in

Ex tempore ARS SACRA u Vižinadi: Prva nagrada Porečanki Amini Konate Visintin

Foto Slavko Ledić

Trinaesti EX TEMPORE – ARS SACRA u Vižinadi – Glavna nagrada Amini Konate Visintin iz Poreča

Tekst&Foto Slavko Ledić

Vedran Šilipetar, Amina Konate Visintin i Dobre Grnčaroski

Zajednica Talijana Općine Vižinada unatoč pandemiji koronavirusa organizirala je ove godine već 13. izložbu Ex tempore – Ars sacra na kojoj likovni umjetnici iz Istre i drugih krajeva Hrvatske izlažu svoje radove stvorene na slobodnu i sakralne teme.

Ove godine bilo je to pod posebnim uvjetima, jer je trebalo poštivati sve mjere borbe protiv ovog opakog virusa. I bilo je uspješno. Pozivu za sudjelovanje na izložbi prihvatila su 22 umjetnika, koji su na Battistellinoj šterni izložili svojih 26 najnovijih radova.

U nizu izuzetno kvalitetnih radova prosudbena komisija u sastavu Ester Diklić iz Kaštelira kao predsjednica te članovi Marino Baldini iz Vižinade i Lorella Limoncin Toth iz Buja ocijenila je da je najbolji rad onaj Amine Konate Visintin iz Poreča, a nagrađen je za vrsnoću i aktualnost u rješavanju teme iz propozicija natječaja. Pripala joj je glavna nagrada u iznosu od 2.500 kuna Zajednice Talijana Vižinada.

Općina Vižinada s 1.000 kuna nagradila je rad Bijeg u Egipat Vedrana Šilipetra iz Pule koji je u drugorangirani umjetnik, inače rado viđen gost i stalni sudionik oe vižinadske umjetničke manifestacije. Istaknuta je njegova tankoćutnost i izvrsnost u obradi sakralne teme i kompozitivno predstavljene kao unverzalne likovne teme.

Treće mjesto pripalo je uratku Prasak Dobre Grnčaroskog iz Pule za koji je Prosudbena komisija ustvrdila da se radi o apstraktnom radu velike ekspresivne snage koji se usmjerava u primordijalnu energiju koja se širi prema granicama imaginarnog. Turistička zajednica Vižinade rad je nagradila s 500 kuna.

Predsjednica Zajednice Talijana Neda Šainčić Pilato u ime organizatora zahvalila se svim sudionicima izložbe i čestitala im na ozbiljnosti pristupa ovoj manifestaciji i zaželjela da se sljedeća održi u normalnijim uvjetima.

Nakon podjele nagrada i proglašenja pobjednika umjetnici su imali prigodu, uz skroman domjenak, razmijeniti iskustva i porazgovarati o mogućnostima djelovanja i u izvanrednim uvjetima.

Ex tempore popratila je i izložba radova porečkog slikara i galerista Ante Potočnjaka.

Radovi Antona Potočnjaka

istramet tuča nevrijeme

ISTRAMET: Zahladilo osjetno, na Platku snijeg, tuča u Umagu i Pazinu

Bez vode 28. rujna dio Višnjana