in

Glazbeni kamp u Vrsaru – Novi projekt za mlade glazbenike iz cijele Hrvatske

Foto Pexels - Yan-Krukov - Ilustracija

U ponedjeljak 20. veljače 2023. godine će se u hotelu Pineta u Vrsaru okupiti 14 uspješnih mladih glazbenika iz cijele Hrvatske koji će uz pomoć 3 mentora u 6 dana usavršiti svoje umjetničke vještine. Glazbeni Kamp Vrsar biti će zasigurno vjetar u leđa za njihov daljnji napredak!

Glazbeni kamp Vrsar osmišljen je kako bi mladim, darovitim i motiviranim glazbenicima omogućio usavršavanje vještina i znanja kod priznatih umjetnika i pedagoga. U inspirativnom okruženju i opuštenoj atmosferi, polaznici će od 20.-25.02.2023. imati priliku razvijati svoje glazbeno umijeće te u kratkom vremenu kroz intenzivan i osmišljen rad usavršiti tehniku sviranja violine i violončela. Polaznici će se također usavršavati na radionicama komorne glazbe te u području glazbene teorije i solfeggia, kao bitnog preduvjeta za kvalitetnije i sveobuhvatnije glazbeno obrazovanje. 

Glazbeni kamp počinje u ponedjeljak 20.02.2023. godine koncertom mentora predavača Petra Kovačića (violončelo) i Marca Grazianija (violina) u dvorani hotela Pineta u Vrsaru s početkom u 18 sati. Koncert je otvoren za javnost te su tako uz polaznike, pozvani svi zaljubljenici u glazbu da dođu poslušati ovaj iznimno kvalitetan koncert. Ulaz je slobodan.

Polaznici Glazbenog Kampa će na samom kraju nastupiti na završnom koncertu u sklopu svečane podjele diploma u subotu 25.02.2023. godine u 11 sati. Također, ulaz na koncert je slobodan i otvoren za javnost.

U slobodno vrijeme će polaznici moći vježbati definirani glazbeni program ali i sudjelovati u fakultativnim izletima, baviti se sportom, kupati u bazenu dok će u večernjim satima biti organiziran zanimljiv program za druženje. Smještaj sudionika organiziran je u hotelu Pineta Vrsar gdje se održavaju i glazbene radionice.

Organizacijski tim Glazbenog Kampa Vrsar čine entuzijasti, pedagozi i roditelji koji su svjesni važnosti obrazovanja u optimalnim uvjetima, balansa rada i opuštanja, druženja kroz glazbu i zajedničkog muziciranja te holističkog pristupa glazbi. Prateći svjetske trendove u glazbenom obrazovanju, svakom će se polazniku omogućiti optimalan razvoj (sp)osobnosti i pomicanje osobnih granica.

Organizator Glazbenog Kampa Vrsar je Ars Cultura – udruga za promicanje kulture i izvedbenih umjetnosti a projekt se realizira uz podršku Turističke zajednice Općine Vrsar i Maistre.

Predavači:

MARCO GRAZIANI (violina)
Marco Graziani (Rijeka, 1988.) violinu je počeo učiti u dobi od 7 godina kod prof. Peljhana u Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova Rijeka, a od 2000. kod prof. Sorokowa u čijoj klasi diplomira 2010. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Iste godine postaje asistent na MA u Zagrebu, a od 2016. djeluje kao docent. Koncertni je majstor Zadarskog komornog orkestra od 2011., a od 2012. do 2016. je obnašao funkciju koncertnog majstora orkestra HNK u Zagrebu.


Kao solist i član raznih komornih sastava nastupa na brojnim državnim i međunarodnim natjecanjima gdje postiže zapažene rezultate. Višestruki je dobitnik prvih nagrada na Hrvatskim natjecanjma učenika i studenata glazbe i plesa, natjecanju Zajčevi dani, Etide i skale, europskom natjecanju „Alfredo i Wanda Marcosig“ u Goriziji, natjecanju Grand Prix Lions Cluba Rijeka i na natjecanju „Istria Nobilissima“. Laureat je velikih međunarodnih natjecanja u Lisabonu, Moskvi, Astani i Beču. Proglašen je najuspješnijim mladim glazbenikom godine 2006. te je osvojio nagradu Zagrebačke filharmonije i PBZ Carda. Dobitnik je i državne nagrade „Stjepan Šulek“ za najbolju violinističku izvedbu u 2005. i 2006. godini za izvedbu Prvog violinskog koncerta S. Prokofjeva. Godine 2007. primio je godišnju nagradu grada Rijeke za vrhunske koncertne, umjetničke i natjecateljske uspjehe u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnik je nagrade ”Ivo Vuljević”, za sveukupno umjetničko djelovanje u 2014. godini. Solistički, u komornim sastavima i s orkestrima uspješno se predstavio publici u Hrvatskoj, Austriji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Italiji, Nizozemskoj, Litvi, Njemačkoj, Portugalu, Poljskoj, Japanu i Rusiji. Nastupio je kao solist sa Slovenskom filharmonijom, Festivalskim simfonijskim orkestrom u Lisabonu, Kaunaškom filharmonijom, Vojvođanskim simfonijskim orkestrom, Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom HRT-a, Orkestrom opere HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, Orkestrom opere HNK u Splitu, Zagrebačkim solistima te s Hrvatskim, Splitskim, Zadarskim i Varaždinskim komornim orkestrom.
Godine 2009. snimio je nosač zvuka u suradnji s violončelistom Stjepanom Hauserom. Godine 2011. osnovao je Hrvatski gudački kvartet s kojim je ostvario mnogobrojne zapažene nastupe te pobjedio na natjecanju Tribina Darko Lukić u Zagrebu, 2014. Godine 2012. osvojio je prvu nagradu na prvom izdanju Hrvatskog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Papandopulo. Dvije godine kasnije nagrađen je nagradom Judita za nastup na Splitskom ljetu, za izvedbu Violinskog koncerta u D-duru P. I. Čajkovskog.

