in

Mjesec hrvatske knjige u Novigradu: Slikovnice „Ranjeni golub“ i „Mačak Čupko“, Maja Klarić, Milanka Marić…

Marilena Dužman - Foto Gradska knjižnica Novigrad

U Gradskoj knjižnici Novigrad započeo je nacionalni program Mjeseca hrvatske knjige. Ovu nacionalnu manifestaciju od 1995. godine organiziraju Knjižnice grada Zagreba uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Mjesec hrvatske knjige održava se od 15. listopada do 15. studenog, pa će Gradska knjižnica u tom periodu posvetiti posebnu pažnju glavnoj temi ovogodišnje manifestacije koju predstavlja slogan – Nek’ ti riječ ne bude strana(c). Odabirom ove teme željelo se podsjetiti na neprocjenjivu vrijednost književnog prevođenja zahvaljujući kojem strana književnost, njezini klasici i suvremenici, hrvatskim čitateljima prestaju biti strani. Zahvaljujući prevoditeljima i hrvatska književnost leti preko granica svoje domovine i osvaja inozemnu publiku.

U Mjesecu hrvatske knjige, vrtićke skupine i razredi osnovnih škola, u pratnji svojih učiteljica i odgajateljica, tradicionalno dolaze upoznati knjižnicu, a djelatnici Gradske knjižnice za svaku skupinu pripreme priču ili predavanje, te pojasne važnu ulogu prevoditelja i prevoditeljica u književnosti i znanosti.

Poseban program Gradske knjižnice u Mjesecu hrvatske knjige počeo je gostovanjem istarske spisateljice Marilene Dužman 19. listopada. Ova poznata hrvatska spisateljica koja je do sada izdala deset romana, osvojila je nagradu BOOKtiga za najčitaniju knjigu u istarskim narodnim knjižnicama za 2023. godinu s romanom „Hladno srce“.

Program gostovanja u Mjesecu hrvatske knjige nastavlja se predstavljanjem autobiografske knjige Milanke Marić „Prekinuta priča“ koje će se održati u Centru za manifestacije i kulturu u četvrtak 9. studenog s početkom u 18 sati.

U petak 10. studenog, u prostorima gradske knjižnice, autorica Sandra Sagena Radešić, predstavit će svoje slikovnice „Ranjeni golub“ i „Mačak Čupko“ učenicima trećih razreda osnovne škole. Sandra je multitalentirana bujska autorica sa zagrebačkom adresom koja se okušala kao plesačica, pjesnikinja, skladateljica i kantautorica.

Na samom kraju Mjeseca hrvatske knjige, u srijedu 15. studenog, pjesnikinja, urednica i književna prevoditeljica Maja Klarić održat će za učenice i učenike osmih razreda program vezan uz putovanja, putopise i pjesništvo.

Više informacija o programu i radu Gradske knjižnice Novigrad potražite na njihovim mrežnim stranicama ovdje.

TZ NOVIGRAD FISHINO

Ribarska tradicija i baština Novigrada očuvana zahvaljujući EU-projektu FishInNo

Foto Odbojkaški klub Poreč

Odbojkaški klub Poreč poziva na svoju skupštinu