in

NOVIGRAD: Predstavljene restaurirane Mascarellijeve slike koje krase zidove obnovljenog Doma kulture

Novigrad - Foto Tanja Kocijančić

Danas su na konferenciji za medije u čast Danu grada i zaštitnika sv. Pelagija u novoobnovljenom Domu kulture predstavljene restaurirane slike velikog formata autora, pokojnog Bruna Mascarellija, nastale u okviru njegova Novigradskog ciklusa 50-ih godina prošlog stoljeća. Slike su nakon temeljite restauracije vraćene u novoobnovljenu kinodvoranu, te će kao i proteklih gotovo sedam desetljeća krasiti njene zidove.

Na presici u Novigradu predstavljene restaurirane slike Bruna Mascarellija 27.08.2021. – Foto Tanja Kocijančić

Restaurirane slike predstavili su gradonačelnik Novigrada Anteo Milos, ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture RH Davor Tupković, glavna konzervatorica za pokretnu baštinu pri Upravi za zaštitu kulturne baštine Višnja Bralić, pomoćnica ravnatelja za pokretnu baštinu Hrvatskog restauratorskog zavoda Janja Ferić Balenović te povjesničarka umjetnosti i ravnateljica Muzeja Lapidarium Jerica Ziherl, a u prisustvu županijskog pročelnika za kulturu i predsjednika Gradskog vijeća Novigrada Vladimira Torbice te čelnice pulskog Konzervatorskog odjela Lorelle Limoncin Toth.

Na presici u Novigradu predstavljene restaurirane slike Bruna Mascarellija 27.08.2021. – Foto Tanja Kocijančić

U ime domaćina obratio se novigradski gradonačelnik Milos, podsjetivši kako su Mascarellijeve slike na restauraciju otpremljene u studenom 2018. godine, da bi u veljači ove godine bile vraćene na zidove dvorane, u potpunosti obnovljene i restaurirane. Zahvalio je svima koji su sudjelovali u tom zahtjevnom poslu, a koji je zahvaljujući stručnosti i predanom angažmanu Hrvatskog restauratorskog zavoda više no uspješno priveden kraju.

-Drago nam je da su Mascarellijeva platna opet zasjala u punom sjaju te da će i nakon gotovo 70 godina i dalje krasiti zidove nekadašnjeg kina, a danas novoobnovljene suvremene multimedijalne dvorane.

Projekt rekonstrukcije ovog kulturnog centra krenuo je 2011. i uspjeli smo ga dovršiti nakon deset godina, zajedno s nadogradnjom kina. Predstavljanjem ovih restauriranih slika simbolično inauguriramo dovršetak ovih radova. Danas je to moderan multimedijalni centar s nekoliko sala, s vanjskim dijelom i prostorom za događanja i izložbe, i vanjskim malim trgom na kojem će se odvijati događanja na otvorenom. Sve smo to napravili vlastitim sredstvima i vjerujem da će cijeli objekt brzo zaživjeti i postati centar života i zbivanja. Posebice zato što se nalazi neposredno do povijesne jezgre, što će doprinijeti revitalizaciji ovog dijela grada, rekao je gradonačelnik i dodao da je u obnovu kulturnog centra uloženo 15 milijuna kuna.

O Mascarelliju, značajnom hrvatskom slikaru, njegovom životu, posebice u Roinju i radovima detaljno je govorila Jerica Ziherl, a zatim se nadovezala i Višnja Bralić. Tupković je naglasio suradnju Vlade i Ministarstva kulture s lokalnom zajednicom na ovom projektu, pohvalivši ih prepoznali ovaj važan rad Mascarellija i očuvali ga za budućnost.

Janja Ferić Balenović predstavila je dvogodišnji restauratorski rad na ovim ogromnim platnima koji su i u Hrvatskom restauratorskom zavodu izazvala veliku pažnju. RAdovi pod nazivom “Provincija na moru”, “Život priobalne Istre”, “Rustikalna Istra” i “Mediterraneita'” stigli su kod njih u kolovozu 2018. Konzervatorsko-restauratoriski radovi trajali su gotovo dvije godine, do lipnja 2020. Naglasila je da je posebno zahtjevna faza bila uklanjanje površinskih naslaga nečistoća sa slikanog sloja. Zbog lošeg stanja izvornih ukrasnih okvira izraženi su novi. Slike su uokvirene te vraćene i montirane na izvorna mjesta krajem veljače 2021.

Spomenimo i biografiju poznatog slikara ukratko. Bruno Mascarelli rođen je 1926. godine u Sarajevu u obitelji porijeklom s Brača. Nakon očeve smrti odlazi put Banjaluke. Za Drugog svjetskog rata u izbjeglištvu je u Strugi, a kraj rata dočekuje u CI. Proleterskoj brigadi gdje se bavi ilustracijom plakata. Nakon rata odlazi u Beograd i upisuje kiparstvo na Akademiji, no ubrzo seli u Zagreb gdje radi za Oglasni zavod Hrvatske. Godine 1948. ponovno upisuje Akademiju, ali slikarstvo, premda se ni tu dugo ne zadržava. Prijateljstvo s kolegom iz Rovinja Cescom Dessantijem dovodi ga iste 1948. u Rovinj, koji je tada pust grad. Od 1950. slikar je postao i ostao, uz stalne dolaske i odlaske, stanovnikom Rovinja, odnosno ključnom figurom umjetničkog života grada. Od tada će Grisija 46. postati njegov atelijer i dom, ali i mjesto susreta intelektualaca.

Narodni odbor Novigrada nakon Drugog svjetskog rata naručio je od njega ova ogromna četiri platna koja su svjedoci vremena, a zahvaljujući ovoj restauraciji tako će ostati i u sljedećim desetljećima.

Dodajmo i kako je na kraju susreta gradonačelnik Milos goste obradovao malim prigodnim poklonom, reprodukcijama Mascarellijevih platna.

POREČ: Na zaobilaznici stradao motorist, cesta je opet otvorena za promet

Traži se Goran Šime Stipanov, 17-godišnjak iz Presike