in

Izložba u pazinskom muzeju – Miletić: Povijest kao učiteljica života nije nas dovoljno naučila

Foto Istarska županija

U Etnografskom muzeju Istre u Pazinu danas je otvorena međunarodna putujuća izložba “Identity on the line-Ugroženi identiteti”, a svečanosti su nazočili istarski župan Boris Miletić, županijski pročelnik za kulturu i zavičajnost Vladimir Torbica, ravnateljica Etnografskog muzeja Istre Ivona Orlić, gradonačelnica Pazina Suzana Jašić, veleposlanik Kraljevine Norveške Haakon Blankeborg, voditelj Odjela za javnu diplomaciju i kulture Veleposlanstva Danske Tomislav Gugo, ministrica savjetnica/kulturna atašeica Veleposlanstva Slovenije Tamara Plankar, zamjenik veleposlanika Republike Poljske u Republici Hrvatskoj i načelnik Političko-ekonomskog odjela Bartosz Marcinkowski te ravnateljica Državnog arhiva u Pazinu i predstavnica Ministarstva kulture i medija Mirela Mrak Kliman.

Kako je uvodno naglasila koautorica i djelatnica na projektu Lidija Nikočević, „Identity on the Line“ je projekt velike suradnje između šest kulturno-povijesnih muzeja i jednog sveučilišta, koji zajedno rade na istraživanju dugoročnih posljedica različitih migracijskih procesa, prisilnih ili dobrovoljnih, koji su se odvijali u Europi tijekom zadnjih 100 godina.

„Na projektu sudjeluju muzeji iz Norveške, Švedske, Danske, Poljske, Litve, Slovenije i Hrvatske, a sufinanciran je sredstvima iz EU programa Kreativna Europa. Počevši od sličnih pristupa i korištenjem istih metoda, svaki muzej će raditi na jednom važnom migracijskom procesu u svojoj zemlji prikupljajući i olakšavajući osjetljive narative na lokalnim izložbama i otkrivajući izazove kojima se prije nije bavilo“, kazala je Nikočević dodajući kako će glavni nalazi i zajednička obilježja projekta biti sažeti i dostupni kao zajednička putujuća izložba unutar Europe, digitalni paket za škole, dokumentarni film i drugo.

Svaki muzej u sklopu projekta priprema i svoju lokalnu izložbu, a Etnografski muzej Istre usredotočuje se na potragu za svojim korijenima i identitetima druge i treće generacije Istrana koji su migrirali nakon Drugoga svjetskog rata i nadalje. Izložba će biti otvorena za nekoliko tjedana, u Pazinu.

Župan Miletić je rekao kako 2019. godine, kada je projekt počeo, nitko nije mogao predvidjeti ili zamisliti da će nam se na europskom tlu dogoditi novi rat.

„Kada govorimo o migracijama definitivno je to jedna konstanta u našoj regiji, često puta ekonomski motivirana. Međutim, kada danas gledamo majke s djecom kako napuštaju Ukrajinu zbog rata, onda se svi skupa moramo zamisliti da li nas je kako kaže ona izreka o povijesti kao učiteljici života, nešto i doista naučila. Izgleda da nije dovoljno. Stoga, držim da treba znati poštivati svoju povijest, ali okrenuti se sadašnjosti i budućnosti. Iskoristit ću ovaj trenutak da vas pozovem da se svi skupa, svojim mislima usmjerimo ka miru u Ukrajini i miru u Europi “, poručio je župan Miletić, koji je izložbu službeno i otvorio.

Izvor Istarska župan

Foto SŠ Mate Balote Poreč

POREČ: Uspjeh “Balotinih” učenika na LiDraNu – Literarnim talentom do državne smotre

maske mskice zaštitne korona covid kovid

Istarski stožer: U četvrtak 55 novozaraženih. Zaraženih ima na više bolničkih odjela