in

MOMJAN: Promocija projekta XIIxII 2023 koji je okupio mlade umjetnike iz cijele Istre

Foto Tanja Kocijančić

U Kuću kaštela u Momjanu u petak je službeno predstavljeno 16. izdanje projekta XIIxII 2023 Istarski kašteli/Castelli istriani/Istrian castles.

Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić

Cilj mu je bio u likovnom i glazbenom dijelu potaknuti talentirane srednjoškolce, polaznike trećih i četvrtih razreda, studente, glazbenike individualce, pod mentorstvom svojih profesora na daljnje likovno i glazbeno stvaralaštvo. Pokretač projekta je Upravni odjel za kulturu i zavičajnost Istarske županije.

Ukupno se odazvalo 70-tak mladih autora iz 12 istarskih škola, a najbolji su radovi odabrani za kalendar i CD. Izbornik glazbenog dijela projekta bio je prof. Valter Milovan, znanstvenik, prevoditelj i glazbenik, a likovnog dijela akademski kipar  Bojan Šumonja.

Uz moderatora, županijskog pročelnika za kulturu Vladimira Torbicu u kratkim crtama prezentirao važnost i cilj projekta, govorili su zamjenica župana Jessica Acquavita, gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin i izbornik glazbenog dijela projekta Valter Milovan.

Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić

Milovan je na nosač zvuka uvrstio 12 skladbi mladih glazbenika iz slovenskog, hrvatskog i talijanskog dijela Istre posvećenih istarskim kaštelima, a mahom se radi o ambijentalnoj i instrumentalnoj glazbi. Neke se skladbe idealno upliću i nadopunjuju s vizualnim dijelom kalendara, druge pokušavaju prodrijeti ili samo okrznuti povijest, neke strukturom nagovješćuju arhitekturu kaštela, a druge opet meditiraju o patini, zapuštenosti i našem sjećanju. Na CD-u su skladbe čiji su autori Teo Morosin, Andrea Parlante, Marino Morosin – Rinoma, Gabriel Radović, Jan Bajc – Čunfa, Tarik Haškić, Luka Demarin, Ariana Orlić, Erik Bastijanić, Vito Bajec i Nino Vlačić, te zajednička skladba Mateja Peharde, Vincenta Ereša i Tina Januša.     

Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić

Šumonja je u likovnom dijelu odabrao radove Aurore Krastić (Talijanska srednja škola “Leonardo da Vinci” Buje), Marianne Zugan (Srednja škola “Vladimir Gortan” Buje), Leticije Prodan (Srednja škola Buzet) čiji je rad izabran za naslovnicu čestitke projekta, Darije Bistričić (Srednja škola “Mate Blažina” Labin) čiji će prikaz Kršana biti reproduciran i na naslovnici priloga “Qui Regione Istriana” (La voce del popolo), Petre Brečević (Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile Pazin), Katarine Benčić (Pazinski kolegij), Sare Soldatić (Srednja škola Mate Balote Poreč), Katarine Špehar (Gimnazija Pula), Alice Kleva (Škola primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula) čiji je rad odabran i za blagdansku čestitku Upravnog odjela, Kriste Noelle Rajko (Talijanska srednja škola “Dante Alighieri” Pula), Nike Pokrajac (Srednja škola Zvane Črnje Rovinj) i Massima Piccinellija (Talijanska srednja škola Rovinj).

Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić

Mladi su autori poslu pristupili vrlo profesionalno, grafički to sve izveli inovativno i suremeno pod vodstvom svojih mentora, a obradili su kaštele Momjan, Petrapilosa, Kršan, Pazin, Posert, Završje, Grožnjan, Dvigrad i Turnirnu

U realizaciji projekta dosad je, uključujući i ovo izdanje, sudjelovalo ukupno 2.130 likovnjaka i glazbenika. Likovni radovi doniraju se Muzeju suvremene umjetnosti Istre za fundus, a nosači zvuka radiopostajama. Kalendar i CD služe i kao protokolarni poklon Istarske županije u povodu novogodišnjih blagdana, čime se istarska kultura promovira i izvan granica Hrvatske.

Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić

Likovni radovi koji se nalaze na stranicama prigodnog kalendara izloženi su u prostorijama Kuće kaštela koju su mladi autori detaljnije razgledali, pogledali su i obližnji kaštel Rota, te se pobliže upoznali na zajedničkom ručku.

Za predstavljanje projekta prigodno je odabrana nedavno uređena i opremljena Kuća kaštela, kao inovativan i višejezični posjetiteljski i interpretacijski centar u kojemu se mogu pronaći svi podaci o istarskim kaštelima. 

Foto Rukometni klub Poreč

Porečani u Križevcima traže bodove za Ligu za Prvaka

Foto Tanja Kocijančić

FUNTANA: Vijećnici mijenjaju urbanistički plan Zelene lagune