in

Kuća istarskog maslinovog ulja na novoj lokaciji

Predsjednica Skupštine: Istarska županija snažno podržava razvoj ženskog poduzetništva

U samom centru Pule, nadomak Arene, danas je svoja vrata na novoj lokaciji ponovno otvorila Kuća istarskog maslinovog ulja „Museum Olei Histriae“, međunarodno poznat muzej, dobitnik mnogih nagrada i član kulturne rute Vijeća Europe. Svečanosti su prisustvovali i predsjednica Skupštine Istarske županije Sandra Ćakić Kuhar, direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević, zamjenica gradonačelnika Pule Ivona Močinić te drugi gosti.

Predsjednica Skupštine pozdravila je sve prisutne u ime istarskog župana Borisa Miletića osvrnuvši se na značaj Muzeja.

– Za Istru, najuspješniju maslinarsku regiju svijeta, prema renomiranom vodiču Flos Olei, imati muzej posvećen ovoj čudesnoj namirnici je od velikog značaja. Ljekovita svojstva maslinovog ulja poznata su još od davnina, a i danas se smatra eliksirom zdravlja i dugovječnosti. Vrhunska maslinova ulja plod su dugogodišnjeg truda, rada i velike ljubavi naših maslinara i koristim i ovu priliku da im čestitam. Istarska kuća maslinovog ulja je jedna uspješna poduzetnička priča iza koje stoji gospođa Lorena Boljunčić i to još od 2017. godine, a koja obogaćuje našu turističku ponudu, poručila je predsjednica Skupštine Ćakić Kuhar koju posebno veseli što se radi o uspješnoj ženskoj poduzetničkoj priči. Istarska županija, zaključila je, snažno podržava i podržavat će razvoj ženskog poduzetništva.

Inicijatorica projekta i vlasnica Muzeja Lorena Boljunčić prisjetila se 2017. godine kada je Kuća istarskog maslinovog ulja pokrenuta sa željom da se ispriča jedan dio naše tradicije i kulture.

– Ideja nam je bila na jedan drukčiji i inovativan način upoznati naše goste, ali i domaće ljude s maslinarstvom u Istri. Tada je odlučeno da ćemo imati muzejski dio, koji priča o istarskom maslinarstvu od Rimskog doba pa do danas, s naglaskom na suvremeno maslinarstvo, ali i vođene degustacije kojima se educira goste što to znači kvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje. Treći segment je naša mala trgovina gdje je moguće naći isključivo proizvode iz Istre, rekla je Boljunčić.

Kuća ulja sudjelovala je u mnogim događanjima za građane Istarske županije, a kroz muzej i edukaciju/degustaciju prošlo je više od 25.000 stranih gostiju sa svih kontinenata i preko 50 zemalja svijeta.

Kuća istarskog maslinovog ulja je ušla u renomirane turističke vodiče: američki Rick Steves, francuski vodiči Le Routard te Le Petit Fute; nizozemsko i britansko izdanje Lonely Planet, njemačko izdanje DuMont i Baedeker.

Novi prostor dodatno je proširen i sada se zajedno s degustacijskim prostorom i trgovinom prostire na 560 m2.

Izvor Istarska županija

POREČ: Izvrsni učenici Umjetničke škole na prijemu kod gradonačelnika

Hrvatska je za Francuze poželjna i sigurna turistička destinacija