in

NOVIGRAD: Otvorena izložba KarNEvale inspiriran maskama iz Venecije

Otvorenje izložbe atelijera Agate

U ponedjeljak, 21. veljače, otvorena je u Villi Venezia u Novigradu, u novom prostoru Likovne udruge Atelier Agata, izložba pod nazivom „karNEvale“.

Otvorenje se održalo  u prisutnosti autora, novigradskog gradonačelnika Antea Miloša te direktorice Turističke zajednice grada Vesne Ferenac. Izložbu, inspiriranu novim prostorom, upriličili su članovi i članice Likovne udruge Atelier Agata, a radi se o osobnoj interpretaciji svjetski poznatih venecijanskih maski.

Obrt za proizvodnju karnevalskih maski Lory Masks iz Vabrige, vlasnice Loredane Musizza, donirao je udruzi kartonske oblike venecijanskih maski, koje predstavljaju likove iz komedija i venecijanske prošlosti. Venecijanske maske poznate su od antičkog doba, najčešće su predstavljale ribare, liječnike ili likove iz Commedie dell’Arte. To su primjerice: Arlecchino, Brighella, Colombina, Pulcinella, Bauta, Dottore della peste, Farfalla, Moretta- Servetta muta, Volto – Duh, Larva …..

Članovi su prema svojoj inspiraciji oslikali i dekorirali maske, nekima su pomogli i njihovi unuci, a aktivnost je vezana za Dane Agate koji su započeli upravo oslikavanjem tradicionalnih venecijanskih maski.

Otvorenje skupne izložbe je snimano je pa će uskoro biti virtualno dostupno svakom na You tube kanalu.

Uz prethodnu najavu izložba će se moći pogledati i individualno do 13. ožujka, poštujući preporučene epidemiološke mjere.

                                                             Ester Diklić

Foto Karate klub Finida

Poreč: Karate klub Finida županijski prvak u katama

korona covid unsplash ilustracija doktor maska

Istarski stožer: Isti broj novozaraženih i hospitaliziranih