in

Na ciklus raznih događanja četvrtkom pozivaju Etnografski muzej Istre i Muzej grada Pazina

Nakon zimske stanke Etnografski muzej Istre i Muzej grada Pazina nastavljaju s ciklusom događanja pod nazivom Četvrtkom u muzeju!. U proljetnim mjesecima svakog četvrtka u popodnevnim satima posjetitelji mogu sudjelovati u radionicama, projekcijama, predavanjima ili razgledavanju izložbi. Većina programa održavati će se u pazinskom Kaštelu, uz jedno gostovanje u Kinu Valli u Puli. 

Ulaz je slobodan.

 28.3.2024. / 19.00 / Šarenilo plesa, Udruga TradInEtno

Na ovoj kratkoj radionici doživjet ćete užitak plesanja tradicionalnih plesova uz živu glazbu, pod stručnim vodstvom Daria Marušića, Gorana Farkaša i Myriam De Bonte. Doživjet ćete okus međunarodno raširenih plesova kao što su Mazurka i Polka, lokalnog nasljeđa uz Balun i zabavnih grupnih plesova poput Gambiadone. Prethodno iskustvo nije potrebno.

04.4.2024. / 18.00 / Predstavljanje knjige: Marijan Bradanović, Branko Fučić – povjesničar umjetnosti i konzervator

Knjiga Branko Fučić – povjesničar umjetnosti i konzervator nastala je kao dio biblioteke Povjesničari umjetnosti koju stvaraju članovi Društva o istaknutim osobama iz domene povijesti umjetnosti na lokalnoj i regionalnoj razini. Knjigu će predstaviti autor, povjesničar umjetnosti i konzervator, profesor na FFRI dr. sc. Marijan Bradanović, urednik i predsjednik Društva povjesničara umjetnosti Rijeke dr. sc. Berislav Valušek i povjesničar umjetnosti i konzervator dr.sc. Ivan Matejčić. 

11.4.2024. / 18.00 / Muzej u gostima – kino Valli Pula

Etnografski muzej Istre/Museo etnografico dell’Istria će u kinu Valli predstaviti vizualne aspekte svog djelovanja i dio muzejske dokumentacije kroz plakate i filmove. Izložba plakata prikazuje dizajnerska rješenja izložbenih i programskih aktivnosti muzeja dok izbor iz video dokumentacije dočarava kako se film kao medij koristi u muzeju.

18.4.2024. / 19.00 / Plesna radionica

Želite naučiti istarske plesove? Dođite na večer plesa u muzej gdje će vas članovi Folklornog Društva Pazin uputiti u osnove istarskih plesova. Radionica je za sve generacije i zato dođite, družite se, učite i upoznajete svoju baštinu u veseloj i opuštenoj atmosferi pazinskog Kaštela. 

25.4.2024. / 18.00 / Predstavljanje knjige: Olga Orlić, Antropologija solidarnosti u Hrvatskoj: poljoprivreda potpomognuta zajednicom

U sklopu Festivala književnosti i kulture „KaLibar bestival“ dr. sc. Olga Orlić, viša znanstvena suradnica s Instituta za antropologiju predstavit će knjigu Antropologija solidarnosti u Hrvatskoj: poljoprivreda potpomognuta zajednicom (izdanje HED biblioteke Hrvatskog etnološkog društva, 2019). U knjizi je analiziran proces diverzifikacije ove prakse na hrvatskom tlu čime je omogućeno kontekstualiziranje ovog fenomena u odnosu na nacionalni okvir, te na globalne alterglobalizacijske prakse.

02.5.2024. / 18.00 / Udruge središnje Istre u gostima: Zavičajna zbirka Enriko Depiera – predstavljanje i radionica Lidvinine slastice

Muzej grada Pazina započinje ciklus gostovanja udruga koje djeluju na području središnje Istre, a prva će se predstaviti udruga Zavičajna zbirka Enriko Depiera iz Tinjana. Nakon upoznavanja s Udrugom, Nina Brečević održat će radionicu izrade Lidvninih kolača koja je namijenjena djeci nižih razreda osnovnih škola. Polaznici se najprije upoznaju s povijesnim kontekstom vremena i okvirom iz kojeg datiraju slastice, s ličnošću Lidvine Depiera, a potom okušaju u izradi vlastitih slastica. 

09.5.2024. / 18.00 / Predavanje: dr.sc. Josip Višnjić, Boljunski kaštel – povijest, arhitektura, značaj

Predavanje dr.sc. Josipa Višnjića, višeg konzervatora arheologa i voditelja HRZ u Juršićima o povijesti i arhitekturi boljunskog kaštela te arheološkim nalazima pronađenim prilikom radova na kaštelu tijekom 2021. godine.  

16.5.2024. / 19.00 / Plesna radionica 

Želite naučiti istarske plesove? Dođite na večer plesa u muzej gdje će vas članovi Folklornog Društva Pazin uputiti u osnove istarskih plesova. Radionica je za sve generacije i zato dođite, družite se, učite i upoznajete svoju baštinu u veseloj i opuštenoj atmosferi pazinskog Kaštela.

23.5.2024. / 18.00 / Godišnji skup Hrvatskog etnološkog društva 

Godišnji skup HED-a s temom: Naše zajedničke budućnosti: pogled iz perspektive etnologije i kulturne antropologije, održava se od 22. – 24.05., a domaćin je Etnografski muzej Istre. Svi zainteresirani moći će poslušati zanimljiva izlaganja stručnjaka te sudjelovati u raspravama.  

Foto udruga Capybara poreč društvene igre

POREČ: Udruga Capybara u subotu organizira jajolov – lov na blago

sandra ćakić kuhar ids dan istarskog statuta

U Poreču obilježen Dan istarskog Statuta: Sandra Ćakić Kuhar – Istra mora nastaviti koračati svojim putem