in

Europski Vinski Viteški Red u Svetvinčentu

Europski viteški red u Svetvinčentu

Proteklog je vikenda Svetvinčenat bio domaćin Europskog vinskog viteškog reda – Konzulat Hrvatska. Organizator ove Viteške svečanosti u Svetvinčentu pod ingirencijom je Europskog  Vinskog Viteškog  Reda,  Konzulata Hrvatske, Legata Hrvatskog primorja i Istre. Sudionici su se u svečanim odorama okupili u dvorištu kaštela Morosini – Grimani gdje ih je dočekao domaćin Svetvinčenta, načelnik Dean Perković. Svečani mimohod putem jezgre Svetvinčenta sa svim obilježjima i znamenjem Konzulata i Europskog viteškog reda pod vodstvom Maršala i njihovih gostiju, odveo ih je na svečanost primanja i unapređenja (akreditacija i intronizacija) u crkvu Navještenja Marijina, na misno slavlje koje je predvodio mons. Ivan Milovan, biskup u miru.

europski viteški red svetvinčenat konzulat hrvatska
Europski viteški red u Svetvinčentu

Viteški red korijene vuče u 15. stoljeće, kada je veliki vladar Friedrich III iz loze Habsbug, 1468 godine utemeljio vojni red Svetog Jurja od Koruške na čijim temeljima danas počiva Europski vinski viteški red. Primanje Hrvatske u Viteški red teklo je postepeno. Nekolicina entuzijasta iz redova vinara, enologa, gospodarstvenika, diplomata i intelektualaca, uglavnom Gradiščanskih Hrvata iz provincije Burgeland, počela je stvarati kontakte sa članovima Viteškog reda u Austriji i lobirati za prijem naše zemlje u tu uglednu udrugu. Godine 2006. utemeljuju Bratovštinu Hrvatskih Vinskih Vitezova, kao udrugu građana koja predstavlja konzulat Hrvatske u sastavu Europskog vinskog viteškog reda. Kao Viteška udruga Bratovština djeluju sve do 2017. godine.

Početkom 2018. godine dolazi do preustroja i djelovanja Viteškog reda kao Viteškog konzulata. Viteški red djeluje u okviru unaprjeđenja i njegovanja vinske kulture, veličanju plemenitih vina, prenošenju znanstvenih saznanja o vinu i kulturi vina, priznavanju kulturno-etničkih vrijednosti te zauzimaju se za lijepo, dobro i istinito, za idealne vrijednosti, plemenitu duhovnost i viteško prijateljstvo.

Izvor Općina Svetvinčenat

jesen na pijatu središnja istra

U središnjoj Istri jesenski okusi i mirisi na pijatu – Povoljna ponuda u konobama i agroturizmima

et ografski muzej istre izložba u bugarskoj

Izložba Etnografskog muzeja Istre u Bugarskoj