in

NOVIGRAD: U petak izložba Dalibora Martinisa: “Obraćam vam se kao čovjek čovjeku”

U Galeriji Rigo u Novigradu bit će izloženo 100-tinjak crno-bijelih fotografija. Riječ je o projektu obzirnog akcionizma, realiziranog u Istri u proljeće 2003. tijekom općih izbora u Hrvatskoj, a veže se s ranim Martinisom iz 1978. Na fotografijama pratimo samotne i neugledne cestovne autobusne kućice, začudne hibride izvedene iz tradicionalne istarske arhitekture i priručnog, uniformiranog cestovnog ‘pokućstva’. Svaki oblik kućica ima svoju autonomiju i oporu ljepotu, a praćeni su kratkim i jezgrovitim porukama demokratske škole za drugačiji svijet. U svakoj od njih Martinis ostavlja letak sa svojim likom i porukom: Obraćam vam se kao čovjek čovjeku.  Umjetnik se na ovaj način obraća svojoj pretpostavljenoj istarskoj izbornoj bazi neposredno prije lokalnih izbora u 2021. godini.


Izložbu prati posebno izdanje, mapa Dalibora Martinisa „Obraćam vam se kao čovjek čovjeku/100 postaja na putu za demokraciju“ u nakladi Muzeja Lapidarium i potpisanoj ediciji od 5 primjeraka.

Dalibor Martinis jedan je od najznačajnijih naših suvremenih umjetnika i u svjetskim razmjerima priznati video-art inovator, čiji se radovi nalaze u mnogim zbirkama muzeja suvremene umjetnosti u nas i u svijetu.

Izložba u Galeriji Rigo (Velika ulica 5) otvorena je do 13. lipnja 2021. Kustosica: Jerica Ziherl. Koncepcija izložbe: Dalibor Martinis i Jerica Ziherl.

Informacije: 052 726 582; 091 6202889, 091 6202887; info@muzej-lapidarium.hr, www.muzej-lapidarium.hr

Zbog sigurnosti tijekom posjeta Muzeju treba se pridržavati sljedećih uputa:
– nositi zaštitnu masku za lice
– održavati razmak od 2 metra
– pri ulasku u Muzej upotrijebiti sredstvo za dezinfekciju ruku koje se nalazi na samom ulazu u Muzej
– ako imate respiratornih problema kao što su kašalj i povišena tjelesna temperatura, molimo vas da ostanete kod kuće
Zahvaljujemo na razumijevanju.

STRAŠNO – Ostavio ručnu bombu pored smeća!

Božinović: Nema popuštanja mjera, na neke događaje moći ćemo samo s covid-putovnicama