in

ISTRAMET: Zahladilo osjetno, na Platku snijeg, tuča u Umagu i Pazinu

Ilustracija - Tuča kod Umaga/Foto Istramet

Stiglo osjetno zahladnjenje, noćas mjestimice pala tuča, u gorju jutros SNIJEG!

Platak webcam

Prošle noći naše krajeve zahvatila je hladna fronta uz naglo zahladnjenje. Pritom je mjestimice došlo do jačeg konvektivnog razvoja oblaka uz tuču.

U okolici Umaga i Pazina oko ponoći bilo je obilnije tuče koja je često padala u kombinaciji s obilnom kišom. Od ponoći najviše kiše palo je oko Učke (Falalelići 39 mm), na Labinštini (Jurazini 30 mm), Pazinu (23 mm) te u Bujama (21 mm).

S jačim zahladnjenjem kiša je u gorju postupno prešla u snijeg koji trenutno pada u višim dijelovima Gorskog kotara, a zabijelili su se i gorski krajevi susjedne Slovenije. Osjećaju pravog jesenskog vremena doprinosi i vjetar.

Noćas je zapuhala jaka tramontana, pulenat, a zatim i bura, ponegdje s olujnim udarima. Naša postaja u Novigradu tako je zabilježila udar zapadnjaka od čak 20 m/s, u Umagu je izmjereno 19 m/s, a sjeverac na Grobniku puše do 24 m/s.

U nastavku dana očekuje nas promjenjivo vrijeme, a nova meteorološka “uzbuđenja” stižu u nedjelju. Više na https://www.istramet.hr/istramet-prognoza-za-istru/

Foto Istramet/Vedran Majcan i Jelena Tomić

POREČ: MILANU RAKOVCU uručena Nagrada Fulvio Tomizza – Tršćani mu odali počast za misli o multikulturalnosti i pograničnoj književnosti

Ex tempore ARS SACRA u Vižinadi: Prva nagrada Porečanki Amini Konate Visintin