in

Međunarodni dan muzeja u Pazinu obilježen otvorenjem izložbe “DOBRO DOŠLI!”

U utorak, 18. svibnja, na Međunarodni dan muzeja, u Muzeju grada Pazina je otvorena izložba DOBRO DOŠLI! – posvećena 75-toj godišnjici boravka Međusavezničke komisije za razgraničenje u Istri. Izložba nas vraća u ožujak 1946. godine.

Naime, završetkom Drugog svjetskog rata, nisu definirane granice između Italije i Jugoslavije, već je sporni teritorij podijeljen na Zone A i B.Saveznici (SAD, Velika Britanija, Francuska i Sovjetski savez) tada su osnovali Komisiju koja je u ožujku 1946. godine obilazila čitavu Julijsku krajinu i pritom bila stacionirana u Trstu i Pazinu. Izložba progovara o opsežnim pripremama Jugoslavenske strane za dolazak Komisije, što je uključivalo masovno manifestiranje na ulicama, ispisivanje zidnih parola i slične akcije, dočarava ozračje koje je vladalo u Zonama A i B, rekonstruira put kojim se komisija kretala, donosi memoare sudionika ovih događaja, kao i reperkusije obilaska Komisije.

Ovim projektom ostvarena je suradnja između Muzeja grada Pazina, Povijesnog i pomorskog muzeja Istre i Muzeja novejše zgodovine Slovenije u Ljubljani, čime izložba dobiva međunarodni karakter i na njoj se mogu razgledati izlošci iz tri navedena muzeja.O izložbi je na otvorenju govorio autor Ivan Smoljan, kustos u Muzeju grada Pazina te Eric Ušić, suradnik u realizaciji izložbe, kulturolog iz Vodnjana. Grafiti, odnosno parole na fasadama zgrada nastajale tijekom 2. svj. rata te tijekom boravka Međusavezničke komisije u Istri bili su tema istraživanja Erica Ušića, a ujedno i tema njegove doktorske disertacije na Fakultetu za društvene znanosti Sveučilišta u Ljubljani.

Prigodnim riječima prisutnima se obratila i zamjenica gradonačelnika Mirjana Galant, koja je i otvorila izložbu. Realizacija izložbe financirana je sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Istarske županije, Grada Pazina i Muzeja grada Pazina.

Ovom izložbom, kao i publikacijom Živote damo, Istru ne damo – La vita diamo, l’Istria non diamo, koja je izašla u prosincu 2020. godine u izdanju Etnografskog muzeja Istre – Museo etnografico dell’Istria, otvoren je sveobuhvatni pristup ovoj, dosad zanemarenoj temi u historiografiji, kako hrvatskoj, tako i slovenskoj i talijanskoj, a koja je izuzetno važna tema novije istarske povijest i značajna za ovo pogranično područje i ovdašnji živalj.

Izložbu je u pazinskom Kaštelu moguće razgledati u radno vrijeme Muzeja sve do kraja godine.

Autor Muzej grada Pazina

TAR: Tehnički pregled traktora na školskom igralištu

Njemački list objavio reportažu iz Istre: Sezona bi mogla biti puno bolja od prošle