in

Festival Organum Histriae poziva na koncert otvorenja u Motovun

Orgulje u Motovunu - Foto Organum Histriae

I ove će se godine diljem Istre održati međunarodni orguljski festival Organum Histriae. Prvi koncert zakazan je za nedjelju 30. lipnja 2024. godine u 20 sati u crkvi Sv. Stjepana u Motovunu.

-Imamo čast po prvi put nakon dugog niza godina ugostiti jednog od najznačajnijih talijanskih orguljaša i stručnjaka koji se bave uređivanjem kritičkih izdanja muzikalija za orgulje.

Andrea Macinanti, ime koje je povezano uz same početke projekta, vraća nam se u Istru kako bi predstavio orgulje Gaetana Callida, izgrađene davne 1797. godine za motovunsku župnu crkvu Sv. Stjepana Prvomučenika, piše iz organizacije festivala.

Restaurirane su još 2006. godine, zahvaljujući stručnom i kvalitetnom radu dugogodišnjeg prijatelja projekta Francesca Zanina, ali smještene na privremenu lokaciju (Crkva Blažene Djevice Marije od Servita u Motovunu) sve do završetka restauratorskih radova u župnoj crkvi. Koncem 2023. godine orgulje su napokon ”vraćene kući” gdje pripadaju i estetski i akustički, a ovim inauguracijskim koncertom, pod prstima velemajstora, napokon ćemo čuti svu raskoš venecijanskog orguljarstva kasnog 18. stoljeća.

Generalni pokrovitelji otvorenja festivala su: Istituto Italiano di Cultura di Zagabria, Istarska županija – Upravni odjel za kulturu i zavičajnost, Općina Motovun, Turistička zajednica općine Motovun i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

Ulaz je besplatan.

Foto Nerio Belić

Centar za mlade Alarm poziva na vaterpolo turnir na Zarečkom krovu

Boćarski klub Špadići

POREČ: Boćari Špadići osvojili titulu prvaka. Imaju još jednu veliku vijest