in

Galerija Rigo u Novigradu: Izložba Margerite Rakić

Večeras u 20 sati u novigradskoj Galeriji Rigo otvara se izložba pulske umjetnice Margarite Rakić pod nazivom “Slike kao tragovi bajke”.

Doživljaj prirode gubi se u svakodnevnoj percepciji. Ako prihvatimo tu misao pokretača ranog ruskog formalizma Viktora Šklovskog (Umjetnost kao postupak, 1917.), onda ćemo se složiti s autoricom izložbe da je cilj umjetnosti dati osjet stvari kao viđenje, a ne kao prepoznavanje. U takvim dijalozima promatranja i doživljaja, umjetnica nam se obraća kako bi prizvala, ovdje i sada, našu zaboravljenu ili samo potisnutu ljepotu – onu lišenu viškova kojima je zagušen svijet stvarnosti.

Margerita Rakić nadahnuta je i širim prostornim kontekstom, a to je svekolika slojevitost njezina zavičaja – Istre. Oronuli kameni zid, koji prikazuje u slici Sjećanje djeluje poput portala koji spaja i realno i bajkovito; moguće je da se nalazimo pred scenografijom nekog minulog svijeta. No, istovremeno nam slikarica prenosi misao da nismo sami, da postoji neka gotovo nestvarna slika koja veže čovjeka s njegovom okolinom.

Rakić, rođena Puljanka, koja nakon što je 2009. završila gimnaziju, upisala Akademiju primijenjenih umjetnosti u Rijeci, gdje je 2015. godine i diplomirala. Kao studentica, sudjelovala je u mnogim projektima, kao što su izrada kostimografije i scenografije za Malik fest (Festival istarskih legendi i mitova), europskom natječaju Mladi kreativni Chevrolet, izradi ilustracija za edukativnu slikovnicu Ljušture pričaju, a vodila je i likovnu radionicu Bickliranje recikliranje u sklopu novigradskog festivala Arterija. Sudjelovala je 2017. na 35. slikarskoj koloniji Riviera u Poreču. Bavi se pedagoškim radom, slikarstvom i kostimografijom.

Bogata proslava Dana grada: Okolo, BOOKtiga, svečana sjednica na kojoj će gradska priznanja dobiti Miro Dodić, Studio Sonda i Umjetnička škola

ZA DJECU VIŽINADE: Kreće fotografski natječaj MALE RUKE – VELE RUKE