in

Festival EKOLO u Poreč donosi VR-kino, premijeru predstave studija Čin-čin, otvorenje izložbe Annale, izvedbe, koncerte…

Ekolo - Foo Pučko otvoreno učilište Poreč

Porečki Ekolo ove se godine održava u svom šestom izdanju od 11. do 18. lipnja. Nit vodilja ovoga festivala uvijek je atraktivan, kvalitetan i raznolik kulturno-umjetnički sadržaj, kojemu je u osnovi tematizacija kulture življenja grada Poreča – upravo zbog toga festival nosi podnaslov tjedan kulture življenja. Ekolo svake godine donosi nov kulturno-turistički proizvod u Poreču, a ove se godine on temelji na odnosu naslijeđa i tehnologije. Kroz program Ekola provlači se tematika novih tehnologija, umjetne inteligencije, virtualne stvarnosti, ali i preispitivanje vlastitog položaja u odnosu na njih.

Festival započinje sa spektakularnim novitetom u našemu gradu – VR-kinom. Prvo hrvatsko, ujedno i putujuće VR-kino u ideji je i izvedbi Davora Rostuhara, najuspješnijeg hrvatskog storytellera, čije su filmove, knjige, predavanja i izložbe vidjele, čitale i čule stotine tisuća ljudi. Ovoga je puta Rostuhar na dosad neviđen način koristio najnoviju tehnologiju pripovijedanja – virtualnu stvarnost (VR) i u naprednoj 360°/3D tehnologiji snimio prvi hrvatski VR-film i dokumentarac: Lovci sakupljači. Od utorka do nedjelje, (11. – 16. lipnja) od 17 do 23 sata na Trgu slobode svi zainteresirani imat će priliku istinski doživjeti život plemena Hadze u Tanzaniji prateći njihov svakodnevni život. Kroz nikad dojmljivije svjedočanstvo jednog od posljednjih plemena lovaca sakupljača, Davor Rostuhar ovaj put priča veliku priču o nama, ljudima i našem odnosu s prirodom i društvom. Pučko otvoreno učilište Poreč svakako poziva da iskoristite ovu ekskluzivnu priliku i pogledate u život lovaca sakupljača.

Porečki dramski studio Čin, Čin u kazališnoj sezoni 2023./2024. pripremio je novu predstavu, Proba 37, čija će se premijera u kazalištu Poreč održati u srijedu, 12. lipnja u 20 sati. Čin, čin svake godine priprema nešto novo i drugačije, pa će se u ovoj predstavi, pod vodstvom i u režiji Davida Belasa i Valtera Roše te pod mentorstvom Vesne Stilinović, desetoro glumaca poigravati s percepcijom doživljaja igre glumaca i gledatelja, i to predstavljajući prikaz specifične probe neposredno pred premijeru predstave. Pod oštrim, radnim svjetlom reflektora gotovo se u potpunosti narušavaju ustaljeni kazališni žanrovi i načini pričanja priče. Uvid u održavanje probe pruža i izniman prikaz posebne vrste rada koji dovodi u pitanje i percepciju zajednice o kompleksnosti i svrhovitosti umjetničkoga posla uopće.

U četvrtak, 13. lipnja u lapidariju Zavičajnog muzeja Poreštine od 21.30 nastupa JazzIstra Orchestra i Barbara Munjas, koji u jazz-obradi i aranžmanima članova orkestra izvode antologijska djela legendarnog punk-benda KUD Idijoti. Koncert je ujedno i najava koncertne sezone 29. Jazza u lapidariju, koja će se održati u srpnju i kolovozu 2024. Ulaz je besplatan, a u slučaju lošeg vremena koncert će se održati u kazalištu Poreč.

Sljedećeg dana, 14. lipnja u lapidariju u 21 sat nastupa glumac Valter Roša, koji na jedinstvenoj mješavini istarskih narječja izvodi monokomediju Mistero buffo, inače djelo talijanskog nobelovca Darija Foa. Mistero buffo zbirka je satiričnih monologa, nastala 1969. godine, koja se temelji na Foovom istraživanju srednjovjekovne narodne predaje i tradicije lakrdijaša, a svoje teme uglavnom pronalazi u alternativnom čitanju biblijskih tema. Višestruko nagrađivanoj i osebujnoj izvedbi Valtera Roše u lapidariju će prethoditi uvodni razgovor s Aleksandrom Bančićem, savjetnikom u predstavi i suradnikom u prijevodu na istarsku čakavicu.

Od nedjelje do utorka, 16. – 18. lipnja, u Maloj galeriji od 16 do 21 sat umjetnica Mia Štark vodit će interaktivne izvedbe jedan na jedan koje tematiziraju nove tehnologije. U svijetu koji pokreće tehnologija i u kojemu čovječanstvo prolazi kroz stalnu krizu, izvedbeni rad I bit ću ovdje da vam pomognem osmišljen je kako bi pomogao da se vratimo u kontakt sa samima sobom, sa svojom pravom prirodom. On suočava jednog gledatelja i jednog modela umjetne inteligencije, nositelja programa “How To Be More Human”, koji omogućuje sudioniku potpuno buđenje jednog od osjetila. Za sudjelovanje u izvedbi potrebno je popuniti prijavni obrazac na www.poup.hr.

U ponedjeljak, 17. lipnja u 21 sat u kinu Poreč održava se projekcija i analiza kultnog filma 2001: Odiseja u svemiru redatelja Stanleyja Kubricka iz 1968. godine. Nagrađen Oscarom te ovjenčan nagradom BAFTA, ovaj je film iznimno uspjela ekranizacija kratke priče Stražar majstora znanstveno-fantastične proze Arthura C. Clarkea. Prihvativši se ove adaptacije, Kubrick je stvorio prijelomno ostvarenje u povijesti sedme umjetnosti, koje imponira i pola stoljeća nakon nastanka.

U foajeu kazališta u utorak, 18. lipnja u 20 sati održat će se događaj naziva Return Home, promocija projekta Tornaj se doma – Torna casa i engleskog prijevoda knjige Tornaj se doma – Torna casa, razgovori s autorima i autoricama drugog ciklusa Tajane Reznić Brenko. Ovo je ujedno treća publikacija spomenutog projekta, kojemu je osnovni cilj omogućavanje autorima i umjetnicima predstavljanje u rodnom gradu Poreču.

Cjelokupan program i ulaznice dostupne su na internetskoj stranici i društvenim mrežama organizatora, Pučkog otvorenog učilišta Poreč.

Ekolo 6 odvija se pod pokroviteljstvom Grada Poreča, Turističke zajednice grada Poreča te hotelijerske kuće Valamar.

Porečko Učilište poziva djecu na kreativnu ljetnu radionicu

Foto Grad Poreč

POREČ: Prijem za kuglačice –  svjetsku viceprvakinju Natašu Ravnić i europsku viceprvakinju u tandemu Niku Štetić