in

O MOĆI KREATIVNOSTI u Puli – Velika gužva na otvorenju izložbe i promociji knjige s presjekom plodnog 15-godišnjeg rada STUDIJA SONDE

Foto Tanja Kocijančić

Studio Sonda, višestruko nagrađivani dizajnerski studio sa sjedištem u Vižinadi koji vode suosnivači i kreativni direktori Porečani Jelena Fiškuš i Sean Poropat, otvorili su u petak navečer u Puli izložbu “O moći kreativnosti” u Muzeju suvremene umjetnosti Istre u Puli. Izložba predstavlja presjek njihovog bogatog i plodnog 15-godišnjeg rada, a istovremeno je promovirana i knjiga o Sondi u izdanju Hrvatskog dizajnerskog društva i Muzeja suvremene umjetnosti Istre. Knjiga je nastala u povodu izložbe “STUDIO SONDA – Dizajn sa šterne”, održane u HDD galeriji u Zagrebu početkom godine i ove izložbe otvorene u petak u ovom pulskom muzeju.

Otvorenje je okupilo brojne prijatelje, rodbinu, suradnike i druge uzvanike koji su došli uveličati ovaj poseban dan za Sondu. Obratili su im se Jelena Fiškuš i Sean Poropat, govoreći o izložbi, inspiraciji i gdje je crpe, uz zahvale svim okupljenima na dolasku i obiteljima na podršci.

Kustosi izložbe su ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti Ketrin Milićević Mijošek i Marko Golub, koji su također govorili o radovima ovog uspješnog kreativnog studija koji godišnje ubire barem 15 domaćih i međunarodnih nagrada, među kojima je i ovogodišnji brončani lav iz Cannesa, kao jedna od najvažnijih, jer se radi na najvećoj svjetskoj nagradi za kreativnost uopće.

Izložbu je otvorenom proglasio županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica, koji je istaknuo kako Istra ima vrsne talente, te kako je Sonda pravi dokaz kada se spoje talenti, kreativnost, rad i upornost.

– Fenomen njihova rada proizlazi iz činjenice da se glavnina njihovih svjetskih priznanja dogodila upravo za male radove lokalnog karaktera (lokalne festivale, proizvode i turističku ponudu iz Istre), no istodobno iz mjesta od svega 300–tinjak stanovnika stvaraju i komercijalan dizajn koji se prodaje diljem svijeta, od Rusije, preko SAD-a, do Japana. Sve to započelo je jednim samoiniciranim projektom, a završilo danas kreativnim studijom od 16 zaposlenih, smještenim u Vižinadi, a sutra projektom Kreativnog Centra koji će također uskoro zaživjeti u Vižinadi, piše u najavi izložbe.

Mnogi njihovi projekti dobitnici su brojnih domaćih i međunarodnih priznanja poput već spomenutog Canneskog lava, Red Dot Best of Bests, ADC gold, IF, World Star Packaging, LIA, Pentawards, Creativity Annual, I.D, Rebrand, Plus X award, Velika nagrada Hrvatskog dizajnerskog društva, AIGA, Golden Drum, Cannes Lions Shortlist, ICOGRADA i brojne druge.

“Studio Sonda svoj rad započinje 2004. istoimenim izdavačkim projektom da bi 2007. započeo djelovati autonomno kao dizajnerski studio i vrlo se brzo pozicionirao kao jedan od najzanimljivijih na hrvatskoj dizajnerskoj sceni.

Za njih nema premalih ni prevelikih projekata, nema manje važnih i važnijih, naprotiv neki od najmanjih, koji su usko lokalnog karaktera ujedno su i oni koji su na kraju imali i najširi odjek. Putem je kroz studio prošao veći broj ljudi, mnogima od kojih je Sonda bila odskočna daska da se osamostale i pokrenu vlastite dizajnerske prakse u Istri i drugdje, no njihov najvažniji doprinos razvoju okruženja za dizajn u Istri zapravo je u tome što su svojim radom za lokalne proizvođače, turističke brendove, kulturne i festivalske manifestacije, pomogli osvijestiti klijente i korisnike o važnosti i utjecaju dizajna i vizualnih komunikacija te tako u velikoj mjeri prokrčili put dizajnu u istarskoj regiji“, ističe kustos Marko Golub u uvodu knjige “O moći kreativnosti”.

Nakon službenog otvorenja druženje se nastavilo na partyju s koktelima, vinima i osvježavajućim pićima za koje je sve redom dizajn ambalaže radio Studio Sonda, a za dobru glazbenu atmosferu zadužena je bila @soultinggg”.

Izložba će biti otvorena do 31. listopada svakim danom, osim ponedjeljka; u rujnu od 10 do 21 sat, a u listopadu od 10 do 20 sati. Najavljena su i vodstva kroz izložbu i to 12. i 26. listopada u 12 sati, tijekom kojih će sami autori zainteresiranim posjetiteljima pričati o načinima vođenja kreativnih procesa i o tome kako u maloj sredini mogu nastati globalno relevantni radovi.

Grafički dizajn i dizajn postava izložbe potpisuje Studio Sonda, a organizaciju izložbe: Muzej suvremene umjetnosti Istre, Hrvatsko dizajnersko društvo/HDD galerija i Studio Sonda.

Realizaciju izložbe podržali su Upravni odjel za kulturu Istarske županije i Grad Pula.

 

 

U VRSARU OD 21. RUJNA – Goložece di Orsera nude najbolje istarske pijate po povoljnim cijenama u 7 restorana

Funtanjanske LOZE pobjednice kulinarskog natjecanja na FEŠTI OD GRMALI