in

Festival BOOKTIGA vraća se u Poreč 8. rujna

Foto Irides Zović - Gradska knjižnica Poreč

BOOKtiga – međunarodni festival pročitanih knjiga, u organizaciji Gradske knjižnice Poreč, omiljeni događaj svih zaljubljenika u čitanje, po četrnaesti put održat će se od 8. do 11. rujna 2021. godine.

Festival započinje u srijedu, 8. rujna, na Međunarodni dan pismenosti, u 10 sati otvaranjem BOOKtižina u Parku Matije Gupca, sajma pročitanih knjiga, kada će svi ljubitelji pisane riječi moći kupiti knjige po simboličnoj cijeni. Prihodi od prodaje knjiga na sajmu BOOKtižin i ove će godine biti utrošeni na nove projekte porečke knjižnice – na realizaciju novog izdanja iz serije slikovnica o Slovku Maraforku.

Sajam će biti otvoren svakodnevno od 10 do 19 sati. Bogatu ponudu rabljenih knjiga upotpunit će i zanimljiva ponuda antikvarijata Nova stvarnost iz Zagreba, Mali neboder iz Rijeke te slovenskih antikvarijata Glavan iz Ljubljane i Libris iz Kopra.

„Istoga dana u 10 sati, Gradska knjižnica Poreč otvorit će webBOOKtižin na kojem će korisnici imati priliku razgledati dio ponude rabljenih knjiga te ih kupiti po simboličnoj cijeni od 10 kuna. Sasvim je sigurno da je pandemija utjecala na stvaranje novih usluga u knjižničnoj djelatnosti, a virtualni oblik prodaje rabljenih knjiga održat će se i nakon prestanka pandemije, kako bi one uvijek bile dostupne brojnim zainteresiranim čitačima“, najavila je Irides Zović, ravnateljica porečke knjižnice te nastavila: „Naime, potaknuti neizvjesnošću oko održavanja prošlogodišnjeg sajma BOOKtižin, a jednako tako i odgodom ovogodišnjeg tradicionalnog travanjskog izdanja, Gradska knjižnica Poreč uhvatila se u koštac s vremenom i epidemiološkim prilikama i osigurala da knjige iz fonda prodajnog sajma stignu do vašeg kućnog praga. Internetska prodaja rabljenih knjiga kontinuirano će se obogaćivati novim naslovima tijekom cijele godine, a dostupna će biti na www.knjiznicaporec.hr“, rekla je Zović.

„U četvrtak, 9. rujna, u Parku Matije Gupca najmlađe će zasigurno oduševiti književno druženje sa spisateljicom Nikolinom Manojlović Vračar koja će predstaviti svoju slikovnicu „Oblak u žutom kaputu“, u izdanju nakladničke kuće Evenio. „Priča je to koja će nas podsjetiti na sve one ljude, male i velike, koji nemaju ili imaju vrlo malo, na one koji se svakodnevno žrtvuju i na one koji su zahvalni i na najmanjoj sitnici, pa makar to bio i samo zagrljaj, osmijeh ili lijepa riječ“, istaknula je o slikovnici Zović. Druženje započinje u 11 sati.

Istoga dana, navečer u 19 sati u Gradskoj knjižnici Poreč, bit će upriličena svečana dodjela Nagrade BOOKtiga spisateljici Marini Vujčić za roman „Pedeset cigareta za Elenu“, u Frakturinom izdanju. Ovogodišnjoj dobitnici bit će uručeno priznanje – primjerak najčitanije knjige u narodnim knjižnicama Istarske županije, koja je, u duhu Festivala, rabljena i ispisana osvrtima samih čitatelja, korisnika istarskih narodnih knjižnica. „Njezina joj se knjiga vraća u ruke, ispisana dojmovima čitatelja. Donosi spisateljici ono što najviše priželjkuje: odgovor na pitanje kako je utjecala na živote čitatelja“, rekla je Zović. Nagrada BOOKtiga dodjeljuje se pod pokroviteljstvom Istarske županije – Regione Istriana i uz potporu Ministarstva kulture i medija. Osim prigodnog priznanja, sedmodnevnog boravka u Kući za pisce/Hiži od besid u Pazinu, autorica najčitanije knjige dobiva i novčanu nagradu.

Kako je broj sudionika ograničen, potrebno je svoj dolazak najaviti najkasnije do četvrtka 9. rujna 2021. do 17 sati godine na broj telefona 434-196.

