in

U Hrvatskoj i dalje boravi više od 650.000 gostiju

Foto TZ Novigrad - Cittanova

U Hrvatskoj je na početku tjedna boravilo gotovo 650.000 gostiju, od čega oko 576.000 stranih gostiju. Iako je u posljednjih tjedan dana intenzitet dolaska novih gostiju sukladno očekivanjima smanjen i u posljednjem tjednu kolovoza Hrvatska ostvaruje vrlo dobre turističke rezultate.
Najviše stranih gostiju u ponedjeljak, 30.08. bilo je iz Njemačke (njih preko 265.000), Austrije (njih preko 60.000), Slovenije i Poljske (gotovo 67.000) i Češke (njih preko 31.000)
Ukupno je u kolovozu Hrvatska ostvarila preko 4,1 milijuna turističkih dolazaka, što je 87 posto u odnosu na rekordnu 2019. godinu te gotovo 30 milijuna turističkih noćenja, što je 92,55 posto u odnosu na rekordnu 2019. godinu.
„Kada je u pitanju srpanj i dosadašnji dio kolovoza ove godine u usporedbi s rezultatima iz istog razdoblja 2019. to je oko 85 dolazaka i 87 posto noćenja iz istog razdoblja 2019., odnosno može se reći da se tijekom srpnja i kolovoza ove godine ostvaruje promet od oko 90 posto iz istih mjeseci 2019. godine“, kazala je Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta te je naglasila da se bilježe “izuzetno dobre najave bukinga za rujan i za listopad”.
”Zadovoljni smo što je cijela sezona ostala u narančastom, što je omogućilo izvrsnu turističku sezonu. Ministarstvo turizma je predvidjelo da će biti nekih 70 -75 posto od one rekordne 2019. godine To je osobito važno i zbog prihoda i u ekonomskom pogledu za naš oporavak”, izjavio je Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH.
”Mi i dalje bilježimo velik interes turista za dolazak u Hrvatsku, sa svih naših ključnih emitivnih tržišta i prema svemu sudeći, imat ćemo kvalitetnu i dugu posezonu što će dodatno poboljšati ukupni turistički rezultat ove godine. Hrvatska je druge godine zaredom turistička pobjednica na Mediteranu, i to pokazuje veliku snagu našeg turizma koji je pokazao da ima odgovornosti, znanja i kapaciteta napraviti izvrstan rezultat u izvanrednim uvjetima. Turizam se pokazao kao gospodarska grana koja može stabilizirati hrvatsko gospodarstvo i ubrzati oporavak gospodarstva iz krize”, izjavio je Veljko Ostojić, direktor HUT-a.

Izvor Hrvatska udruga turizma

POREČ: Počela nova pedagoška godina – više od 700 djece u vrtićima i jaslicama

Festival BOOKTIGA vraća se u Poreč 8. rujna