in

Gužva u POREČU: Za 70. rođendan JEŽURKE JEŽIĆA predstava Teatra Naranča rasprodala čak 2 termina!

Foto Tanja Kocijančić

Kućice draga, slobodo moja… Voli i čuvaj svoj dom – jasna je pouka Ježeve kućice. Njen glavni lik, slavni lovac Ježurka Ježić bori se za sebe i brani svoje stavove, koliko god to ponekad bilo teško, pa i dok mu se Lija, Medo i Divlja svinja rugaju.

Tekst&Foto Tanja Kocijančić

“Ježeva kućica” Branka Čopića jedan je od najljepših književnih djela za djecu koje ove godine slavi 70. rođendan, a tomu u čast pulski Teatar Naranča odlučio je odigrati ovu predstavu diljem Istre. Pa je tako danas popodne u Pučkom otvorenom učilištu Poreč bila velika gužva, usprkos finalu Europskog rukometnog prvenstva. Učilište je, naime, danima prije rasprodao čak dva termina. Budući da se prvi termin brzo rasprodao, odmah zatim je najavljen i drugi termin, koji je ponovno brzo rasprodan. A zgode Ježurke Ježića došli su danas u Poreču pogledati i mali i veliki.

Kućice draga, slobodo moja… Voli i čuvaj svoj dom – jasna je pouka Ježeve kućice. Njen glavni lik, slavni lovac Ježurka Ježić bori se za sebe i brani svoje stavove, koliko god to ponekad bilo teško, pa i dok mu se Lija, Medo i Divlja svinja rugaju.

Ježeva kućica spada u djela koja ostaju upamćena za cijeli život. Poznatu smo basnu svi pročitali i to ne samo jednom. Mnogi je znaju cijelu napamet, kupili su je svojoj djeci, ali i unucima. Ta lijepa basna u stihu Branka Ćopića, rođenog u Bosni točno na Novu godinu 1915., nadživjela je i preživjela polemike o tome treba li se naći na popisu školske lektire, treba li je čitati u originalu na srpskom ili pak na hrvatskom.

“Ježeva kućica” izborila se za opstanak, sačuvali su je čitatelji čija je djetinjstva uljepšala i to je za jedno književno djelo najbolja ocjena.

Basna je tako prošle godine vraćena u kurikulum lektire za 1. razred, pa je i to inspiriralo Teatar Naranču da je ovaj mjesec ponovno odigra. Inače, Narančina „Ježeva kućica“ premijerno je prikazana lani u ožujku.

Predstava je trajala 40-ak minuta, što je optimalno za mališane kojih je ipak bilo najviše u porečkom kazalištu. Radnja je pratila fabulu iz slikovnice, glumci su izgovarali poznate stihove, a sve to upotpunili plesnim pokretima i neverbalnom glumom koja je publiku nasmijavala.

Uz redatelja Ranka Tihomirovića uloge su tumačili Majkl Mikolić, Luka Juričić, Katja Rabar, Mathilde Vukosavljević, Matilda Nikić, Elizabeta Košeto, Lucija Pajca i Vlatka Rubil.

Osim što je predstava odigrana jučer u Puli, a danas u Poreču, u čast 70. rođendanu slavnog ježića, koji ponosno čuva svoj skromni dom i radi njega odbija poziv zgodne lisice da nakon obilnog ručka ostane prespavati kod nje, predstavu će još vidjeti organizirano dječji vrtići i osnovne škole u pučkim otvorenim učilištima Buje, Buzet i Rovinj te u Fažani.

Nedjelja u Puli: Besplatan ulaz na istarski festival vjenčanja TIJARAsposaNEWS

Hrvatska je europski VICEPRVAK! Doček u ponedjeljak na Trgu bana Jelačića