U petak, 10. rujna programski dio započinje u Parku Matije Gupca, u 11 sati gostovanjem Damira Hoyke koji će učenicima osnovnih škola predstaviti svoj roman „Pustolovine Tizi Enili: Eksperiment“. „Riječ je o prvom romanu planiranoga serijala „Pustolovine Tizi Enili“ u čijem je središtu radoznala desetogodišnja djevojčica Tizi Enili koja pohađa školu u sklopu jednog znanstvenog instituta. Susret će nam možda donijeti i odgovore na pitanja: može li se doskočiti poteškoćama zbog kojih mnogi vrhunski učenici u postojećem obrazovnom okruženju ne razvijaju svoje pune potencijale te postoje li bolji načini i metode učenja i ideja za unaprjeđenje društva?“ najavila je ravnateljica Zović.

U 13 sati, na istom mjestu, bit će predstavljen roman za mlade “Zmajevi koji ne lete”, proizašao iz pera nagrađivane osječke spisateljice Ivane Šojat, u izdanju Naklade Ljevak, u kojemu se autorica bavi temom maloljetničke ovisnosti o drogi. „Roman progovara o problematici sintetskih droga, a istovremeno nas navodi na promišljanje što to zapravo mlade navodi na upotrebu ovih opijata. Dosada, glupost ili je pravi razlog ipak dublji?“ rekla je Irides Zović.

U 17 sati, u Odjelu za djecu i mlade, za sve zainteresirane srednjoškolce, ljubitelje pisane riječi i zaljubljenike u knjige osmišljen je “Neškolski sat o knjigama – liter-art-ura”, predavanje/performans s projekcijom koje će održati Stanislav i Klasja Habjan. „Stanislav Habjan, vrsni umjetnik, za sebe će reći da je s knjigama povezan na više načina: i kao čitatelj, i kao pisac, i kao dizajner, i kao nakladnik – ali najviše možda kao otkrivač, sakupljač. Klasja Habjan djeluje kao ilustratorica, grafička dizajnerica i spisateljica. Sklonost ilustriranju vlastitih priča te pisanju prema grafičkim predlošcima glavno je obilježje njezinih samostalnih izložbi. Ovo je jedna drugačija radionica u kojoj mladi mogu uživati u performansu, a potom aktivno sudjelovati u radionici knjižnog uveza ‘Kako uvezati svoju poruku u boci?’“, najavila je Zović.

U 18 sati u Parku Matije Gupca, u suradnji s antikvarijatima Glavan iz Ljubljane i Mali neboder iz Rijeke, petu godinu zaredom knjižnica organizira “Sat za kolekcionare”, a pozivaju se svi zainteresirani građani, koji u svojim kućnim bibliotekama posjeduju antikvarne knjige, a zanima ih procjena, ili bi možda dali u otkup primjerke starih i vrijednih izdanja, da posjete BOOKtižin jer ih tamo čekaju naši stručnjaci antikvari, Tomo Vučinić i Rok Glavan koji će ih upoznati s njihovom vrijednošću.

Večer je rezervirana za Zorana Ferića. U 19 sati, u Gradskoj knjižnici Poreč, održat će se predstavljanje njegovog novog i dugo očekivanog romana “Putujuće kazalište” u izdanju V.B.Z.-a. „Zoran Ferić donosi nam na BOOKtigu obimnu i kompleksnu obiteljsku sagu u kojoj je kroz prošlost autorove obitelji ispričana i povijest dvadesetog stoljeća u Hrvatskoj i Europi. A tu obitelj nisu obilježili samo ratovi, nacionalna i ideološka mržnja, nego i nekoliko potresnih ljubavnih priča od kojih svaka, neovisno o vremenu u kojemu se odvija, nosi vlastitu tragičnost i ljepotu. Ferić nas, kroz priče živopisnih, ali stvarnih likova, vodi kroz tri rata koji su se u tom čudnom i krvavom stoljeću vodili na našim prostorima, ali i mnoge druge prijelomne događaje koji su presudno utjecali na život njegovih junaka“, rekla je Zović. Kako je broj sudionika ograničen, potrebno je svoj dolazak najaviti najkasnije do petka 10. rujna 2021. do 17 sati godine na broj telefona 434-196.

Za subotnje jutro, 11. rujna, najavljuje se dolazak malih kamishibai gaita u Park Matije Gupca. „Ako možda ne znate što je to kamishibai jer ste propustili nekoliko predstava u organizaciji porečke knjižnice tijekom minulih godina, ovo je idealna prilika da vas podsjetimo na iznimno veliku raširenost japanskog papirnatog kazališta koje je nekada davno, prije nego li su se djeca susrela s televizorima, bilo jako popularno, posebno na selima. Pričanje priča započinje u 11 sati u Parku Matije Gupca. Kako je kamishibai ušao u naše škole i osvojio srca malih Istrana pokazat će svojim predstavama učenici OŠ Jože Šurana Višnjan te učenici OŠ Tar-Vabriga. Okupljene će zabaviti i vrsni slovenski kamishibai pripovjedač, antikvar Rok Glavan“, najavila je ravanteljica Zović.

