in

NOVIGRAD: Veliki odaziv sudionika na slikarskom ex tempore natječaju

Foto TZ Novigrad

Više od 80 slika na temu „Charming Novigrad“ (šarmantni Novigrad) stvoreno je u svega nekoliko sati slikanja tijekom nedjeljnog Ex tempore natječaja u Novigradu.

Foto TZ Novigrad
Foto TZ Novigrad

Novigrad je, naime, već prepoznat kao malo primorsko mjesto posebnoga šarma, a 56 sudionika ovog ex tempore natječaja iz Hrvatske, Slovenije, Italije i čak Poljske imali su priliku svojom kreativnošću i likovnim umijećem na originalan način pokazati kako oni doživljavaju čaroliju našega grada.

Najviše je to pošlo za rukom mladoj Larisi Dragelj iz Rijeke, koja je odlukom stručnog žirija osvojila prvu nagradu, 700 eura, čiji je pokrovitelj Grad Novigrad. Druga nagrada od 550 eura (pokrovitelj TZG Novigrada) pripala je Silvani Konjevoda također iz Rijeke, treća nagrada od 400 eura (pokrovitelj Neapolis d.o.o. Novigrad) Claudiu Cattunaru iz Rovinja, a četvrta nagrada od 300 eura (pokrovitelji Grad i TZG) još jednoj Riječanki, Renati Pentek.  

Foto TZ Novigrad
Foto TZ Novigrad – 1. nagrada

Manifestacija je započela u jutarnjim satima, pečaćenjem slikarskih podloga u Parku Irme Benčić, a gotovi radovi izloženi su potom u večernjim satima u istom parku, u samoj povijesnoj jezgri Novigrada, koja je tijekom održavanja manifestacije postala inspirativnom kulisom umjetnicima iz zemlje i inozemstva. U ovoj zelenoj oazi parka, nadomak mora i gradske lučice, živopisnog Mandrača, tijekom dana bilo je i središnje mjesto zbivanja odnosno prostor na kojem se okupio i stvarao dio umjetnika, dok su ostali inspiraciju i slikarske motive potražili na drugim gradskim lokacijama.

Foto TZ Novigrad
Foto TZ Novigrad – 3. nagrada

Nagrađene radove izabrao je tročlani stručni žiri: dr. sc. Jerica Ziherl, povjesničarka umjetnosti i ravnateljica novigradskog Muzeja Lapidarium, Dragana Sapanjoš, novigradska suvremena umjetnica te Sebastijan Vojvoda, akademski slikar iz Poreča. Sudionike manifestacije pozdravila je direktorica TZG-a Vesna Ferenac, zahvalivši svima na odazivu i sudjelovanju te prekrasnim radovima kojima su na jedan dan oplemenili prostora parka Irme Benčić. Najavila je da će idući ex tempore natječaj biti poseban i slavljenički jer će biti 20. po redu.  

POREČKO LJETO: Posjetite izložbu „Blago jadranskog podmorja“ od utorka

Foto Usluga Poreč

POREČ: Predstavljen projekt rekonstrukcije gradske tržnice