in

LJETO U ISTRI: 28. Jazz u lapidariju u Poreču otvaraju Hojsak & Novosel ft. Vlatko Stefanovski

Foto POU Poreč - Jazz u Lapidariju

Omiljeni porečki glazbeni festival donosi devet koncerata za pamćenje tijekom srpnja i kolovoza

U srijedu, 5. srpnja porečki džez-festival ponovno stupa na scenu novouređenog lapidarija uz veličanstveni spoj hrvatske i makedonske kulture – trio Hojsak & Novosel ft. Vlatko Stefanovski magnet je za širu publiku koji jamči nezaboravno iskustvo. Tijekom srpnja i kolovoza ljubitelje džeza svih varijacija očekuje još osam koncerata srijedom u 21 sat i uz besplatan ulaz.

28. Jazz u lapidariju u velikom i sebi svojstvenom stilu otvorit će se uz ekskluzivni koncert u srijedu, 5. srpnja. Vlatko Stefanovski kao gitarist koji uspješno spaja makedonski melos, džez i rok te svoju glazbu izvodi diljem svijeta veliko je glazbeno ime u našoj regiji i uvijek privlači brojnu publiku. S druge je strane duo Hojsak & Novosel koji u spoju kontrabasa i tambure od svojih početaka ima hrvatsku tradiciju utkanu u svoj umjetnički izričaj i ocijenjen je kao najoriginalniji hrvatski kulturološki brend u svijetu. Ovo će ujedno biti i jedini koncert sezone uz plaćanje – broj karata je ograničen, a ulaznice se mogu kupiti na internetskom rezervacijskom sustavu Pučkog otvorenog učilišta Poreč (www.rezervacije-poup.hr), na blagajni Učilišta u radnom vremenu te u kafiću Lapidarium.

Sljedeću srijedu, 12. srpnja lapidarij ugošćuje hrvatski French Touch Accordion Trio u sastavu Elvisa Stanića, Spartaca Črnjarića i Darka Mihelića. Ovi iskusni glazbenici energičnu i očaravajuću glazbu kombiniraju u jedinstvenom zvuku harmonike, gitare i kontrabasa. Trio publiku odvodi na šetnju pariškim ulicama, poziva na argentinski tango, propitkuje južnoameričku senzualnost i neobuzdanu francusku radost življenja.

U sastavu Leona Brenka na klavijaturama, Alena Spade na gitari, Bojana Skočilića na bas-gitari i kontrabasu te Marka Lazarića na bubnjevima 19. srpnja nastupa Leon Brenko Quartet. Istarski džez-glazbenik Leon Brenko prije dvije godine porečkoj je publici predstavio album prvijenac, a ove će godine na Jazzu u lapidariju dobiti priliku premijerno predstaviti svoj drugi album, Keep On Moving.

Sljedeće srijede nastupa hrvatsko-talijanski duo naziva Questionin’ Answers u sastavu hrvatske džez-pjevačice Albe Nacinovich i talijanskog pijanista Francesca De Luise. Ovaj je duo nastao prije deset godina u želji da preispita uloge svojih instrumenata. Oslanjajući se na tradiciju džeza i međuigru kao glazbenu osnovu, ali bez žanrovskih predrasuda, Questionin’ Answers 26. srpnja otkriva glazbene pejzaže uz autorske skladbe i one G. Gershwina, C. Pottera, L. Reeda i J. Brela.

Program u kolovozu otvorit će hrvatsko-makedonski BalKan duo u sastavu dvaju cijenjenih glazbenika, Zorana Majstorovića i Vaska Atanasovskog. Ovi glazbenici sa zavidnim međunarodnim karijerama koriste svoj specifičan instrumentarij kako bi slušateljima dočarali putovanje kroz svjetsku glazbu. Spoj ouda – arapske lutnje i gitare s flautom te alt i sopran saksofonom stvara sonornosti koje evociraju glazbene tradicije iz raznih dijelova svijeta, a ova dvojica vrsnih improvizatora donose i svoje osobno glazbeno nasljeđe u Poreč u srijedu 2. kolovoza.

Srijedu nakon, 9. kolovoza nastupa sastav Spice Melange, međunarodna skupina mladih glazbenika s džez-akademije u Trstu koja izvodi originalnu glazbu temeljenu na snažnoj energiji i ritmu. Slovenski kontrabasist Vid Luka Narea, brazilski bubnjar Fabricio Bertrami i hrvatski pijanist Ivor Lakić donose mješavinu hip-hopa i soula, suvremenog utjecaja, metala i sambe, sve povezano u modernom džez-pristupu.

Kvintet Ivan Kapec 5tet, okupljen oko zagrebačkog gitarista i skladatelja, nastupa 16. kolovoza. Ivan Kapec sa suradnicima okupljenima u kvintet snimio je 2020. album Crta koji je izvrsno prihvaćen i od publike i od kritike, a bavi se temom brisanja i formiranja granica između glazbenih idioma te u komunikaciji sa slušateljima. Kapec na bariton-gitari, Mario Bočić na saksofonu, Šimun Matišić na vibrafonu, Hrvoje Kralj na kontrabasu i Borko Rupena na bubnjevima u lapidariju će izvoditi skladbe napisane upravo za ovaj sastav i navedeni album.

Predzadnji koncert sezone 23. kolovoza održat će trio QuRaTo, u sastavu Marca Quarantotta, Nevena Radakovića i Miroslava Tovirca. Eksperimentalni trio usmjeren je na istraživanje akustičkog, elektro-akustičkog i sintetičkog zvuka, apstraktnih mikroekspresija, narativa i mikrodinamike te intuitivnih kompozicijskih odnosa i forme u kontekstu skladanja uživo. Otkrivanje, otklon stilske prepoznatljivosti, prevrednovanje vlastitog glazbenog iskustva i memorije odvijat će se uz bubnjeve, perkusije, sintisajzer, glas, električnu bas-gitaru, elektroniku i obradu uživo te druge instrumente i objekte.

Festival 28. Jazz u lapidariju zatvorit će koncert Filip Pavić Quarteta 30. kolovoza. Kvartet, okupljen oko nagrađivanog gitarista Filipa Pavića i u sastavu pijanista Petra Ćulibrka, kontrabasista Zvonimira Šestaka te bubnjara Borka Rupene, izvodit će autorsku glazbu s prva dva Pavićeva albuma – Terra Incognita iz 2019. i Labyrinth Songs iz 2022.

Jazz u lapidariju i ove, 28. godine svog održavanja, potvrdit će svoj status kvalitetnog glazbenog festivala koji spaja najraznolikije glazbenike i načine stvaralaštva pod jednim nazivnikom – džez. U očaravajućem ambijentu porečkog lapidarija festival se održava pod pokroviteljstvom Grada Poreča – Parenza, Turističke zajednice grada Poreča, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te Valamara, objavilo je Pučko otvoreno učilište Poreč.

Foto Umjetnička škola Poreč

Porečki harmonikaši osvojili čak 10 nagrada na talijanskom međunarodnom natjecanju

benzinska postaja crpka

Vlada objavila nove cijene goriva. Bit će skuplje