U 12 sati u Gradskoj knjižnici Poreč, održat će se peta po redu aukcija starih knjiga i tiskovina pod nazivom „Udomi knjigu“. U prošlosti je tradicionalna aukcija knjiga bila najdinamičniji oblik prodaje, a kako je danas knjiga prisutna u različitim formatima te lako dobavljiva, bit će iznimno zanimljivo prisjetiti se javnih nadmetanja na kojima kupac knjige postaje onaj koji ponudi najveći iznos. Aukciju će voditi Rok Glavan, slovenski antikvar, voditelj Antikvarijata Glavan u Ljubljani i Tomo Vučinić, riječki antikvar, voditelj antikvarijata Mali neboder u Rijeci.

„Ako ste možda pomislili da iza naslova romana „Isti ćaća“, u izdanju nakladničke kuće Jesenski i Turk, stoji hrvatski autor, prevarili ste se. Autori ovoga romana, koji će porečkoj publici biti predstavljen u subotu u 17 sati u Parku Matije Gupca, dva su mlada Francuza, Benjamin Edgard i Julien Renault, koji su pariške ulice zamijenili onim zagrebačkim. Po profesiji novinari, ova su dva bratića, promatrajući ljude kako žive, kako se ponašaju, kako razmišljaju, ispisala priču koja zadire duboko u ljudske odnose, svakodnevne navike i pojave specifične za hrvatski mentalitet, kao i događaje koji su obilježili jedno vrijeme i ljude u njemu“, rekla je Zović.

„BOOKtigu zatvaramo šetnjom kroz glazbu i vrijeme uz brojne novootkrivene i zaboravljene trenutke, ljude i glazbene brojeve, kojom ćete upotpuniti znanje o našoj kulturnoj povijesti, a istovremeno ući u svijet jedne žene, samozatajne glazbene dive, čija je životna sudbina ispisala filmske scenarije. Njezino je ime Gabi Novak“, rekla je ravnateljica Zović te nastavila: “Predstavit ćemo knjigu Naklade Ljevak i Croatia Recordsa „Knjiga o Gabi“ s potpisom vrsnog producenta i glazbenog urednika Siniše Škarice. Pozivamo vas da se u subotu, u 19 sati, u Gradskoj knjižnici Poreč pridružite autoru Siniši Škarici te uredniku knjige Nenadu Rizvanoviću i glazbenom kritičaru Đorđu Matiću. Oni će nas voditi kroz ovu glazbenu priču, a iz Zagreba će nam se u online prijenosu pridružiti Gabi Novak. Kako je broj sudionika ograničen, potrebno je svoj dolazak najaviti najkasnije do subote 11. rujna 2021. do 17 sati godine na broj telefona 434-196.

Dobar je to razlog da posjetite starogradsku porečku jezgru u vrijeme BOOKtige, razgledate ponudu i odaberete naslove iz književnosti, romane na stranim jezicima, literaturu za djecu, stručnu građu, stripove, enciklopedije i rječnike te se informirate o svim događanjima koja slijede u danima dobrih knjiga te da sudjelujete u bogatom programu.

Vizualni identitet ovogodišnje BOOKtige nanovo potpisuje Studio Sonda. „Kreativni komunikacijski koncept kreairan je kaoteaser u kojemu se izdvaja napeti ulomak iz knjige koji završava tik pred vrhuncem, predvođen sloganom: “(u)čitaj više”.S jedne strane rješenje nedvojbeno asocira na način online komunikacije, s obzirom na to da se doista ove godine nudi dio Booktige online, a s druge strane djeluje pozivno i potiče na čitanje. Tako se istovremeno knjižnica promovira kao suvremena institucija koja ide ukorak s vremenom te se prilagođava načinima komunikacije na koje je navikla moderna publika, a da pritom ne odlazi od svoje primarne djelatnosti i misije. A to je: podsjećanje da postoji i alternativa online sadržajima. Knjiga”, rekla je Jelena Fiškuš, kreativna direktorica Studija Sonda.

Stoga, klikom se (u)čitajte u ovogodišnju BOOKtigu i dođite do starogradske jezgre gdje vas BOOKtižin dočekuje u novom ruhu; novi unikatni štandovi i sasvim posebni čitači, zaljubljenici u knjigu i čitanje.

Mole se svi posjetitelji da se pridržavaju svih epidemioloških mjera i preporuka, da koriste maske i održavaju potreban razmak, a na prilazima parku bit će postavljena sredstva za dezinfekciju ruku. Budimo odgovorni!

O svim važećim mjerama, ograničenjima i mogućim promjenama, javnost će biti pravovremeno obaviještena, priopćeno je iz Gradske knjižnice Poreč.

U Hrvatskoj i dalje boravi više od 650.000 gostiju

krokodilska obala

AQUACOLORS POREČ: Zabava i relaksacija zagarantirane uz najviše standarde sigurnosti!