in

Festival neovisnih kazališta ovog tjedna u Opatiji

Foto: PixaBay.com

Festival neovisnih kazališta Republike Hrvatske ove će se godine održati od 11. do 14. listopada u Opatiji, a okupit će 14 neovisnih kazališnih kuća s isto toliko programa za publiku.

Sedmo izdanje festivala u četiri  festivalska dana donosi šest predstava za odrasle, sedam za djecu i jednu dramsku radionicu koje će svoju pozornicu pronaći u prostorima Centra Gervais, novoizgrađenom dječjem vrtiću i područnim vrtićima i školama opatijskog područja. Prva predstava za odrasle „Nora – trenutak pobune“ s temom „kazališta u kazalištu“ u izvedbi UO Tragači na rasporedu je u četvrtak u 18 sati, dok je službeno otvorenje Festivala predviđeno u 20 sati snažnom, „ženskom“ predstavom „Kad-tad“ mlade umjetničke organizacije RUPER.

Drugi dan Festivala donosi neuobičajenu predstavu „Kazalište – što, kako i zašto uopće?“ Ludens teatra o kazalištu kao složenom organizmu koji pokreću mnogi akteri – od ravnatelja, preko portira do same publike koja u ovoj predstavi igra samu sebe. Iako joj naziv govori drugačije, predstava „Petak (za)metak“ Glumačke družine Histrion zabavit će publiku u subotu u 20 sati.

Posljednji dan, u nedjelju u 18 sati, glumačka diva Ksenija Prohaska oživljava epizode iz dramatične biografije karizmatične hollywoodske dive Marlene Dietrich u istoimenom monoshowu splitske UO Caravan. Festival u ležernom tonu zatvara Kerekesh teatar komedijom „Pokopaj me nježno“ s početkom u 20 sati.

S obzirom na prijavljene i odabrane programe, možemo reći da je ovogodišnji festival u znaku najmlađe i mlađe publike kojoj se kroz maštovite, interaktivne i edukativne predstave želi približiti čarobni svijet kazališta od malih nogu. Posebno valja istaknuti radionicu „Dramska u dvorištu“ u kojoj će opatijski osnovnoškolci kroz razne kazališne elemente i kreativni izraz na jedinstven način spojiti teatar i arhitekturu vlastitog grada.

Već tradicionalno, ulaz na predstave za djecu i sudjelovanje na radionici se ne naplaćuje, dok cijena ulaznice za pojedinačne predstave za odrasle iznosi 40, odnosno 30 kuna za tri različite predstave u paketu.

Cjelokupni program i raspored Festivala neovisnih kazališta RH dostupan je na http://www.festivalopatija.hr.

Tommy Tar Bankomat

Opet raznesen bankomat u Tommyju u Taru

Hr mažoret savez Poreč

U Poreču u četvrtak počinje Europsko mažoret prvenstvo