in

Krenula obnova fasade Zavičajnog muzeja Poreštine

Foto Grad Poreč

Danas je počela obnova pročelja palače Sinčić, odnosno sjedišta Zavičajnog muzeja Poreštine, smještenog u porečkoj starogradskoj jezgri. Gradilište su zajedno obišli porečki gradonačelnik Loris Peršurić, ravnateljica Muzeja Elena Uljančić i kustos Gaetano Benčić. 

Foto Grad Poreč
Foto Grad Poreč

– Riječ je o radovima kojima će se obnoviti, ne samo pročelje palače Sinčić, nego cijeli barokni kompleks – uz samu palaču, to su i susjedni objekt za služničad i nekadašnji gospodarski objekt gdje se danas nalazi ugostiteljski objekt – sve ukupno 1.700 metara kvadratnih fasade. Porečka povijesna jezgra više neće biti ista, već će imati jednu veliku i lijepu obnovljenu površinu, rekla je Uljančić.

– Kako smo nedavno najavili, Poreč kreće u najveće ulaganje u kulturnu baštinu od postojanja Zavičajnog muzeja Poreštine. Zadnjih godina na Muzeju se već radilo na rješavanju kapilarne vlage, temelja, same međukatne konstrukcije, krovišta i sad je došla na red vanjska ovojnica, koja će na neki način primijeniti vizuru grada jer se radi o velikoj površini u samom srcu, u Ulici Decumanus. Prije se ulagalo u infrastrukturu i ulice starogradske jezgre, ali sada ulažemo u same spomenike. Čeka nas nastavak pripremnih radova za obnovu najstarijeg trga u Poreču, trga Marafor i ulica koje još nisu obnovljene oko Marafora – u tijeku je projektiranje, a početkom iduće godine nastavljamo s pripremnim radovima za samu izgradnju, najavio je gradonačelnik Peršurić.

Izvođač radova je tvrtke Kapitel d.o.o. iz Žminja, a očekivani dovršetak radova je početak ljeta 2023. godine. Za vrijeme trajanja radova, zgrada Muzeja bit će propisno zaštićena, te se ovom prilikom mole svi sugrađani, stanari i prolaznici za oprez u zoni izvođenja radova i strpljenje, do završetka, odnosno dok porečki muzej ne dobije novo ruho.

Izvor Grad Poreč

Foto Osnovna škola Tar-Vabriga - Učenici u Kontiji

TAR: Učenici posjetili ZEC u Kontiji, pješačili i sudjelovali na poučnim radionicama

Predstava „Generacija XYZ“ - foto Teatar Naranča

Teatar Naranča poklanja predstavu za Noći kazališta “Generacija XYZ”