in

Akvarel Klaudija Katunara najbolje dočarao šarm Novigrada

Protekle nedjelje održano je u organizaciji Turističke zajednice Grada Novigrada 17. izdanje međunarodnog slikarskog ex tempore natječaja. Riječ je o manifestaciji koja se uobičajeno održavala druge subote u lipnju, no zbog specifičnih epidemioloških okolnosti odgođena je za ovaj srpanjski termin, kada su epidemiološke prilike nešto povoljnije. Dodajmo kako iz istih razloga ex tempore prošle godine nije održan.

Novigradski ex tempore ove se godine održao na novu temu, “Charming Novigrad” (šarmantni Novigrad), što je i jedna od poruka uz novi brend Novigrada kao turističke destinacije. Novigrad je naime odavno poznat kao malo primorsko mjesto posebnoga šarma, slažu se s time gotovo svi koji ga posjete, a sudionici ovog ex tempore natječaja imali su priliku svojom kreativnošću i likovnim umijećem pokazati kako je Novigrad šarmantan i neodoljiv i na slikarskom platnu.

Najviše je to pošlo za rukom Klaudiju Katunaru, koji je odlukom stručnog žirija osvojio prvu nagradu, 5.000 kuna, čiji je pokrovitelj Grad Novigrad. Katunar živi i radi u rodnoj Rijeci i Rovinju. Slikanjem se bavi od 2015. godine, čest motiv mu je krajolik, pejzaž, a najviše koristi akvarel i njegove varijacije. Sudjelovao je na više skupnih izložbi (Buje, Funtana, Grožnjan, Medulin, Novigrad, Poreč, Rijeka, Rovinj, Volosko, itd.). Već je osvajao prve nagrade na ex tempore natječajima u Bujama i Rijeci, te četvrtu nagradu u Medulinu.

Druga nagrada od 4.000 kuna (pokrovitelj TZG Novigrada) pripala je Milivojki Cerar, treća nagrada (3.000 kuna, pokrovitelj Neapolis d.o.o. Novigrad) Valnei Rajko, a četvrta (2.000 kuna, pokrovitelji Grad i TZG) Suzani Marovt. Žiri je posebno pohvalio Tonku Špiljak Presečki, najmlađu sudionicu ex tempore natječaja, koja ima samo 10 godina, no pokazala je zavidno slikarsko umijeće.

Novigradski ex tempore ove je godine okupio više od 40 sudionika iz Hrvatske, Italije i Slovenije, a ukupno je pečaćeno gotovo 60 slikarskih podloga na kojima su tijekom dana nastajali radovi čiji je glavni motiv bio Novigrad i njegov neodoljiv šarm.

Manifestacija je započela u jutarnjim satima, pečaćenjem slikarskih podloga u Parku Irme Benčić, a gotovi radovi izloženi su potom u večernjim satima u istom parku, u samoj povijesnoj jezgri Novigrada, koja je tijekom održavanja manifestacije postala inspirativnom kulisom umjetnicima iz zemlje i inozemstva. U ovoj zelenoj oazi parka, nadomak mora i gradske lučice, živopisnog Mandrača, tijekom dana bilo je i središnje mjesto zbivanja odnosno prostor na kojem se okupio i stvarao dio umjetnika, dok su ostali inspiraciju i slikarske motive potražili na drugim gradskim lokacijama.

Nagrađene radove izabrao je tročlani stručni žiri: dr. sc. Jerica Ziherl, povjesničarka umjetnosti i ravnateljica novigradskog Muzeja Lapidarium, Renata Kmet, povjesničarka umjetnosti i Fillomena Šahta, diplomirana arhitektica i dizajnerica interijera. Svečanost proglašenja nagrađenih autora i dodjelu nagrada glazbenim nastupom obogatio je novigradski zbor Lavanda, a sudionike je tom prigodom pozdravila direktorica TZG-a Vesna Ferenac.

Izvor Turistička zajednica grada Novigrada

Znanstveni vrt u centru Pule do proljeća 2022. godine

LUKSUZ NA LORONU – ANTIČKA VILA u Santa Marini stara 2.000 godina najvažniji je arheološki lokalitet na Poreštini i buduća turistička atrakcija