in

Grožnjanski Ex tempore osvojili slovenski umjetnici

Grožnjan Ex Tempore 2021. - Foto Denis Visintin

Ex tempore u Grožnjanu, uspješna manifestacija započeta 1994. godine, uspješno je održana proteklog vikenda s velikim brojem umjetnika. Naime, sudjelovalo je čak 123 umjetnika iz nekoliko država s 188 platna. Sve je počelo pečatiranjem platna 23. rujna, a završilo u nedjelju podjelom nagrada. Izdanje 2021. bilo je željno iščekivano nakon lanjske korona-pauze. Grožnjanski Ex tempore jedan je od najvažnijih međukulturnih susreta u regiji, te svake godien obnavlja multikulturalizam i kulturu suživota. Ovogodišnje izdanje potpisuju Talijanska unija, Narodno sveučilište u Trstu, Općina i Zajednica Talijana Grožnjan, te Vijeće za nacionalne manjine Republike Hrvatske.

Pobjednička slika u Grožnjanu – Foto Denis Visintin

Žiri u sastavljen od likovnih kritičara Renza Grigolona, ​​Marca Puntina, Marina Baldinija, Pina Bonanna, Eugena Borkovskog i akademskog umjetnika Bruna Paladina, dao je svoj sud nakon cjelodnevnog promatranja radova izloženih po grožnjanskim ulicama i trgovima. Nagrade su dodijeljene kao i uvijek na Trgu Belvedere – naravno uz epidemiološke mjere i testiranje na ulazu.

Ovogodišnji pobjednik Ex temporea je djelo Slovenke Tine Konec “Panorama” za jasan, organski i vrlo fin kompozicijski izraz. Nagrada je 2.500 eura. Drugu nagradu od 1.500 eura dobio je Ivan Konec za “Krog”, tj. za rad s uravnoteženim pokretima koji u potpunosti usredotočuje neizvjestan trenutak. Treća nagrada od 1.000 eura dodijeljena je radu “Drosophila Melanogaster ili Vinska mušica” Berbare Cetine iz Rijeke. Nagrada “Daria Vlahov” koja podrazumiejva samostalnu izložbu u galeriji Fonticus dodijeljena je operi “Zaštitene grožnjanske ulice” Slavice Isovska. Nagradu Grada Grožnjana u iznosu od 5.000 kuna primio je rad “Bez naslova” Saše Jantoleka. Nagrada koju su umjetnici izglasali pripala je Heleni Testen.

Nagrade su dodijelili predsjdnik žirija Marino Baldini, predsjednik Talijanske unije Maurizio Tremul, potpredsjednik tršćanskog Narodnog sveučilišta Paolo Rovis, predsjednik Zajednice Talijana Grožnjan Mauro Gorjan i načelnik Grožnjana Claudio Stocovaz. Ovog puta nije bilo uobičajenih govora, osim obrazloženja Marina Baldinija, koji je dao pozitivno mišljenje o izloženim radovima.

Prva dva najbolja rada ostaju u vlasništvu Talijanske unije, a trećeplasirani pripao je Zajednici Talijana Grožnjan.

Ex tempore i ove je godine imao i dodatna popratna događanja kao što su izložba u Fonticusu, glazbena događanja i izložba publikacija riječke izdavačke kuće Edit.

Uhvaćen serijski lopov – Krao usisivače, televizore, radijatore, razne alate…

Četvrta ekipna pobjeda porečkih plivača na CRO CUP-u