in

Muzej grada Rovinja obilježio Međunarodni dan muzeja i posvetio ga Petru Stankoviću

U nešto drugačijim uvjetima, Muzej Grada Rovinja ovog je ponedjeljka, 18. svibnja,
nizom aktivnosti proslavio Međunarodni dan muzeja.
Obilježavanje muzejskog dana započelo je virtualnom izložbom „Spomenička knjižnica Stancoviciana / Biblioteca memoriale Stancoviciana“, čije je otvorenje bilo upriličeno na Facebook stranici Muzeja.

Barbanac Pietro Stancovich, odnosno Petar Stanković bio je svećenik, zemljoposjednik,
polihistor i prije svega bibliofil. Njegova je ostavština predstavljala jezgru i poticaj za otvaranje rovinjske Gradske knjižnice (Biblioteca Comunale), otvorene 1859. godine u kući Cherin u Ulici Valdibora.

“Virtualna izložba predstavlja tek 24 knjiga od oko 3.000 koje se čuvaju u našemu Muzeju. Osmišljena je 2018. godine, ali nije predstavljena javnosti. Radi se o svojevrsnoj virtualizaciji izložbe i kataloga koje je 1992. pripremio Bruno Dobrić i tek je prvi mali korak u ponovnom vrednovanju njegove ostavštine. Istovremeno predstavlja početak osuvremenjenog ispunjavanja želje Pietra Stancovicha da knjige budu dostupne javnosti, jer nam današnja tehnologija omogućuje da njegovu želju ispunimo i lokalno i globalno”, u svom je uvodnom govoru navela
v.d. ravnateljice Muzeja Grada Rovinja Tajana Ujčić.

Tijekom virtualnog otvorenja, osim v.d. ravnateljice, gledateljima se s nekoliko riječi obratila i Andrea Milotić, diplomirana knjižničarka koja je osmislila ovu izložbu. Kao njezinu posebnost navodi upravo mogućnost budućeg nadograđivanja sadržajima u virtualnom prostoru s obzirom na to da muzejska knjižnica ne posjeduje online katalog.

Inicijativu Muzeja Grada Rovinja pohvalio je Dalibor Paus, načelnik Barbana, rodnoga
grada Petra Stankovića.
“Kao Barbancu izuzetno mi je drago da je Muzej Grada Rovinja povodom Međunarodnog dana muzeja upriličio upravo izložbu posvećenu Petru Stankoviću/Pietro Stancovich. Na taj način, gotovo 170 godina nakon smrti, Stanković i dalje čini ono što je činio čitavog života – povezivao svoj rodni Barban sa Svijetom. Neka ova izložba bude početak suradnje Barbana i Rovinja i doprinos upoznavanju, pogotovo naših mlađih sugrađana, sa životom i djelom ovog osebujnog svećenika, pisca, polemičara, istraživača, izumitelja i nedvojbeno jedne od zanimljivijih istarskih
ličnosti s kraja 18. i početka 19. stoljeća”, navodi Paus ujedno čestitajući Međunarodni dan muzeja svim muzejskim djelatnicima.

Svi su zainteresirani zatim mogli, iz svojih domova i sa svojih ekrana, pogledati izložbu, kao i spremiti listove bojanke „Dodaj boje staroj knjizi / Aggiungi colori a un vecchio libro“, na temu spomeničke knjižnice. One koji obojane listove bojanke dostave na e-mail adresu info@muzejrovinj.hr, dočekat će simboličan poklon.

Nedugo zatim, ispred Muzeja Grada Rovinja, u sklopu akcije „Anno 2020 Covid 19“,
okupili su se predstavnici Stožera civilne zaštite Grada Rovinja i rovinjskog Crvenog
križa, a sve kako bi Muzeju na trajno čuvanje predali građu vezanu za pandemiju.
Još se jednom aktivnošću Muzej osvrće na pandemijsku situaciju. Naime, rovinjski su umjetnici iz Udruge „Amart“, te umjetnici Hari Ivančić, Jadranka Kalenić, Branko Kolarić, Ivanka Ruk Ražov i Anselmo Tumpić ovih dana svoja slikarska platna zamijenili zaštitnim maskama koje im je donirao Obrt za izradu tekstilnih proizvoda „Studio Dada“.

Maskice su tako pretvorili u umjetnička djela, koja su zatim postavljena u izlog Muzeja, gdje ih mogu razgledati svi prolaznici.
“Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana muzeja je Muzeji za jednakost: različitost i
uključivost. Kao što znate, Muzej je smješten u povijesnoj palači Califfi i trenutno je prepun arhitektonskih barijera. No, u osmišljavanju novog stalnog postava, koji bi trebao predstavljati povijest Rovinja od prapovijesti do današnjih dana, namjeravamo ih ukloniti”, najavila je i zaključila Međunarodni dan muzeja Tajana Ujčić.

Lažno se predstavio, vozio pijan i bez položenog vozačkog ispita

Zlata Hrvoj Šipek prva je hrvatska glavna državna odvjetnica