in

Kreću pojačane policijske akcije za Martinje

Ilustracija MUP

Kako bi se smanjilo stradavanje u prometu, policija apelira na vozače da radi vlastite sigurnosti i sigurnosti drugih sudionika u prometu poštuju prometne propise, a posebice da ne voze ukoliko su konzumirali alkohol 

Kao i svake godine uoči Martinja, policija će radi smanjenja prometnih nesreća, pogotovo onih s najtežim posljedicama, u narednim danima provoditi pojačane aktivnosti u prometu.

Pojačane kontrole alkoholiziranosti vozača provodit će se na samo Martinje (11. na 12. studenoga), ali i ovog i sljedećeg vikenda te policija s pojačanim kontrolama započinje već večeras. Kontrola vozača provodit će se na više lokacija koje se statistički, ali i iskustveno iskazuju kao ugrožene u pogledu činjenja prometnih prekršaja i događanja prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola. Pored vožnje pod utjecajem alkohola, sankcionirat će se i svi drugi prekršaji iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a posebice prekoračenje dopuštenih brzina, nezakonita uporaba mobitela, nekorištenje sigurnosnog pojasa i nepropisno pretjecanje.

Za vrijeme pojačanih aktivnosti, koje je policija u dane Martinja provodila prošle godine na području Policijske uprave istarske, utvrđeno je 45 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, a najveća izmjerena koncentracija utvrđena je kod vozača osobnog automobila od  3.08 promila.

U prvih deset mjeseci ove godine vozači pod utjecajem alkohola počinili su 170 prometnih nesreća, od čega 108 prometnih nesreća s materijalnom štetom, 58 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i četiri prometne nesreće s poginulim osobama. Posebno zabrinjava činjenica da se ove godine dogodilo 13 prometnih nesreća s poginulim osobama, a vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su čak četiri nesreća.

Stoga, kako bi se smanjilo stradavanje u prometu, policija apelira na vozače da radi vlastite sigurnosti i sigurnosti drugih sudionika u prometu poštuju prometne propise, a posebice da poštuju ograničenja brzine, da prilagode brzinu kretanja osobinama i stanju ceste koja je u ovom razdoblju često mokra i kliska, da izbjegavaju pretjecanja i da ne voze ako su pod utjecajem alkohola. Apeliramo i na druge sudionike u prometu da se ne prevoze u vozilu kojim namjerava upravljati vozač pod utjecajem alkohola jer su putnici česte žrtve u prometnim nesrećama koje su prouzrokovali vozači pod utjecajem alkohola.

Savjeti vozačima koji su konzumirali alkohol:

  • Nemojte voziti i ostavite automobil parkiran.
  • Koristite javni prijevoz ili do odredišta idite pješice.
  • Ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag te neka on ne konzumira alkohol.
  • Ako niste u društvu s poznatom osobom zamolite nekoga trijeznog vozača da vas preveze do odredišta.
  • Ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan. 
korona covid unsplash ilustracija doktor maska

Istra u petak: I dalje velik broj novozaraženih i hospitaliziranih

parklet poreč zagrebačka ulica otvoren prvi u hrvatskoj foto tanja kocijančić

LIVING STREETS POREČ: Prvi parklet u Hrvatskoj uređen u Zagrebačkoj ulici