in

Izložba Etnografskog muzeja Istre u Bugarskoj

Etnografski muzej Istre izložba u Bugarskoj

Povodom 10. obljetnice osnivanja Centra za nematerijalnu kulturu Istre, dislocirane jedinice Etnografskog muzeja Istre izložba „Tradicijska znanja i umijeća: nematerijalna kultura Istre na nacionalnoj i UNESCO listama“ gostuje u Nacionalnom etnografskom muzeju u Sofiji. Nakon što je obišla nekoliko istarskih gradova, izložba koja je po prvi put predstavljena publici 2019. godine, ove se godine otisnula u inozemstvo. Suradnja je ostvarena s UNESCO Regionalnim centrom za nematerijalnu kulturnu baštinu što potvrđuje uspjeh ove institucije ne samo na lokalnoj razini u kontekstu dokumentacije i interpretacije nematerijalne kulturne baštine već i u smislu promocije istarske kulture van nacionalnih granica.

etnografski muzej istre izložba bugarska

Izložba predstavlja 14 elemenata nematerijalne kulture Istre koji su već valorizirani i upisani u Nacionalni registar kulturnih dobara ili jednu od UNESCO lista, te uključuje i međunarodne fenomene poput suhozidne gradnje. Uz tekst i sliku, na izložbi je moguće razgledati filmove i čuti zvuke Dvoglasja tijesnih intervala Istre, žminjskog govora ili rovinjske bitinade.

et ografski muzej istre izložba u bugarskoj

Izložba je otvorena uz prisustvo visokih dužnosnika UNESCO centra iz Sofije, Veleposlanstva Republike Hrvatske u Bugarskoj i ravnateljice Nacionalnog etnografskog muzeja u Sofiji. Autorice izložbe dr.sc. Tamara Nikolić Đerić i dr.sc. Ivona Orlić, u svojim su govorima istaknule zahvalnost Ministarstvu kulture RH i Odjelu za kulturu Istarske županije koji su omogućili gostovanje, te svim zajednicama koje sa strukom dijele svoja znanja i umijeća.

Europski viteški red u Svetvinčentu

Europski Vinski Viteški Red u Svetvinčentu

maske maskice korona covid

Istarski Stožer: U petak 17 novozaraženih