in

NOVIGRAD: Predstavljena zbirka umaškog pjesnika Božidara Cvenčeka „Igle, insekti i izgorjele šibice“

Književna večer u Lapidariumu - Foto Aleta Brattoni

Sinoć je, u novigradskom Muzeju Lapidarium, pjesnik Božidar Cvenček, uz recenzenta Daniela Mikulaca i grafičkog urednika Tonija Buršića, uzvanicima predstavio i približio svoju prvu samostalnu zbirku pjesama naslovljenu „Igle, insekti i izgorjele šibice“. Iako izgledom manja knjižica, u njoj se krije simboličan broj od sto pjesama podijeljenih u sedam ciklusa, uz jednu početnu i jednu konačnu pjesmu koje „zaokružuju“ zbirku.

Književna večer u Novigradu – zbirka pjesama – Foto Aleta Brattoni

„Ova je opsegom mala knjižica u okvirima suvremene hrvatske poezije, po mom uvjerenju, značajan iskorak. Kvantitativno gledajući malo je, ali je kvalitativno odrađen vrhunski i velik posao. Zbirka „Igle, insekti i izgorjele šibice“ je sofisticirano pjesničko djelo; i kao cjelina, kao i svaki njen pojedinačni dio, kompozicijski i semantički je višestruko kodirano, s dominantnim estetskim i moralnim kodom“, izjavio je prilikom predstavljanja zbirke njezin recenzent, dr. sc. Daniel Mikulaco.

Toni Buršić, Božidar Cvenček i Daniel Mikulaco

Pjesme ispisane u ovoj zbirci, veli sam autor, nastajale su u njegovim dvadesetim godinama, što se osjeti po određenim temama.

„Prvi dojam koji ostaje nakon čitanja zbirke pisane perom mladog autora (…) jest osjećaj dohvaćanja onoga što često izmiče svakodnevici, a odnosi se na problematiku životnih nedoumica, dilema koje se prožimaju krvlju u svaki djelić ljudskoga tijela. Poezija se prikazuje kroz mogućnost zapitkivanja o vlastitom ja te otkrivanju mrvica zakopanih negdje duboko u nama. Cijeli pothvat zbirke prerasta kroz svaku novu pjesmu u nešto izvan lirske poezije, tj. probijanje granica književnosti kako bi postalo nešto više, nadrealno, a opet svjesno i stvarno“, stoji ispisano u predgovoru riječima urednice i lektorice Dunje Pašić koja je, nažalost, bila spriječena svoje misli uživo prenijeti publici.

Cvenček je tijekom ove poetske večeri posjetitelje pobliže upoznao sa svojim pjesmama, pokazavši kako, osim što je sjajan autor, svoju poeziju jednako dobro prenosi, odnosno interpretira.

Božidar Cvenček – Foto Aleta Brattoni

Inače, Božidar Cvenček je, kako to navodi Mikulaco, student književnosti, magistar struke na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, vrstan nastavnik i doktorand na zadarskom Sveučilištu, zatim dugogodišnji član poetske grupe DIM, član Matice hrvatske, kao i njen ovdašnji voditelj.

„Kao visoko filološki obrazovanu mladu osobu istančana poetskog senzibiliteta odlikuju ga znanstvena i umjetnička radoznalost, pjesnička zaigranost te estetska profinjenost“, navodi on dodavši kako svoju zbirku pjesama Cvenček „temelji ponajviše na dekonstrukciji,  prestrukturiranju i nadopisivanju avangardnih, neoavangardnih i postavangardnih praksi iz čega onda proizlazi eksperimentalno tretiranje jezika: znaka, leksika, teksta, formi i oblika.“

Toni Buršić

Autorovi stihovi vrlo su skladno „prevedeni“ i u vizualnu formu. Isprva, dominiraju crna i crvena boja, uz znak koji objedinjuje motive knjige: iglu, insekte i izgorjelu šibicu. No, unatoč naizgled jednostavnoj, tradicionalnoj formi, ova zbirka u sebi ipak krije posebnost.

„Svaku poeziju postavili smo na vlastiti prostor na stranici. Tijekom listanja knjige događa se nekakva „nelagoda“ u istraživanju samog vizualnog produkta. Svako mjesto poezije vizualno prenosi poruku koja se kasnije kroz čitanje iste potvrdi“, objasnio je Toni Buršić koji je grafički oblikovao ovu knjižicu.

Nakladnik ove zbirke je Ogranak Matice hrvatske u Umagu, manji ogranak koji za svoje kapacitete, kako to navodi autor, tiska velik broj knjiga. Ove su godine prijavili dvije knjige, među kojima i Cvenčekovu zbirku, na natječaj zahvaljujući kojemu je i ovo djelo ugledalo svjetlost dana. Inače Cvenček je predsjednik umaškog Ogranka Matice hrvatske.

Recenzent Daniel Mikulaco

Rad ovog autora naišao je na odobravanje i oduševljenje prisutnih, koji su, čim je službeno predstavljanje završilo, pohrlili kako bi kupili knjigu i dobili svoj potpisani primjerak.

Osim svom mentoru, recenzentu knjige, urednici i grafičkom uredniku, autor se posebno zahvalio ravnateljici Muzeja Lapidarium u Novigradu, kao i Gradu Novigradu.

Tekst&Foto Aleta Brattoni

POREČ: Financiranjem udruga do zaštite i promocije sorte maslina Porečka rosulja i uređenja aromatičnih vrtova

NOVIGRAD objavio javni poziv za sufinanciranje obnove pročelja i krovova u povijesnoj jezgri