in

Otvorena manifestacija Pula čita! Donosimo bogat program

Foto Gradska knjižnica i čitaonica Pula

U atriju Gradske knjižnice i čitaonice Pula otvoreno je drugo izdanje manifestacije Pula čita! koji u tri dana donosi pregršt programa u čijem su centru knjige i čitanje.

Manifestaciju je čitajući ulomka iz „Judite“ Marka Marulića otvorio Valter Roša, čime se i Knjižnica priključila obilježavanju Marulićeve godine. Za glazbeni je intermezzo bio zadužen Bruno Krajcar koji je izveo uglazbljene stihove Tina Ujevića i mate Balote, a okupljene su pozdravile ravnateljica Knjižnice Nadia Bužleta i pročelnica Upravnog odjela za kulturu Grada Pule Emina Popović Sterpin.

Suradnici u programu otvorenja bili su i učenici, učenice i njihovi nastavnici-mentori iz Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula koji su gostovali u knjižnici sa svojom Literarnom kavanom te prikazali na koji se način književnost može povezati s vještinama i znanjem svojih budućih zanimanja.

Dan je nastavljen uz čitanje: učenicima produženog boravka OŠ Tone Peruška  čitao je Matija Ferlin iz Istarskog narodnog kazališta – Gradskog kazališta Pula , dok su autori Igor Beleš, koji je održao dva susreta, i Jan Bolić predstavili svoje knjige.

Drugi dan manifestacije donosi  sedam programa, a gosti autori su Snježana Banović, Tea Tulić, Petra Valković, Kašmir Huseinović i Andrea Petrlek Huseinović, dok najmlađima o filmu čitaju djelatnici Kina Valli.

Foto Gradska knjižnica i čitaonica Pula
Foto Gradska knjižnica i čitaonica Pula

O autorima:

Snježana Banović, poznata redateljica i teatrologinja dokazala se i kao književnica svojim autobiografskim djelom „Kronika sretnih trenutaka“, objavljenim 2023. Spomenuto će nam djelo ujedno i predstaviti u razgovoru s Đorđe Matić.

„Kronika sretnih trenutaka“ intimna je knjiga u kojoj progovara o životu 1980-godina u Zagrebu. Banović toplo i nježno opisuje vrijeme u kojem je sazrijevala, ono u kojem su glazba, film, kazalište i izložbe bile izuzetno važne životne komponente. To je doba u kojem su se srednjoškolci ozbiljno bavili novinarstvom i bili zadivljeni profesoricom Slavenkom Drakulić koja ih upoznaje s tajnama feminizma. Još je mnogo poznatih imena, osim Slavenke, koja se spominju u ovoj knjizi. Od brojnih značajnih informacija istaknut ćemo da je Banović redovita profesorica na Odsjeku produkcije Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, a objavljivala je i teatrološke knjige: „Država i njezino kazalište“ (2012.), „Kazalište krize“ (2014.), „Službeni izlaz“ (2018.), „Kazalište za narod“ (2020.).

Riječka autorica Tea Tulić književnica je objavljivala prozu u raznim domaćim i inozemnim književnim časopisima, a kratke priče su joj prevođene na više europskih jezika. Članica je žirija međunarodnog književnog natječaja Lapis Histriae i riječke književne skupine Ri Lit, povremena književna urednica te voditeljica radionica pisanja. Godine 2011. je osvojila nagradu Prozak za najbolji rukopis autora do 35 godina – proznu knjigu “Kosa Posvuda” . Ostala njezina najznačajnija djela su „Maksimum jata“ (2017.) i „Strvinari starog svijeta“ (2023.) Tein je izričaj poetski, atmosferičan, emotivan, ponekad i humorističan u prikazu teških životnih trenutaka. Piše o obiteljskim odnosima, ne izbjegava teme poput bolesti i smrti, voli se usredotočiti na psihologiju likova te životne pouke.

Puljanka Petra Valković pisanjem se bavi od srednjoškolskih dana. Dosad joj je objavljeno nekoliko kratkih fantasy i SF priča u različitim zbirkama (Festivala fantastične književnosti i grupe autora Pisci i književnost) te članaka povijesne tematike. Aktivna je i na Facebooku gdje objavljuje kratke priče i crtice. Petrin svijet je svijet dualizma, dobra i zla u obliku tri ravni – Bjeloravan, Sivoravan i Crnoravan. Kada umre, svaka osoba dospije u Sivoravan koja je raskrižje putova i odande ide na jednu ili drugu stranu, a sve ovisno o tome kakva je bila za života.

Kašmir Huseinović i Andrea Petrlik Huseinović, dvojac koji je u jednom nakladnik, pisac i ilustrator, održat će književno-likovna radionicu Kako nastaje knjiga. Odgovara na to jednostavno pitanje kroz igru upoznajući djecu s cijelim procesom nastajanja knjige od prve ideje, priče, do skica za slikovnicu, originala.  Djeca imaju prilike vidjeti tiskarske arke, naučiti kako se savijaju u knjižni blok i kako se on umeće u korice. Knjiga je konačno gotova kada se spoje knjižni blok i korica i tada ona započinje svoj život. Radionicu vode.

U suradnji sa studentima Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli s mentoricom Irenom Mikulaco te Pulskim ogrankom Matice hrvatske, u Kandlerovoj ulici – od ulaza u Središnju knjižnicu do prostora MH-a – formirat će se čitateljski lanac te će u sklopu programa Pula čita klasike studenti čitati pripovijetke iz Priča iz davnina Ivane Brlić Mažuranić. Na kraju čitateljskog lanca – u prostorima Matice hrvatske bit će otvorena izložba 150 godina Ivane Brlić Mažuranić. Izložbom će biti prikazan reprint crteža nastalih u metodičkoj vježbaonici za likovnu kulturu 2008. godine koje su izradili tadašnji učenici od 1. do 4. razreda OŠ Kaštanjer pod mentorstvom prof. emerit. Vere Kos-Paliska s tadašnjeg Odjela za obrazovanje učitelja i odgojitelja (danas FOOZ-a), učiteljica i studenata, a projekt je bio realiziran u povodu 75. godišnjice smrti Ivane Brlić-Mažuranić.

SRIJEDA / 8. 5. 2024. /

9.00 / Odjel za djecu i mlade / Čitajmo (s) najmlađima: Film (čitaju: djelatnici Kina Valli)

10.00 / Odjel za djecu i mlade / Čitamo (s) najmlađima: Kako nastaje knjiga (vode: Andrea Petrlik Huseinović i Kašmir Huseinović)

11.00 / Kandlerova ulica / Pula čita klasike: Ivana Brlić Mažuranić (sudjeluju: studenti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli)

12.00 / Odjel za djecu i mlade / Čitamo (s) najmlađima: Kako nastaje knjiga (vode: Andrea Petrlik Huseinović i Kašmir Huseinović)

13.00 / Središnja knjižnica, dvorana / Čitamo s autoricom: fantasy Petra Valković 

18.00 / Središnja knjižnica, atrij / Susret s autoricom: Tea Tulić

19.00 / Središnja knjižnica, dvorana / Susret s autoricom: Snježana Banović

Foto di ClassicAire Care da Pixabay majstor vodoinstalater

Re-Geppetto u Marčani: Radionica za iznajmljivače “Sam(a) svoj majstor” u Orbanićima

Foto Crveni križ Poreč

Tjedan Crvenog križa na Poreštini – Mjerenje šećera i tlaka, skupljanje donacija za obitelji u potrebi, tečaj prve pomoći