in

Istra: Županija dodijelila sredstva za projekte u kulturi u Bujama, Oprtlju i Cerovlju

Foto Istarska županija  

U Kući fresaka, u Draguću, potpisani su sporazumi i ugovori s ciljem dodatnog razvoja kulture u središnjoj i sjeverozapadnoj Istri, a potpisali su ih istarski župan Boris Miletić, gradonačelnik Grada Buje Fabrizio Vižintin, načelnik Općine Cerovlje Elvis Šterpin i načelnik Općine Oprtalj Leo Bazjak. Riječ je o sporazumu o suradnji na projektu Kuća istarskih kaštela u Momjanu, sporazumu o suradnji na projektu Kuća freska u Draguću te ugovoru o realizaciji projekta „Izrada Oprtaljskog statuta“ u seriji „Kolana od statuti“. 

Kako je uvodno istaknuo županijski pročelnik za kulturu i zavičajnost Vladimir Torbica, Europska unija u svojim novim programima posebno ističe važnost kulture u zajednici, a to je upravo i ono što je cilj Istarske županije. Iz tog su razloga, dodao je, otvoreni i informativni centri, odnosno Kuća kaštela, Kuća fresaka, Hiža od besid, Centar za nematerijalnu kulturu Istre i Mediteranski plesni centar. 

Župan Miletić izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem ugovora s Gradom Buje, Općinom Cerovlje i Općinom Oprtalj, a radi se o „kontinuiranoj suradnji između Istarske županije i naših jedinica lokalne samouprave, u ovom slučaju na području kulture i turizma“. 

„Smatram da trebamo njegovati našu bogatu kulturnu baštinu, prije svega kako bi se s njom upoznali naši građani, a potom i posjetitelji. To je posebno bitno u današnje vrijeme kada vidimo da se ne samo u Hrvatskoj, već čitavoj Europi događaju brojne migracije stoga trebamo dodatno zaštiti ono što je naša povijest i rekao bih, DNK. Kuća fresaka je jedan lijep i uspješan primjer EU projekta, a otvorena je u sklopu projekta Revitas II, iz programa prekogranične suradnje Slovenija-Hrvatska. Istra je među najbogatijim područjima po broju fresaka u Europi, što je još jedna naša posebnost“, kazao je župan. 


Oprtaljski statut je sedma knjiga županijske edicije Kolana od statuti, koju će zajednički realizirati Istarska županija i Općina Oprtalj od 2023. do 2025. godine, odnosno tijekom tri proračunske godine. Kako se želi pomoći manje razvijenim općinama udio u sufinanciranju je 95 % Istarska županija i 5 % Općina Oprtalj. Ukupna vrijednost projekta je 58.895,75€. 

„Jedno veliko hvala Istarskoj županiji, koja je kroz svoj Upravni odjel za kulturu i zavičajnost još prošle godine podržala projekt Oprtaljskog statuta s kojim nastavljamo dalje. To je jedan od bitnijih projekata što se tiče književnosti, odnosno izdavaštva u našoj općini. Kroz Statut upoznat ćemo što je sve Oprtalj kao mjesto, kao sredina i općina u staro vrijeme bio i te spoznaje i vrijednosti moramo prenijeti na buduće generacije“, izjavio je načelnik Bazjak. 

Sporazum o suradnji za Kuću istarskih kaštela u Momjanu je zapravo četverostran, a uključuje Istarsku županiju, Grad Buje, TZ grada Buje i Povijesni i pomorski muzej Istre. Isto tako, Sporazum koji se odnosi na Kuću fresaka u Draguću obuhvaća i Županiju i Općinu, ali i Turističku zajednicu Središnje Istre i PPMI. Trogodišnjim Sporazumima se ove dvije Kuće daju na upravljanje Povijesnom i pomorskom muzeju Istre, dok ostali osiguravaju financiranje projekata i programa. Novina je osnivanje Partnerskog vijeća s namjerom snažnijeg uključivanja zajednice u kulturni život i upravljanje Kućama.

„Partnersko vijeće ima sedam članova, od kojih većinu imenuju Općine, a ideja da to bude lokalno stanovništvo koje će imati savjetodavnu ulogu stručnjacima kako bi proširili tu ideju da su Kuće prije svega namijenjene lokalnoj zajednici jer je cilj Županije kulturu Istre prije svega predstaviti stanovništvu iliti domaćim ljudima, a nakon toga su svi turisti naravno dobrodošli“, pojasnio je pročelnik Torbica. 

„Ovo je jedan tipičan primjer višestruke suradnje, koja funkcionira već niz godina, a s ovim Sporazumom se obvezujemo da ćemo to i nastaviti. Činjenica je da smo bogato područje kulturom i kulturnom baštinom, imamo niz crkava s freskama, obnavljamo jedan kaštel gdje je naravno Istarska županija prepoznala svoju ulogu i dala veliki doprinos svemu tome. Ovom prilikom se želim zahvaliti svima, prvenstveno Istarskoj županiji i Turističkoj zajednici središnje Istre i Povijesnom i pomorskom muzeju Istre“, rekao je načelnik Šterpin.  

„Meni je izuzetno drago što se nalazimo u Kući fresaka u Draguću na potpisivanju Sporazuma koji će omogućiti daljnje širenje i razvijanje naše cjelokupne kulturne baštine. Drago mi je što smo projekt Kuće istarskih kaštela u Momjanu započeli zajedno s Istarskom županijom prije četiri godine, a koju smo lani i otvorili. Ovim ugovorom osiguravamo daljnje kvalitetno funkcioniranje Kuće kaštela i tako doprinosimo baštinjenju naše kulture“, istaknuo je gradonačelnik Vižintin. 

Na samome kraju najavljen je novi projekt, a to je Kuća orgulja u Svetom Lovreču čija je realizacija planirana u nadolazećem razdoblju. 

Potpisivanju je prethodio obilazak Kuće fresaka uz vodstvo voditeljice Sunčice Mustač, a događaju je prisustvovala i županijska pročelnica za turizam Nada Prodan Mraković. 

Izvor Istarska županija
 

rovinj specijalna bolnica dječji odjel za rehabilitaciju

Istarska županija prva u Hrvatskoj donijela Plan rane intervencije u djetinjstvu za djecu s teškoćama u razvoju

porečdox fstival dokumentarnog filma

Počinje Porečdox, međunarodni festival dokumentarnog filma. Nagrada publike u čast Dragi Orliću