in

NOVIGRAD: Otvorena izložba “Naturografie – Čovjek Umjetnost Priroda”

Zanimljiva izložba u Muzeju Lapidarium Novigradu otvorena je proteklog vikenda. Autor je Roberto Ghezzi a zove se “Naturografie – Čovjek Umjetnost Priroda”.

izložba lapidarium novigrad ntuo+rografije
Roberto Ghezzi

Izložba je rezultat umjetničkog i znanstvenog projekta započetog 2019. koji si je zacrtao cilj da kroz umjetnost prividno sjedini obalni zemljopisni luk sjevernog Jadrana između Italije, Slovenije i Hrvatske. Za taj je projekt Roberto Ghezzi prema estetskim, fizičkim, biološkim (flora i fauna) i kemijskim karakteristikama obradio brojna mjesta u Furlanijskoj Julijskoj krajini, Venetu, Sloveniji i Hrvatskoj.

Djela su mu plod suradnje Čovjeka i Prirode u drugačijoj perspektivi u odnosu na druge umjetničke forme, kojom se umjetnost u prirodi preobražava u umjetnost prirode. Priroda sama intervenira, stvarajući i živući na djevičanski čistoj podlozi koju je umjetnik postavio u ambijent.
Za ostvarenje svojih djela Ghezzi izabire mjesto instalacije i materijal podloge (u ovom slučaju platna ostavljena na otvorenom na obali rijeke Mirne), a dovršenje umjetničkog djela prepušta vremenu i samoj Prirodi.
Svjetlost, minerali, voda i organizmi koji u njoj žive djeluju na platna i stvaraju žive i uvijek drugačije pejzaže. Kad su gotova, platna se stabiliziraju i pripreme za izlaganje. Na taj način djelovanjem prirodnih elemenata i ljudskim umom nastaju naturografie©: djela koja ne predstavljaju pejzaž nego su i sama pejzaž.

Izložba se može razgledati do 8. studenog 2021. od ponedjeljka do petka od 9 do 15 sati, a subotom po potrebi uz prethodnu najavu na telefon 052 726 582 ili na 091 6202889.
Program je realiziran uz podršku Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu, Grada Novigrada i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Biografija

Roberto Ghezzi rođen je 1978. u Cortoni. Rastao u djedovoj kiparskoj radionici, pohađao je gimnaziju „Luca Signorelli“ u Cortoni i likovnu akademiju u Firenci. S vremenom je sazrela zamisao koja, od promišljanja i eksperimentiranja s prirodom, a počinjući od slikanja, izraz nalazi u korpusu nepredviđenih radova koje je sam nazvao neologizmom naturografie©. Riječ je o djelima koje Ghezzi ostvaruje kroz prirodu, u dijalogu kad Čovjek i Ambijent ostvaruju duboku i originalnu vezu. Od 1992. godine ostvario je brojne izložbe u privatnim i javnim prostorima, od kojih spominjemo Općinsku galeriju suvremene umjetnosti u Arezzu, Muzej kraja svijeta u Ushuai, Prirodoslovni muzej Sveučilišta u Pisi, MARCA iz Catanzara, Palača Medici u Firenci, Battersea Park u Londonu, Fondacija Cariperugia Arte, Chiostro di Bramante u Rimu, Carraresi u Trevisu, Knjižnica Pu-Dong u Šangaju, Oceanografski muzej u Tunisu. Njegove naturografie© osvojile su nagradnu rezidenciju Fondacije Rocco Gulielmo 2020., nagradu ORA 2016., nagradu Art App Artist Contest 2017., nagradnu rezidenciju Arteam Cup 2018. i nagradu Arteam Cup Vanilla Edizioni 2019. Osim u Italiji, desetke umjetničkih rezidencija, eksperimentalnih istraživanja i ambijentalnih instalacija ostvario je i u najudaljenijim mjestima na planeti kao što su to Aljaska, Island, Južna Afrika, Norveška, Tunis i Patagonija. Roberto Ghezzi živi na selu u Toscani, nedaleko svoje obitelji. Roberta Ghezzija podržavaju galerije E Contemporary (Trst) Nous Art Gallery (San Gimignano) Gilda Contemporary Art (Milano) Galleria d’arte Faber (Rim).

valamar isabella island resort

Poslovni dnevnik objavio plaće šefova najvećih hrvatskih tvrtki, jedan od njih godišnje zarađuje 4,63 milijuna kuna

klub ritmičke gimnastike galatea funtana

FUNTANA: Galateice uspješne na MTM-u Ljubljani – Osvojile dva zlata i više brončanih medalja