in

Muzej Grada Rovinja priređuje izložbu “Zaklon od neba” Lidije Šeler

Foto POU Rovinj

Iako zatvoren zbog radova, Muzej Grada Rovinja pronašao je put do svoje publike, te će u četvrtak, 13. srpnja, upriličiti otvorenje izložbe Lidije Šeler u rovinjskom Multimedijalnom centru. Umjetnica je 2019. godine na izložbi Likovna kolonija nagrađena počasnom nagradom Zora Matić u vidu samostalne izložbe u organizaciji rovinjskog Muzeja.

Ova cijenjena i nagrađivana slikarica na hrvatskoj je likovnoj sceni prisutna od devedesetih godina 20. stoljeća.

“Lidiji Šeler oduvijek je kao polazište za slikanje bila presudno važna priroda, mijene godišnjih doba, daleki pejzaži, ili atmosfera nekog novog mjesta, grada i (nama) egzotičnog načina života, koje je poput impresija pamtila i prenosila u svoje slike. Nakon nekoliko ciklusa posvećenih Japanu, sada otkriva Sjevernu Afriku, odnosno Maroko”, piše autorica teksta Iva Körbler o umjetnici čija će djela biti izložena u prostoru MMC-a.

Šeler niže samostalne izložbe diljem Hrvatske, ali i šire još od 1990. godine, a njezini su radovi odabrani za izlaganje na brojnim skupnim izložbama. Izdvajamo kako je ova priznata autorica dobitnica Premije za slikarstvo na Salonu mladih 1988. godine i nagrade Nacionalne i sveučilišne knjižnice na Hrvatskom trijenalu crteža 1999. godine. Njezini se radovi nalaze u fundusu mnogobrojnih hrvatskih muzeja, dio su zbirke grada Wolfsberga u Austriji, Kineskog nacionalnog muzeja umjetnosti, te Pekinškog međunarodnog umjetničkog bijenala na kojem je predstavljala Hrvatsku 2005. godine. Dodajmo također kako je o njenom radu 2009. godine snimljen kratki dokumentarni film u produkciji HRT-a.

Otvorenje izložbe Zaklon od neba zakazano je za 20 sati, a izložba će se moći pogledati sve do 6. kolovoza u MMC-u (Trg brodogradilišta 5, Rovinj) od 10 do 12, te od 20 do 23 sata.

špina voda

Dio Sv. Lovreča i Višnjana bez vode 11. srpnja 2023.

Foto Centar za mlade Alarm Pazin

U srcu Istre: Vaterpolo turnir na Zarečkom krovu 2023. Prijave u tijeku