PETAR KOVAČIĆ (violončelo)
Violončelist Petar Kovačić rođen je 1980.godine u Rijeci. Nakon diplome na Zagrebačkoj muzičkoj akademiji u klasi prof. A.Petrača studij nastavlja na Hochschule für Musik u Saarbrückenu (Njemačka),u klasi prof. Gustava Riviniusa. Nakon diplomskog, s najvišim ocjenama završava i poslijediplomski studij 2005. godine. Tijekom studija također pohađa trogodišnji tečaj za usavršavanje pri fondaciji Romano Romanini u Bresciji (Italija), pod vodstvom Maria Brunella. Dobitnik je mnogih nagrada (prvih nagrada na državnim natjecanjima, I.nagrada na natjecanju Alpe Adria 1999.u Goriziji (Italija), II.nagrada na međunarodnom natjecanju Walter Gieseking u Saarbrückenu). U akademskoj godini 2000.-2001. dobitnik je Dekanove nagrade. Od 2003. djeluje u HNK Ivana pl. Zajca kao solo čelist Riječkog simfonijskog orkestra. Sezonu 2013./2014 provodi u Kataru kao član Katarske filharmonije. Od 2017. preuzima mjesto ravnatelja Opere HNK I. pl. Zajc u Rijeci te intenzivno radi na podizanju kvalitete cijelog ansambla Opere. Nakon tri uspješne godine stupa s dužnosti te se ponovno posvećuje isključivo sviranju. Redovito djeluje kao član mnogih komornih sastava. Kao solist nastupao je sa Riječkim simfonijskim orkestrom, Zagrebačkom filharmonijom, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom te Slovenskom filharmonijom.

DORIS KOVAČIĆ (solfeggio i teorija)
Doris Kovačić rođena je u Rijeci 1977. godine gdje završava osnovnu i srednju glazbenu školu Ivana Matetića Ronjgova Rijeka. Godine 2000. diplomira na Filozofskom fakultetu u Rijeci, a 2010. glazbenu kulturu i umjetnost na Muzičkoj akademiji u Puli. Od 1996. godine se bavi pedagoškim radom. Radila je kao nastavnik glazbene kulture i umjetnosti u osnovnim i srednjim školama, a trenutno je stalno zaposlena u GŠ Ivana Matetića Ronjgova Rijeka kao profesor teorijskih glazbenih predmeta. Uz to je i istaknuti zborovođa. S učenicima i zborovima osvaja najviše nagrade na regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima. Već 19 godina je mentorica darovitoj djeci u Školi stvaralaštva Novigradsko proljeće. Uz navedene nagrade dobitnica je i Rektorove nagrade (1999.), Nagrade za mladog dirigenta s istaknutim nastupom (2009.), Nagrade za najboljeg dirigenta na međunarodnom natjecanju Lege artis (2018.) i mnoge druge. Autorica je udžbenika glazbene kulture za OŠ, stručnih članaka, a održava i predavanja iz područja zborskog pjevanja.

**

Ines Kovačić Drndić, predsjednica Ars Culture:

„U opuštenoj atmosferi i sigurnom okruženju učenici će s lakoćom i oduševljenjem reagirati na glazbeni poticaj pomno biranih glazbenih stručnjaka. Uz motivaciju i profesionalnu edukaciju, usvojit će nove tehničke i umjetničke vještine u kraćem vremenu no što je to uobičajeno u redovitom nastavnom procesu te muzicirati na koncertima uz njihove mentore.“

„Ars Cultura je udruga koja promiče kulturu i potiče izvedbenu umjetnost a osim što organizira niz međunarodnih festivala, usmjerena je na razvoj djece i mladih umjetnika. Ovaj smo glazbeni kamp razvili s idejom da učenicima omogućimo kreativno i kvalitetno ispunjene školske praznike te vjerujemo da će iz našeg kampa učenici izaći oduševljeni, motivirani i proaktivni prema napredovanju u svom glazbenom razvoju.“

Glazbeni Kamp Vrsar – sažetak informacija:

  • Termin: tijekom zimskih školskih praznika od 20. do 25. veljače 2023.
  • Namijenjen je učenicima osnovnih i srednjih glazbenih škola te studentima na muzičkim akademijama
  • Preporučuje se svima koji se pripremaju za natjecanja, prijemne ispite i audicije, kao i svima onima koji žele usavršiti svoje tehničke i izvedbene vještine
  • Web stranica: https://glazbeni-kamp-vrsar.com/
  • Organizator: Ars Cultura; https://www.arscultura.hr/

Kontakt: Ines Kovačić Drndić, tel. 098254286; e-mail: info@arscultura i ines.kd@gmail.com

Foto Istarska županija

Grad Novigrad pokriva ženama troškove prijevoza na mamografske preglede

Foto Policijska uprava zagrebačka

Policija zaplijenila 400 kilograma droge, 196.000 tableta, oružje, eksploziv…