in

Otvorenje izložbe pazinskog umjetnika Elvisa Bertona ”Clean Up After Your Dog” u Galeriji Galženica

Foto Elvis Berton

U petak, 1. travnja u 19 sati, u Galeriji Galženica u Velikoj Gorici, otvara se samostalna izložba pazinskog umjetnika Elvisa Bertona ”Clean Up After Your Dog”. Kustosica izložbe i autorica predgovora je Daniela Bilopavlović Bedenik, voditeljica Zbirke marginalne umjetnosti u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

– „Clean Up After Your Dog” je projekt kojim autor reagira na stanje u društvu. Umjetnik navodi da su ga „gospodarski i politički skandali, kriminal, raznorazni reality showovi, senzacionalizam i žutilo u elektronskim i tiskanim medijima, malograđanština, ekološko zagađenje kao i sve loše što ljudi čine jedni drugima i planeti Zemlja” naveli da osmisli ovaj projekt koji se sastoji od nekoliko likovnih ciklusa, skulptura i instalacija na kojima je radio posljednjih godina. Riječ je o likovnim ciklusima „Gola stabla”, „Limuni” i „Cvijeće”, skulpturama „Kameno cvijeće” te instalaciji „Vrt”, a povezuju ih ploče (slike) s natpisom „Clean Up After Your Dog” po kojemu je projekt i nazvan. Autorova ideja je da svi ti radovi zajedno predstavljaju vrt ili park, a projekt usprkos nazivu zapravo nema nikakve veze sa psećom „kakicom”, nego sa svim mogućim „prljavštinama” kojima smo svakodnevno izloženi putem medija – navodi autor. To je utopijski i eskapistički vrt u kojem nije poželjno ostavljati „kakicu” bilo kakve vrste, a predstavlja svijet koji bi mogao biti puno bolje i ljepše mjesto za život. Iako je projekt osmislio prije pandemije korona virusa, može se primijeniti na trenutnu situaciju jer govori upravo o izolaciji, mjestu fizičke i psihičke izoliranosti.

– ”Izložbu „Clean Up After Your Dog” možemo promatrati kao svojevrsnu umjetničku instalaciju koja nas navodi na propitkivanje u kakvom svijetu živimo.

Svaki od ovih motiva nosi nam neku poruku, a iščitati ih možemo zasebno ili kao cjelinu.

Na ovoj izložbi suočeni smo sa sukusom Bertonovog stvaralaštva, njegovog pogleda na današnji svijet i najaktualniji problem današnjice, ekologiju i konzumerizam. Promatrača ne ostavlja ravnodušnim i potiče ga na promišljanje o viđenom i neviđenom te poziva da stvori vlastitu viziju, priču i procjenu.” – Daniela Bilopavlović Bedenik, kustosica izložbe

– ”Ogoljena, gotovo identična stabla koja se nižu, podsjećaju na bodljikavu žicu kao da nas upozoravaju izazivajući nelagodu kod promatrača.

Limuni koje secira i istražuje im utrobu u jednoj su fazi sirovi, u drugoj pak fini i uglađeni. Od grubih linija i zagasitih boja do oštrih bridova i čistog kolorita, uživamo gledati njihovo sazrijevanje.

Cvjetovi na platnu i njihova simbolika, s druge strane, ostavljaju mjesta optimizmu i nadi.

Grablje pak kao ready made instalacija, kao svojevrsni „čistač”, povezuju u cjelinu cijeli koncept izložbe.

U ovom, kako sam autor kaže, eskapističkom vrtu, punom sugestivnih vizualnih podsjetnika, kameno cvijeće raste iz željeznih šipki neotpornih na koroziju. I na kraju, znak upozorenja „počistite za svojim psom” koji metaforički upućuje na sve nečistoće koje ugrožavaju postojanost živog svijeta.” – Daniela Bilopavlović Bedenik, kustosica izložbe

BIOGRAFIJA

Elvis Berton rođen je 1970. godine u Pazinu.  Izlaže od 2000. godine, a do sada se predstavio na trideset četiri samostalne i više od sedamdeset skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu: Beč, Halbenrain, Schärding, St. Kanzian (Austrija); New York (SAD); London (Ujedinjeno Kraljevstvo); Częstochowa (Poljska); Doetinchem, Ulft (Nizozemska); Tourves, Six-Fours-les-Plages, Pariz (Francuska); Dunajská Streda (Slovačka); Koper, Piran (Slovenija); Venecija, Palermo, Trst (Italija); Sarajevo (BiH). Dobitnik je više nagrada i priznanja. Rad mu je odabran za novi stalni postav Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, gdje se ujedno predstavio 2020. godine na skupnoj izložbi ”Hvatači snova” koja je obuhvatila presjek suvremene umjetničke marginalne – autsajderske i art brut scene iz Hrvatske i Srbije.Od 2008. godine član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika, a od 2014. godine i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Živi i stvara u Pazinu.

Foto Karate klub Finida Poreč

POREČ/ROVINJ: Flavia Paliaga seniorska viceprvakinja Hrvatske u katama

harry potter gradska knjižnica poreč

Petkom u pet u Poreču – S Harryjem Potterom putujemo u Hogwarts!