli kolonu fašista prije skoro 80 godina.

Kako saznajemo od Arduina Matoševića, predsjednika Udruge antifašističkih boraca Poreštine, njemu su dojavili prije nekoliko dana. On i članovi njegove udruge oštro su to osudili i zatražili od općine da to očisti, što je i učinjeno. Slučaj je prijavljen policiji.

-Ljudi su se u to vrijeme borili za goli život i slobodu koju danas imamo. Teško mi je razumjeti zašto to neki i dalje ne shvaćaju pa i nakon skoro 80 godina imaju potrebu tako obezvrijediti tuđu muku i prolivenu krv. Umjesto da se tim ljudima oda počast jer su zaslužni za našu slobodu i Istru u Hrvatskoj, oni šaraju nacističke simbole. Doista se nadamo da će počinitelji biti pronađeni i primjereno kažnjeni, te da će to uništavanje spomenika iz NOB-a konačno prestati, istaknuo je Matošević.

Foto OŠ Tar-Vabriga škola učiteljica učenici mjesec hrvatske knjige

TAR: Malo drugačiji Mjesec knjige – Evo kako su učitelji potaknuli djecu na čitanje

dino kozlevac vačelnik istarskgo stožera za civilnu zaštitu

Kozlevac objasnio zašto virus zahvaća i cijepljene