in

Ribarska tradicija i baština Novigrada očuvana zahvaljujući EU-projektu FishInNo

Foto TZ Novigrad

Zahvaljujući bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, Turistička zajednica Grada Novigrada – Cittanova, u partnerstvu s Gradom Novigradom, stvorila je niz prekrasnih priča o bogatoj povijesti i aktivnoj sadašnjosti novigradske ribarske tradicije i baštine koje su zauvijek sačuvane od zaborava. 

Projekt FishInNo – Fishing tradition in Novigrad / Novigradska ribarska tradicija, za koji je Uprava za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede odobrila sufinanciranje iz EU-fonda u visini od 59.224 € putem natječaja kojeg je raspisala Lokalna akcijska grupa u ribarstvu – FLAG „Pinna nobilis“, lokalna ribarska tradicija približila se stanovništvu, mladima i posjetiteljima grada na nov, interaktivan, inovativan i razumljiv način. 

Šećući gradskom rivom, pozornost posjetitelja privući će digitalni info totemi koji pričaju priču o novigradskoj ribarskoj tradiciji na četiri strana jezika. Na pet mjesta u Novigradu ovo sredstvo prenošenja informacije suvremene tehnologije upoznat će posjetitelje grada s povijesti ribarstva Novigrada, prikazati crno-bijele fotografije drugačijeg, a istog Novigrada, u kojem je ribarstvo značilo preživljavanje. Ispričat će i anegdote ribara te prikazati video reportaže s najvažnijim i najzanimljivijim činjenicama o povijesti jedne posebne ljubavi prema moru, svom zanimanju i rodnom kraju. Kraću i dužu verziju videa „Novigradska ribarska tradicija“ pogledajte na YouTube kanalu Novigrad Cittanova Istria.  (link: https://www.youtube.com/playlist?list=PLBYRJNTnCYqbgCEuK4QKRlXwyZkOMEOBY

Sav video i foto materijal za spomenute medije, kao i tekst koji se oblikovao u zanimljivosti za stanovnike i goste Novigrada, izrađen je zahvaljujući znanstvenom istraživanju o novigradskoj ribarskoj tradiciji ta temelju kojeg će zauvijek ostati pisani trag o svemu što Novigrad veže s ribarstvom, ulovom riba i drugih morskih organizama, o ljudima koji taj posao rade te o utjecaju ribarstva na život Novigrada i njegovu osobnost. Sve je to živopisno prepričano u brošuri „Novigradska ribarska tradicija“ koja je izdana na četiri jezika te dostupna za besplatno preuzimanje. (link: https://coloursofistria.com/brosure?category=8&page=1 )

 

Tko god dođe u Novigrad, zastane na rivi povijesne luke Mandrač i divi se velikom broju usidrenih brodica, od kojih su većina ribarske. U Novigradu je danas registrirano tridesetak obrtnika koji se bave ribarstvom, a ribarska flota sastavljena većinom od koćarica je, kažu mnogi, najjača u Istri: ima i konstantu ribolovnih aktivnosti te male oscilacije u ulovu. Za Novigrad je značajan i širok raspon riba i školjaka koje se love u odnosu na znatno veće obalne gradove u regiji i šire. Sve su to činjenice koje su otkrivene tijekom rada na projektu, kako bi svakom stanovniku i gostu grada bilo jasno zašto je Novigrad opstao i razvijao se upravo zahvaljujući ribarskoj tradiciji.


Europska unija
Picture 29Slika 4

Foto di Steven Helmis da Pixabay dimnjačar

Poreč – Donosimo plan rada dimnjačarske službe za sezonu grijanja koja je pred nama

Marilena Dužman - Foto Gradska knjižnica Novigrad

Mjesec hrvatske knjige u Novigradu: Slikovnice „Ranjeni golub“ i „Mačak Čupko“, Maja Klarić, Milanka Marić…