in

Izložbom “Galerija na pučini” ponovno je otvoren rovinjski Muzej

Ovog je ponedjeljka Muzej Grada Rovinja nakon duže stanke ponovno otvorio svoja vrata, i to izložbom “Galerija na pučini / Galleria in pelago”.

Kako se ne bi stvarala gužva, otvorenje je održano u manjem krugu uzvanika, poštivajući tako mjere Stožera. Nakon ponovnog otvorenja može se posjetiti prizemlje, na kojemu još traje izložba „Otisci utisaka / Impressioni impresse“, kao i prvi kat, na kojemu je postavljena novootvorena izložba “Galerija na pučini / Galleria in pelago”, dok je drugi kat zatvoren za javnost zbog baroknih oslika pronađenih tijekom prošlogodišnjih konzervatorsko-restauratorskih istraživanja.

Zbog njihove neizmjerne važnosti uvršteni su u nacionalni program Hrvatskog restauratorskog zavoda koji će od 7. rujna započeti s njihovim otvaranjem i restauracijom, od kada će i drugi kat djelomično biti otvoren za javnost.

„Bili smo zatvoreni određeno vrijeme ne samo zbog globalne pandemije, već i zbog radova. Naime, postavlja se vatrodojavni sustav i prateće mjere za zaštitu od požara, koje financiraju Grad Rovinj i Ministarstvo kulture, a bez obzira na tešku situaciju, oni su nam također omogućili i da započnemo s procesom restauracije baroknih oslika Califfi, kao i s početkom izrade dokumentacije za njenu obnovu što je prvi korak za osmišljavanje stalnog postava koji će predstaviti život u Rovinju od prapovijesti do danas“, izjavila je prilikom otvorenja Muzeja njegova ravnateljica, Tajana Ujčić.

Izložba „Galerija na pučini / Galleria in pelago / Gallery at sea“ kontekstualizira slike iz ostavštine obitelji Hütterott koje su se nekada nalazile na sv. Andriji, otoku koji je nakon Drugog svjetskog rata postao ishodišna točka Rovinjskog slikarskog kruga. Izložba je svojevrsna posveta umjetnicima koji su začetnici rovinjske likovne priče u godini kada se, iz dobro poznatog razloga, ostali programi ne mogu održavati, ali i najava ozbiljnijeg istraživanja, valorizacije i prezentacije Rovinjskog likovnog kruga.

„Galerija na pučini objedinila je u postavu izbor iz kolekcije slika Johana Georga von Hütterotta s otoka sv. Andrije, s izborom najznačajnijih slika i skulptura slikara koji su u Rovinju djelovali 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća i koji su nakratko Rovinj pretvorili u jedno vibrantno središte likovne umjetnosti i stvaralaštva“, u ime Ministarstva kulture obratila se prisutnima Višnja Bralić, glavna konzervatorica za pokretnu baštinu.

Osim mnogobrojnih slika, obitelj Hütterott sa svojih je putovanja donosila i predmete koji su zatim postali inspiracijom za niz budućih izložbi u organizaciji rovinjskog muzeja. Naime, ove je godine, u suradnji s Arheološkim muzejom u Zagrebu i Arheološkim muzejom Istre u Puli, trebala biti postavljena izložba „San o Egiptu / Sognando l’Egitto / Dreaming of Egypt“. Zbog pandemije koronavirusa muzejski su snovi odgođeni za 2021. godinu, a jedna soba izložbe posvećena je upravo “Snu o Egiptu”.

Muzej će ostati otvoren sve do sredine listopada kada će se ponovno posvetiti inventarizaciji kao osnovnom preduvjetu zaštite kulturne baštine i temelja budućih razvojnih planova kako Muzeja, tako i Grada Rovinja-Rovigno. Izložbu je moguće pogledati u radno vrijeme Muzeja, odnosno svakim danom osim ponedjeljka, od 10 do 13 i od 15 do 21 sat.

Izvor Grad Rovinj

NA IPSILONU: Talijan jurnjavu od 221 na sat platio 12.000 kuna

Božinović najavio mjere koje će najviše pogoditi buduće mladence: ”Primjenjivat će se od ovog vikenda”